![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 565 Pomógł: 15 Dołączył: 11.10.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Cześć
Mam sobie tabelkę:
W komórce td jest wartość zero. Jak napisać takie cudo, że po kliknięciu na Dodaj w konkretnej komórce jej wartość zwiększy się o 1? Kombinowałem różnymi sposobami, ale zawsze głupoty mi wychodziły. Ten post edytował Dominator 18.09.2014, 16:16:32 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Pobierasz zawartosc komorki
Parsujesz na inta - parseInt() Dodajesz 1 Zapisujesz spowrotem do komorki -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 565 Pomógł: 15 Dołączył: 11.10.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Z pierwszego posta nic takiego nie wynikalo, bys mial wlasnie z tym problem. Precyzuj wiec swoje pytania...
jQuery: Kod <td><a href='#' id='tak' onclick="Add(this);return false;">Dodaj</a> <a href='#' id='nie'>Usuń</a></td> Kod function Add(obj) {
alert(jQuery(obj).parent().prev().html()); //to ci zwroci zawartosc komorki //skoro z resztą nie masz problemu, mozesz dopisac sam } -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Coś jest nie tak, bo konsola mówi, że "Uncaught ReferenceError: Add is not defined", a kod JS jest na stronie.
|
|
|
![]()
|
|
Widac zle go dodales, skoro go nie widzi.
Dales go chociaz w sekcji js czy na zywce wstawiles w htmlu? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wstawiłem go do pliku js
Całość wygląda tak:
Ten post edytował Dominator 18.09.2014, 16:56:24 |
|
|
![]()
|
|
Deklaracje funkcji dodaje sie poza blokami {}. W przeciwnym wypadku będą one funkcjami lokalnymi dla tych blokow wiec nic dziwnego ze ci nie widzi jej gdzie indziej
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Okej, faktycznie zwraca mi zawartość komórki, aczkolwiek napotkałem kolejny problem. Otóż skrypt nie chce dodawać wartości - dlaczego? Miejsce, w którym skrypt ma zwiększać wartość o 1 musi być w bloku if.
Ten post edytował Dominator 18.09.2014, 17:07:20 |
|
|
![]()
|
|
alert(tekst);
tekst += 1; //zwiększanie wartości alert(tekst); Naucz sie samemu ANALIZOWAC tak BANALNE problemy Nie bede juz wspominal nawet o fakcie, ze wyraźnie jednym z krokow bylo zrzutowanie tekstu na liczbe. No ale po co czytac co sie do niego pisze. Lepiej walic posta za postem bez zadnego namyslu... Cytat Miejsce, w którym skrypt ma zwiększać wartość o 1 musi być w bloku if. Nie, nie musi, gdyz funkcje Add wstawilem ci recznie do konkretnego A.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:05 |