![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aktualnie edukuje się w sprawach HTML i CSS, także proszę o wyrozumiałość.
Posiadam taki o to darmowy, przykładowy szablon, który chce sobie pociać i zakodować w HTML 5 i CSS 3.0. http://i62.tinypic.com/24oy8ph.jpg 1. Czy dobrze mi sie wydaje, czy CSS 3.0 pozwoli mi na zrobienie: a) menu -> obramowanie gorne i dolne (te cienie, shadow) (IMG:style_emoticons/default/cool.gif) przyciski np. Purchase Now (aby uzyskac taki efekt?) c) Co z kuleczkami od tzw. slidera? na srodku? Czy mam je wycinac jako obrazek czy moze da sie jakos je uzyskac przez CSS? d) tak samo jak wyzej, przyciski More ? 2. Jesli dobrze mysle (pytanie wyzej), to jedyne co potrzebuje wyciac z layout'u, jest logo, obrazek z telefonem i obrazek pod "Welcome to Dark Template" ? 3. Chyba najwazniejsze pytanie, nie wiem jak za bardzo zabrac się, za MENU, tzn. probilem sobie juz divy w html'u, mam glowny container itp., aczkolwiek jak widac na szablonie, pasek od MENU, ktory jest rozciagniety po całej stronie (nie konczacy sie) z lewej strony i prawej zmienia swoje krycie.. Mam to jakos wyciac jako obrazki? Czy jakos daloby sie to zrobic w CSS? Strasznie na tym utkwiłem, cholernie nie wiem jak do tego podejść.. Pomoże ktoś (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ? P.S. Wiem, jestem naabem, aczkolwiek wolę się dopytać kogoś kto ogarnia temat i mi wytłumaczy raz, a dobrze.. Żebym nie musiał zmieniać tego 5000 razy, bo źle zakoduje szkielet strony.. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 807 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1a-d. W CSS.
2. To co piszesz, choć logo jeśli takie pozostanie to też można zrobić nieobrazkowe. 3. Gradient od prawej do lewej z opacity 1 do 0, o kolorze tła strony. Jest jeszcze kwestia odbicia przycisku "Purchase now", ale skoro będziesz go robił w CSS, to również ten gradient warto. Dla Chrome można robić idealne odbicia korzystając z dwóch właściwości CSS, ale są to właściwości tylko dla Chrome. Ze względu na pozostałe przeglądarki użyj gradient dla refleksu i odwrócony tekst z opacity. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli tak jak myślałem. Aczkolwiek wróce tu jeszcze do MENU. Jesli chodzi o ten gradient.. jak to mam zrobić jeśli mam div zrobiony pod cala strone, container o stalej szerokosci, na srodku..., a zeby gradient szedl na 100% strony od lewej do prawej? Nie moge zrobic tego w tym divie, bo wtedy bedzie tylko o tej danej szerokosci, tj. 940px..
Bo mam np: Kod .. <div id="content"> <header id="LOGO"></header> <nav id="MENU"></nav> <section id="TRESC"></section> <footer id="STOPKA"></footer> </div> Gdzie dla #content w CSS mam width: 940px i jest na srodku.. wiec automatycznie moje #MENU nie bedzie sie rozciagalo po calej stronie.. od lewej do prawej? Mam to wyciagnac z tego diva? Czy jak to zrobic? Czy moze podzielic strone na 2 jakby containery ? tzn: Kod .. <div id="content1"> <header id="LOGO"></header> </div> <nav id="MENU"></nav> <div id="content2> <section id="TRESC"></section> <footer id="STOPKA"></footer> </div> i dać #MENU width: 100% ? Ten post edytował maiza 24.10.2014, 19:07:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 807 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli #content nie jest pozycjonowany, to mógłbyś zostawić pierwszą strukturę, a #menu rozciągnąć pozycjonowanie absolutnym gdzie left=right=0;
Ale być może na przyszłość lepiej rozdzielić tak jak podałeś w drugim przykładzie. W obydwu przypadkach do #menu trzeba wstawić nowy kontener i wycentrować go. Widzę, że tam są dwa gradienty, możesz je utworzyć korzystając z selektorów :before i :after dla #menu. |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem gradient w divie, jest ok, aczkolwiek mam problem z gornym i dolnym cieniem.. Mianowicie on tez zanika (w lewej i prawej stronie), tak jakby opacity schodzilo do 50% lub nizej..
Da sie jakos zrobic na border-top czy bottom jakies opacity z obu stron, a zeby na srodku bylo 100%? Czy jak to zrobic? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 21:13 |