![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Niejako, że na codzień zajmuję się front-endem ale potrzebuję na wczoraj wykonać pewnego rodzaju update bazy danych, która wykona się po wywołaniu pliku np import.php Wprost: Mam 2 sklepy GŁÓWNY i DZIECKO potrzebuję produkty w obu sklepach mają identyczne ID, w sklepie DZIECKO chcę aktualizować ilość danego produktu ze sklepu GŁÓWNEGO. Jak to sobię wyobrażam? Po wywołaniu pliku import.php - na serwerze DZIECKA przeleci pętla (sprawdzi jakie produkty po ID są w bazie DZIECKO i sprawdzi ile produktów danego ID jest w sklepie GŁÓWNYM (ID produktów jest taki sam w obu sklepach) i uaktualni tabelę 'quantity' w bazie DZIECKA. Może mi ktoś pomóc w tym? Jakieś wskazówki podpowiedzi. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Napisales algorytm
Cytat na serwerze DZIECKA przeleci pętla (sprawdzi jakie produkty po ID są w bazie DZIECKO i sprawdzi ile produktów danego ID jest w sklepie GŁÓWNYM (ID produktów jest taki sam w obu sklepach) i uaktualni tabelę 'quantity' w bazie DZIECKA. Ktorej jego czesci nie potrafisz napisac? Nie umiesz pobrac danych z bazy? Nie umiesz zakutalizowac bazy?ps: te sklepy to są dwie różne bazy, czy moze tylko dwie rozne tabele w jednej bazie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dzięki za zainteresowanie,
Cytat ps: te sklepy to są dwie różne bazy, czy moze tylko dwie rozne tabele w jednej bazie? tak to są 2 różne bazy danych na 2 różnych serwerach, BAZA GŁÓWNA tabela ps_product, która ma w sobie takie kolumny jak: | id_product | quantity | i ma ok 5000 produktów. BAZA DZIECKO tabela product, która ma takie kolkumny: | product_id | quantity | i tutaj jest tylko 900 wybranych produktów z GŁÓWNEGO SKLEPU (BAZY) Umiem pobrać i wylistować wszystkie ID oraz quantity z DZIECKA
I tu niestety potrzebuję pomocy bo chcę sprawdzić wszystkie id z mojego DZIECKA w bazie GŁÓWNEJ i pobrać wartość quantity przypisanej do id i zapisać do bazy DZIECKA |
|
|
![]()
|
|
Do tego co masz, tworzysz drugie połączenie z drugą bazą. A w petli mając ID dziecko zadajesz pytanie do drugiej bazy o ilosc elementow dla tego ID.
|
|
|
![]()
|
|
No właśnie mam problem z napisaniem tej pętli.
|
|
|
![]()
|
|
No petle przeciesz juz masz.
|
|
|
![]()
|
|
Nie mógł byś na kolanie napisać jak zmodyfikować tą pętlę ?bo naprawdę nie wiem jak złapać pętlę za ID dziecka
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |