Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> edytor html do CMS'a, execCommand
mateuszkrzeszowi...

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Piszę sobie, w zasadzie już zaczynam kończyć smile.gif darmowego CMS'a OpenSource i w ogóle. No i mam kłopot. Czy jest jakakolwiek alternatywa dla rozwiązania Microsoft'u execCommand?

Bo jeżeli tak, to bardzo chętnie bym się jej nauczył i zaimplementował ją (znaczy się alternatywę smile.gif ), a jeżeli nie...

No bo piszę to tak żeby każdy gupek mógł używać, więc edytor WYSIWYG jak najbardziej jest na miejscu. W Java'ie można by napisać, prawda? Tylko że u mnie z Java'ą niezbyt dobrze jest...

A JavaScript takie brzydkie i przestarzałe (żart ale nie do końca);

No i zostawiać na lodzie operowców i netskejpiarzy (do których w zasadzie należę smile.gif )? Czy nie?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 11)
mateuszkrzeszowi...

-----

sad.gif czemu nikt nic nie pisze? Nie tutaj powinienem się o to pytać? Czy php.pl nie jest odpowiednim miejscem na zadawanie takich pytań? A może nie wiecie smile.gif (to podpucha)

Jeżeli nie pytać tu to gdzie? Napiszcie coś...
+Quote Post
dragossani

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Na twoim miejscu, dałbym sobie spokój z WYSIWYG. Myślę, że da się to ominąć, a twój CMS wcale nie musi na tym ucierpieć. Jeśli już koniecznie tego potrzebujesz, to nie ma ucieczki od Javy - jest to jedyne rozwiązanie wystarczająco silne i zarazem przenośne, aby sprostać takim wymaganiom.

--------------------
cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
+Quote Post
mateuszkrzeszowi...

-----

Dzienki smile.gif

A może byłbyś mi w stanie polecić jakąś pozycję książkową (wszystko jedno czy angielski czy polski)
+Quote Post
dragossani

-----

"Thinking In Java". Jest polska edycja. smile.gif

--------------------
cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
+Quote Post
mateuszkrzeszowi...

-----

Matko święta, pooglądałem troszkę demówek WYSWIGÓW zrobionych w Java'ie. Zrywa kask, bez dwóch zdań. Chyba właśnie wymyśliłem temat pracy dyplomowej.

P.S.
Nie wiem tylko czy to nie za proste, ale chyba nie smile.gif
+Quote Post
kurtz

-----

Cytat
Piszę sobie, w zasadzie już zaczynam kończyć :) darmowego CMS'a OpenSource i w ogóle. No i mam kłopot. Czy jest jakakolwiek alternatywa dla rozwiązania Microsoft'u execCommand?

albo rybki albo akwarium ;)

a tutaj albo execcommand i odwolujeszsie do 98% uzytkownikow albo java. osobiscie preferowalbym to pierwsze + mozliwosc edycji zywego kodu html - wowczas istniala by alternatywa dla nie posiadajacych odpoweidniej wersji ie.

a javy na stronach np ja nie znosze - i daleki jestem od uzywania jej

--------------------
.. make web your home ..
+Quote Post
dragossani

-----

Odwoływanie się do 98% użytkowników oznacza zwykle olanie tych najambitniejszych 2%. Te 2% nie korzysta z WIN+IE bo mieli na tyle pasji i samozaparcia, że zainteresowali się rozwiązaniami alternatywnymi. Myślę, że należy im się za to bonus, a nie spychanie na margines. Java nie wadzi nikomu - działa wszędzie tak samo dobrze.

O gustach się nie dyskutuje - nie znosić możesz i nikt ci nie zabroni. Trudniej będzie jednak przed tym uciec. Myślisz, że programiści zrezygnują z rozwiązania dającego same korzyści? Nie sądzę.

--------------------
+Quote Post
kurtz

-----

Cytat
Odwoływanie się do 98% użytkowników oznacza zwykle olanie tych najambitniejszych 2%. Te 2% nie korzysta z WIN+IE bo mieli na tyle pasji i samozaparcia, że zainteresowali się rozwiązaniami alternatywnymi.
misiek.. wyluzuj. uzywam netscape'a a pozniej mozilli od testowania stron ktore ja robie od 97 roku. moze wczesniej. lubie ta przegladarke ale kierujac projektem wole zalozyc zyciowo: panie w ksiegowosci maja wylacznie ms ie.

jesli grupa docelowa ma rowniez uzywac nn to co innego. trzeba za to poweidziec jasno - to podwyzsza koszty wykonania dziela.

Cytat
Myślę, że należy im się za to bonus, a nie spychanie na margines. Java nie wadzi nikomu - działa wszędzie tak samo dobrze.
lynx.. links.. domyslnie wylaczona java.. popupy z monitem o zainstalwoanei javy.
prosze pomysl nie jako fan a bardziej zyciowo - ile osob ma zainstalowana i uruchomiona jave.

Cytat
O gustach się nie dyskutuje - nie znosić możesz i nikt ci nie zabroni. Trudniej będzie jednak przed tym uciec. Myślisz, że programiści zrezygnują z rozwiązania dającego same korzyści? Nie sądzę.
ja nazwlabym to działanie optymalizacja procesu produkcyjnego - nie mowie zeby nie myslec o innych przegladarkach ale myslec pamietajac iz kazda rzecz zabiera czas. a poslizgi malo kto lubi.

pozdrawiam

--------------------
.. make web your home ..
+Quote Post
mateuszkrzeszowi...

-----

Kurtz... tacy ludzie jak ty psują rynek... smile.gif

To tak na zaczepkę, a na dokładkę: openSource'owy edytor html'a już powstaje i nic mnie nie powstrzyma ! HA

A tak na poważnie: z Microsoftem bywa różnie, czasem podejmuje kiepskie decyzje, doszedłem do wniosku że execCommand to właśnie taka kiepska decyzja. Służy tylko dalszemu podziałowi rynku i generalnie jest... kiepska. A jak im się odmieni i następna wersja IE już nie będzie obsługiwać?

Niestety, execCommand robi furorę a to dlatego że za programowanie biorą się ludzie którzy chcą iść po najmniejszej linii oporu. Bad luck.

A Java jest PRZENOŚNA! I to jest piękne.

Pozatem tylko przy edycji zawartości strony będą te denerwujące przestoje... smile.gif
+Quote Post
DeyV

Grupa: Zarząd

choć z tą javą też bywa róznie.
Wiedzą o tym wszyscy, którym nie odpowiadał pomysł zciagania kilkudziesięcio megowego serwis pack'a dla win xp.
Nie poszalejesz wtedy z javą, o nie.
Będziesz chciał ciągnąć javę prosto z java.com? Kolejne 15 MB, a na dodatek problemy z polskim kodowaniem.
I jak tu nie narzekać na monopolistów sad.gif

--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
+Quote Post
kurtz

-----

Cytat
Kurtz... tacy ludzie jak ty psują rynek... :)
hihi po prostu staram sie oddzioelic lubienie jednej przegladarki nad sleczeniem by osiagnac cel ktory tego wart nie jest ;)

Cytat
To tak na zaczepkę, a na dokładkę: openSource'owy edytor html'a już powstaje i nic mnie nie powstrzyma ! HA
i bardzo dobrze - jak masz czas to dawaj - przyda sie na pewno.

[..]
Cytat
Niestety, execCommand robi furorę a to dlatego że za programowanie biorą się ludzie którzy chcą iść po najmniejszej linii oporu. Bad luck.
tutaj musialbym polemizowac - czasami po prsotu najlatwiej korzystac z prostych mechanizmow by ulatiwc sobie zycie - optymalizacja dzialan mosci panie i panowie - ERP ;)

pozdrawiam

--------------------
.. make web your home ..
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:05