![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 31.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Moje umiejętności, jeśli chodzi o kodowanie, są raczej podstawowe. Tworzę różne projekty, jednak wciąż muszę prosić o pomoc na forum i czytać tutoriale. Fakt ,że kupuję dużo książek, html, css, php, bezpieczeństwa aplikacji itp Zastanawiam się , kiedy mogę powiedzieć ,że mój html, lub php jest wyżej niż podstawowy?? Z językiem obcym jest prościej, zrobiłem certyfikat i wiem ,że jest np na poziomie c1 i jest jasno określony. A jak to jest z językiem programowania? Ten post edytował Terrorizer 27.08.2014, 18:39:49 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 18 Dołączył: 30.01.2014 Skąd: <?=$_GET['city']?> Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, Moje umiejętności, jeśli chodzi o kodowanie, są raczej podstawowe. Tworzę różne projekty, jednak wciąż muszę prosić o pomoc na forum i czytać tutoriale. Fakt ,że kupuję dużo książek, html, css, php, bezpieczeństwa aplikacji itp Zastanawiam się , kiedy mogę powiedzieć ,że mój html, lub php jest wyżej niż podstawowy?? Z językiem obcym jest prościej, zrobiłem certyfikat i wiem ,że jest np na poziomie c1 i jest jasno określony. A jak to jest z językiem programowania? To zrob sobie certyfikat zend na php ;p lub porownuj konkurencje z swoimi projektami co wiecej umieja. Jesli potrafisz prawie wszystko (znaczna ilosc rzeczy zrobic) to umiesz wiecej niz podstawy. Oczywiscie pomijam podstawy-podstaw jak warunki if, petle etc. Ten post edytował ZaXaZ 27.08.2014, 18:54:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Zastanawiam się , kiedy mogę powiedzieć ,że mój html, lub php jest wyżej niż podstawowy?? Gdy przestaniesz przychodzic na forum z pytaniami, z ktorymi teraz przychodzisz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 27 Dołączył: 22.09.2008 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja również często szukam rozwiązań w internecie - to nie znaczy, że mój poziom jest niski - czasami jest to lenistwo, a myślę że dobrym nawykiem jest szukać w internecie rozwiązań, niż pisać często na nowo. Jak pytasz na forum - to uczysz się. Myślę, że warto tutaj ocenić to tak: "Czy potrafię zrobić serwis z takimi i takimi wymogami?" Jeżeli uda Ci się go zaprojektować, i dopiero później zaprogramować - to znaczy, że masz dobry poziom wiedzy. Bardzo dobry poziom wiedzy z danej dziedziny mieć będziesz dopiero, kiedy spędzisz nad czymś 2-5 lat i zaczniesz zauważać, że to trochę za mało...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, Moje umiejętności, jeśli chodzi o kodowanie, są raczej podstawowe. Tworzę różne projekty, jednak wciąż muszę prosić o pomoc na forum i czytać tutoriale. Fakt ,że kupuję dużo książek, html, css, php, bezpieczeństwa aplikacji itp Zastanawiam się , kiedy mogę powiedzieć ,że mój html, lub php jest wyżej niż podstawowy?? Z językiem obcym jest prościej, zrobiłem certyfikat i wiem ,że jest np na poziomie c1 i jest jasno określony. A jak to jest z językiem programowania? Nie chcę Cię demotywować czy coś, ale zadajesz takie pytania, że... nie widać, żebyś uczył się na błędach. Przykład: kilka tematów z zapytaniem, które "nie działa", a w innym wątku miałeś ten sam błąd. Ćwicz dalej i nie poddawaj się. Nauka programowania (od 0) to nie kwestia pół roku. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że jak się pracuje w zespole to łatwo ocenić swoje umiejętności, bo jest się do kogo odnieść, z kim porównać.
Takie określenia: "dobrze znam html, bardzo dobrze php oraz mam podstawowe umiejętności w czymś tam innym" nic nikomu nie mówią. Z tego można wywnioskować, że lepszy z tej osoby koder php niż html'owiec, ale nijak to się nie ma do porównania z innymi ludźmi z branży. Ten post edytował peter13135 28.08.2014, 10:37:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo fajny pomysł Zdobyłem aż 7 (IMG:style_emoticons/default/Snorkle.gif) Co do "Oceny własnych umiejętności", to wypowiem się jako laik - że z PHP*em jest podobnie jak z jazdą samochodem, tzn cały czas się uczymy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Ja również często szukam rozwiązań w internecie - to nie znaczy, że mój poziom jest niski - czasami jest to lenistwo, a myślę że dobrym nawykiem jest szukać w internecie rozwiązań, niż pisać często na nowo. Zgadza się, ale inna sprawa to szukać rozwiązań i je wykorzystywać, a druga to nie umieć ich znaleźć lub nie umieć wykorzystać. Początkujący programista niestety zazwyczaj nie jest w stanie zaadaptować u siebie rozwiązania podanego np. na StackOverflow. I wracając do głównego pytania to o swoim kodzie nigdy nie powiesz nic obiektywnego. Możesz natomiast zauważyć, że wszedłeś poziom wyżej w momencie gdy na forum z pytającego obrócisz się w odpowiadającego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.10.2025 - 23:57 |