![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 27 Dołączył: 22.09.2008 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
Jakie znacie sposoby na to, by rozpopularyzować nowy portal w sieci? Pomysły które mi przychodzą do głowy: - płatna reklama Google/Facebook, prowadzenie fanpage - spam na forach dyskusyjnych i w komentarzach (bardzo nielubiana forma reklamy) - założenie bloga który łatwo jest wypozycjonować i tam promować portale Czy znacie jeszcze jakieś inne formy reklamy w internecie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O promocji portalu można by książkę napisać. A opcji jest naprawdę wiele.
Najlepsze rezultaty osiągniesz przy: - Płatnej reklamie (Google Adwrods, Facebook, Inne portale oferujące umieszczanie reklam na popularnych stronach), - Pozycjonowaniu na określone słowa kluczowe (nieważne, czy na portal, czy przez bloga), i w sumie to można podpiąć pod reklamę w Google (tak, wiem, to nie to samo, ale cel jest jeden - aby być widocznym w Google) - Wykupienie mailingów (tylko tutaj jest problem z tym, aby trafić na dobrą i nie męczoną bazę adresów), - Spamowanie na forach, serwisach itd (tak jak to wyżej opisałeś - ale to trzeba umieć robić). - Social Media. To tak w skrócie jeśli chodzi o internetowy marketing. Ogólnie prawda jest jedna - jak się nie inwestuje kasy, to jest naprawdę ciężko cokolwiek osiągnąć. Ten post edytował Dejmien_85 21.08.2014, 17:43:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat - Wykupienie mailingów Podpisuję się rękoma i nogami. Ten post edytował Damonsson 21.08.2014, 20:12:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 27 Dołączył: 22.09.2008 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat - Wykupienie mailingów (tylko tutaj jest problem z tym, aby trafić na dobrą i nie męczoną bazę adresów), Ok, ale tutaj nie mam pewności, że mail nie wleci do spamu... Ten post edytował mrc 22.08.2014, 07:50:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ja z kolei wychodzę z założenia że dobry portal nie potrzebuję reklamy. Widziałeś kiedyś reklamę facebooka, naszej klasy, badoo?
Nie bo nie ma i nie było. Jak coś potrzebuję reklamy to dla mnie jest naciągane. Tz.. w granicach rozsądku. Żeby portal nie potrzebował reklamy potrzebujesz mieć target na grupę użytkowników którzy tego portalu/serwisu potrzebują i sami powiedzą o tym znajomym. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podpisuję się rękoma i nogami. Ja również. Niektóre portale mają swoje bazy klientów, skategoryzowanych pod względem grupy wiekowej, wykształcenia, zarobków. Portale te posiadają swoje działy reklamy. Dzwonisz, piszesz - zamawiasz wycenę. Są to koszta od 2 tys. w górę - ale wszystko jak zawsze "zależy". Można też skontaktować się z agencją marketingową. Umawiasz się na spotkanie, pracownicy po zapoznaniu się z Twoim portalem, proponują Ci przeróżne pomysły promocji (bo to ich działka). Podpisujecie umowę, realizujecie projekt. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 22.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozycjonowanie na tzw. długi ogon + promocja na portalach społęcznościowych. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja z kolei wychodzę z założenia że dobry portal nie potrzebuję reklamy. Wiesz, niektórym się udaje wygrać w totka, ja bym jednak na cud nie liczył. ; ) Dodatkowo proponuję AdTaily (serwis, który współpracuje z setkami stron i serwisów, na których możesz umieszczać reklamy). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wiesz, niektórym się udaje wygrać w totka, ja bym jednak na cud nie liczył. ; ) Dodatkowo proponuję AdTaily (serwis, który współpracuje z setkami stron i serwisów, na których możesz umieszczać reklamy). Nikt nie karze Ci wierzyć w cud. Uwierz w siebie. To też ważne. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skuteczność mailingu Onetu to było jak dobrze pamiętam 0,01%. Czy warto płacić? ;-)
|
|
|
![]()
|
|
A reklama na facebooku? Mam na myśli oczywiście płatną reklamę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
A reklama na facebooku? Mam na myśli oczywiście płatną reklamę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Według polskich marketerów (Piotr Majewski, Paweł Danieleski), płatna reklama na Facebooku jeszcze rok temu opłacała się bardziej niż Google AdWords (więcej leadów za mniejszą kasę). ; ) Nikt nie karze Ci wierzyć w cud. Uwierz w siebie. To też ważne. Ja w siebie wierzę, ale nie będę czekał na to, aż serwis sam mi się rozrośnie - mogę wyglądać podobnie do tej kobiety, która czekała na ławce na idealnego mężczyznę. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Skuteczność mailingu Onetu to było jak dobrze pamiętam 0,01%. Czy warto płacić? ;-) Nie, takich rzeczy się nie robi (mam na myśli wykupowanie mailingów takich serwisów jak onet, wp, interia - tam są wymęczone listy). Jeśli chcesz dobrą listę, to najlepiej jest samemu wyszukać w googlach serwisy, na których przebywać może Twoja grupa docelowa, a następnie odezwać się do administratorów (zapytać o cenę za wysłanie mailingu). AdTaily także nie jest takie złe. Odradzam także mailingi z allegro, są nic nie warte. PS W przeszłości zajmowałem się marketingiem internetowym (na rzecz własnej firmy), także co nieco się w tym temacie orientuję (szczególnie w temacie e-mail marketingu, autoresponderów itd). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 18 Dołączył: 30.01.2014 Skąd: <?=$_GET['city']?> Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja przestrzegam przed FB, około 2 miesiace temu byl gdzies news ze facebook klika 50% reklam botami bo ponoc za malo osob klika w reklamy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale wykupując mailing musimy mieć pewność, że użytkownicy będą choć trochę zainteresowani naszymi produktami. Bo inaczej maile lądują w spamie, albo sa kasowane. Fanpage to dobry pomysł, ale trzeba zadbać, żeby coś się działo, jakieś konkursy i ciekawe wpisy.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 12:46 |