Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [HTML] portal społecznościowy vs joomla
Terrorizer

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć,
Wpadłem na pomysł stworzenia dosyć specyficznego portalu społecznościowego.
Mocno uogólniając, główną ideą będzie wrzucanie zdjęć, a każdy będzie je mógł zobaczyć i ocenić.
Właściwie zabierałem się już do pisania kodu, kiedy zacząłem się zastanawiać... Przecież jeśli mam zrobić coś poważnego, może warto użyć jakiegoś narzędzia, skoro jestem początkujący w kodowaniu?
Wtedy wpadłem na joomla oraz bootstrap. Chciałbym się dowiedzieć, czy będzie je można połączyć i czy joomla jest dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o tego typu rzeczy?
A może zebrać dupę i zacząć pisać własny kod, który pewnie za sto lat nie będzie idealny, ale daje mi więcej swobody?
Prosiłbym o wskazówkę

Ten post edytował Terrorizer 15.08.2014, 13:50:48
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
jakub.drag

-----

Co do pomysłu. Może i specyficzny... Ale czy orginalny? Jest przecież Instagram. Teraz każdy go ma i wątpię czy zamiennik, szczególnie polski dobrze by się przyjął (i czy w ogóle).
Co do pytania: osobiście napisał bym własny kod. Popularne społecznościówki wygrywają możliwościami i unikalną, swoistą "atmosferą". Dopóki będziesz go modyfikować i będzie działać jak chcesz i będziesz nad nim panować, kod będzie idealny.
Joomla jest świetnym cms-em, ale nie stworzysz na niej dobrego niszowego portalu społecznościowego (chyba, że ją max przerobisz i podopisujesz moduły, ale to by się równało z napisaniem portalu prawie że od podstaw).
Co do Bootsrap to to tylko UI, więc w obydwu przypadkach zawsze możesz go wdrożyć (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Pozdrawiam.
+Quote Post
Terrorizer

-----

Dzięki za odpowiedź (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Po kolejnej nieprzespanej nocce (haha) stwierdziłem ,że CMSy jednak mi nie leżą i nie sprawiają żadnej satysfakcji, a opieranie się na bootstrapie, to tak jakbym przepisywał gotowiec z internetu, przy czym muszę się uczyć na pamięć całej jego składni. Postanowiłem wszystko napisać sam, nie ważne ile to potrwa (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Co do pomysłu, niestety nie mogę zdradzić narazie szczegółów (wciąż marzę o moim czerwonym ferrari) więc tymczasowo zachowam to dla siebie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
+Quote Post
Turson

-----

Cytat
opieranie się na bootstrapie, to tak jakbym przepisywał gotowiec z internetu, przy czym muszę się uczyć na pamięć całej jego składni.

ŻE CO?
Co jest trudnego w kopiuj-wklej kodu ze strony boostrapa?

CMS typu Joomla! nie nadaję się do tego kompletnie wg. mnie, bo jest jednak zaprojektowana do innego celu, choć można napisać własne komponenty i modułu (dostaniemy podstawę fw), to wg. mnie lepiej już pisać to od zera samemu albo najlepiej korzystać z dobrodziejstw frameworków (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Terrorizer

-----

Bootstrap jest piękny i świetnie zaprojektowany, natomiast dla mnie, czyli osoby która wciąż uczy się podstaw składni html, css, php itd. jest to dosyć nie na rękę.
Postanowiłem wszystko klepać ręcznie i czegoś się nauczyć. Potem dopiero można używać szkieletów, które z całą pewnością też wiele mnie nauczą swojego czasu
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:23