![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 788 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
Mam dość nietypowy problem. Mam następujące zmienne: $A - nazwa punktu startowego $B - nazwa punktu docelowego $CZAS - czas w jakim pojazd jedzie z punktu A do punktu B $CZAS_PRZERWY - 1h (przerwa po dotarciu pojazdu z punktu A do punktu B lub z B do A - pojazd jeździ w kółko). Czyli przykładowo pojazd przyjechał z punktu B do A o 14.05 - to wyjazd z punktu A do B nastąpi o 15.05. Pojazdy jeżdżą w "kółko" z zachowaniem przerwy. Potrzebuję funkcję która określi w jakim punkcie będzie pojazd (lub do jakiego będzie zmierzał) o konkretnej godzinie i dacie. Czyli pojazd sobie jeździ - wybieram termin 2014-07-26 11:43 - i funkcja powinna zwrócić informację w którym punkcie będzie pojazd. Ma ktoś może pomysł jak to zrobić? Bardzo proszę o pomoc, Northwest zapomniałem dodać w poprzednim poście, mamy jeszcze $CZAS_STARTU_KURSOW = data i czas pierwszego kursu |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 824 Pomógł: 106 Dołączył: 14.03.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zakładając brak przyspieszenia konstruujesz proporcje czyli zwykłe dzielenie = ułamki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 788 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
tak, prędkość jest stała ($CZAS)
masz jakiś pomysł jak to zapisać? Próbowałem także na kartce, ale nie wychodzi mi (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem na szybko takie cuś:
Ale musisz sprawdzić jakoś kalkulatorem czy to w ogóle dobrze oblicza. Po prostu na kartce przeliczyć i porównać wynik z tym co zwróci ta funkcja. Daty są w formacie timtestamp. Najpierw komentowałem co po niektóre linie, ale potem mi się odechciało, jak coś to pytaj (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) EDIT: Tu masz jeszcze gotową funkcję do zmiany zwykłych dat na format timtestamp: http://phpkurs.pl/przetwarzanie-daty/ :
Ten post edytował Michael2318 23.07.2014, 16:35:20 |
|
|
![]()
|
|
dziękuję, chyba to jest to co trzeba!! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Da się jakoś prosto wyświetlić grafik tych przejazdów które się odbyły? Tzn jak podajemy datę do sprawdzenia - to informację jak wyglądały przejazdy przed tą datą? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj:
Ten post edytował Michael2318 24.07.2014, 10:16:31 |
|
|
![]()
|
|
liczy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) dziękuje (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Witaj, Próbuję zaadaptować Twój skrypt do mojego kodu, ale natrafiłem na parę problemów których wcześniej nie przewidziałem (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Mam taką tabelkę MySQL:
i wywołuje sobie Twój kod tak:
I ten kod działa... Zaczyna się problem kiedy w ciągu dnia zmieniają się dane (tzn zamiast ściśle ustalonej trasy dochodzi kolejna - w inne miejsce)... Masz może jakiś pomysł jak to rozwiązać? Bardzo proszę o pomoc, Northwest |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 09:23 |