Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Apache, strona i lokalna domena domu/firmie
expert

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Mam w domu postawiony serwer Windows 7, na nim Apache z PHP itd. Z innych komputerów mogę się połączyć z tym komputerem wpisując adres IP tego komputera np. 192.168.255.255. Czy jest możliwość 'postawienia' lokalnej domeny, tak, żeby wpisywało się w adresie strony np. http://mojastrona/, a nie adres IP?

Wiem, że można to zrobić w pliku hosts (127.0.0.1 locahost), ale to trzeba robić oddzielnie dla każdego komputera. Chce znaleźć inną drogę, że nowa osoba łączy się z moją siecią (routerem) po prostu wpisuje http:/mojastrona/ i tyle. bez żadnego grzebania w pliku hosts. Wiem, że jest Virtual Hsot, ale to wymaga grzebania w plikach hosts. Jest to wgl wykonalne?

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 10)
Pyton_000

-----

np. no-ip.org
+Quote Post
expert

-----

Tylko, że no-ip.org wychodzi na zewnątrz, globalnie, a to ma być tylko wewnątrz sieci, lokalnie.

EDIT:
Mam wrażenie, że czegoś nie rozumiem i że nie chodzi tu o Virtual Host, tylko o coś innego...

Ten post edytował expert 6.09.2014, 16:13:39
+Quote Post
Pyton_000

-----

hosts jest najprostszym i najszybszym sposobem.

Możesz się bawić w lokalny DNS, ale też wymaga konfiguracji na wszystkich maszynach. Co prawda raz, ale to zależy jak często stawiasz taki dziwne adresy
+Quote Post
ohm

-----

Jeśli klienci sieci mają DNS ustawiony na router, to możesz spróbować (o ile będzie miał taką możliwość) dany adres wrzucić w routerze.
+Quote Post
expert

-----

Czyli podsumowując, nie możliwości postawienia lokalnej domeny bez kombinacji na każdym komputerze z osobna?

EDIT:
Cytat(ohm)
Jeśli klienci sieci mają DNS ustawiony na router, to możesz spróbować (o ile będzie miał taką możliwość) dany adres wrzucić w routerze.

Ale to też pewnie zależy od routera. U mnie w Netgear jest DMZ Server. Popatrzę.

EDIT:

Nic nie znalazłem, co by umożliwiało wpisanie adresu lokalnego z ip. Jedyne co mi przychodzi do głowy to przeniesienie DHCP Server na komputer/serwer ze stroną i tam dokonywać przekierowań.

Ten post edytował expert 6.09.2014, 17:12:31
+Quote Post
pedro84

Grupa: Nieautoryzowani

-----

Nie baw się w żadne pliki hosts, ani no-ip. Na każdym kompie czy łączącym się urządzeniu będziesz zmieniał? Masochizm.

Postaw sobie, nawet na wirtualce lokalną instalaję Binda z forwardowaniem oraz strefę dla lokalnej domeny (np. .local). Potem na routerze, w konfiguracji DHCP ustaw IP tego serwerta jako primary DNS, a adres routera jako secondary DNS. Jeśli nie korzystasz z DHCP, będziesz musiał te DNSy zmienić ręcznie.

Świetnie działający setup będziesz miał.

Do poczytania:
https://www.madboa.com/geek/soho-bind/
http://wiki.linuxmce.org/index.php/How_to_...thoritative_DNS

i przede wszystkim:
http://lani78.com/2008/08/09/setting-up-a-...-local-network/.

Powodzenia.
+Quote Post
expert

-----

Cytat(pedro84 @ 6.09.2014, 18:47:37 ) *
Nie baw się w żadne pliki hosts, ani no-ip. Na każdym kompie czy łączącym się urządzeniu będziesz zmieniał? Masochizm.

Dla tego jestem przeciwny takiemu działaniu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Postaw sobie, nawet na wirtualce lokalną instalaję Binda z forwardowaniem oraz strefę dla lokalnej domeny (np. .local). Potem na routerze, w konfiguracji DHCP ustaw IP tego serwerta jako primary DNS, a adres routera jako secondary DNS. Jeśli nie korzystasz z DHCP, będziesz musiał te DNSy zmienić ręcznie.

Mam w routerze:
[codeUse These DNS Servers
Primary DNS
Secondary DNS[/code]

Jeszcze w woli ścisłości, na primary DNS mam serwer, jeśli go wyłączę to będzie brany secondary DNS?

Biorę się za lekturę

Ten post edytował expert 6.09.2014, 18:04:04
+Quote Post
pedro84

-----

1. Gwoli, ku*wa, gwoli!
2. DNSów na routerze nie ruszaj, zostaw tam te co masz: czy to od ISP, czy to OpenDNS czy od NSA... tfu... Googla.
3. Jak już masz postawionego Binda, dajmy na to na VM, to w konfiguracji DHCP jako primary podajesz IP tej wirtualki, na której masz zainstalowanego Binda, a jako secondary IP routera. Wtedy, jak wirtualka padnie, to requesty będą szły do routera. Tylko w Bindzie forwardowanie ustaw.
4. Tam gdzie nie używasz DHCP, jako primary podajesz IP tej wirtualki, na której masz zainstalowanego Binda, a jako secondary IP routera.

Może się wydawać taki setup trudny, ale konfiguracja jest banalna, a zyskujesz sporo, choćiażby bezproblemowe subdomeny.
+Quote Post
expert

-----

Ok, siedzę i konfiguruje BINDa... Tu znalazłem poradnik jak to zrobić na Windows 7. http://drupalmotion.com/article/dev-enviro...erver-windows-7 i mam problemy.

Jak w cmd (uruchomionym jako admin) wpisuje:
Kod
rndc-confgen -a
(punkt 5.) to otrzymuje komunikat, że Nazwa 'rndc-confgen' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy.

Czy wynika to z tego, że w punkcie 3. podałem ścieżkę do 64 bit, a w punkcie 2. podczas instalacji podałem system32 zamiast SysWOW64? Jak to powinno być skonfigurowane? Instalka w syswow64, czy globalna zmienna patch na system32?

EDIT:
Zrobiłem wszystko po syswow64. Miałem problem z odpaleniem usługi, ale oddałem użytkownika named do grupy administratorzy i poszło. Ale ze względów bezpieczeństwa wywaliłem go z grupy i nadałem mu uprawnienia do katalogu dns (c:\windows\SysWOW64\dns) Jest ok narazie.

Ten post edytował expert 6.09.2014, 20:08:54
+Quote Post
pedro84

-----

Windows? Oj, to nie pomogę. Szczerze mówiąc to ja nawet nie wiedziałem, że Bind ma binarki na Win (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 28.09.2025 - 12:55