![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 420 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
witam
Mam takie szybkie pytanko. Czy zwykła strona napisana w php może być obsługiwana przez urzadzenia mobilne czy może trzeba ją specjalnie napisac w jakimś innym języku? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 105 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP jest wykonywane po stronie serwera, a to co idzie do klienta (czy to PC, tablet, telefon czy pralka) to już gotowy kod html. I to jego końcowe urządzenie wyświetla sobie w swój sposób (jeśli wszystko jest zgodne ze standardami to w teorii wszędzie wygląda tak samo).
To co pozwala przystosować stronę do różnych urządzeń to najczęściej tzw. responsywny layout, czyli taki, który wyświetla stronę w różny sposób w zależności od wielkości ekranu urządzenia, na którym strona jest wyświetlana. Ale ten się robi już w CSS, nie w PHP. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 420 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
no właśnie nie zapytałem o CSS bo w zasadzie stronke którą zrobiłem bez problemu działa w tel czy innym urzadzeniu ale chciałem się upewnić. Nie wiem czy dobrze myśle ale czy szerokość stronki dla zwykłego kompa i np telefonu najlepiej jest ustalać w % w css
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj o Responsive Web Design
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 105 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak sobie to rozwiążesz to sprawa indywidualna. W CSS służą do tego tzw. media queries (Wiki po ang.). W nich ustalasz sobie dla jakiej rozdzielczości co ma być jak wyświetlane.
|
|
|
![]()
|
|
ok,dzięki
Ten post edytował peklo 17.10.2014, 14:22:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 10:37 |