![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam tabelę z 8640000 wpisami. v_id(primary key), p_id(id produktu), i_ip(ip usera który wchodzi na stronę produktu) Chciałbym napisać zapytanie, które zwróci mi: v_id'y pierwszych wejść na konkretny produkt z konkretnego ip'a - czyli jeżeli user przegląda ofertę to chcę znać v_id pierwszego wejścia na każdy produkt, który przeglądał. Tabela jest spora i próby grupowania po dwóch wartościach kończyły się przeciążeniem serwera. Dziękuję za konstruktywne propozycje i wskazówki. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś chyba bardzo podobnego: Temat: Wybranie n wierszy z grupy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązałem to trochę inaczej:
W rezultacie podczas dodawania wizyt tworzy się jeden wpis na pierwszą unikalną wizytę, a następne wejścia zliczane są do v_visits. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 46 Dołączył: 31.07.2009 Skąd: A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aby to działało szybko musisz mieć w tabeli założony index złożony (p_id, i_ip, v_id) uruchom przed i po założeniu indeksu
Jeżeli na shared hosting ma słabą maszynę to wyeksportuj to na lokalna maszynę. |
|
|
![]()
|
|
Niestety grupowanie po dwóch kolumnach "zabija" serwer.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 46 Dołączył: 31.07.2009 Skąd: A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a masz ten indeks założony?
|
|
|
![]()
|
|
Aktualnie nie. Mam już ukończony ten etap wg powyższego założenia, tak więc dziękuję za rady. Zapraszam do aktualnego zagadnienia z tą tabelą opisanego w osobnym temacie.
Pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Juzek 27.10.2014, 17:20:54 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:22 |