![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 1 Dołączył: 6.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. event który wykonuje się na początku: jeżeli, np. w <li> z id="test-menu-2" znajdzie class="selected", wtedy robi display:block; na <div id=test-2"> - reszta div'ów zmienia na display:none; jeżeli w innymi <li> znajdzie class="selected", robi analogicznie jak powyżej... 2. event na kliku jeżeli kliknę, w link i doda mi w <li>, w który kliknąłem class="selected", wtedy jeżeli to będzie np. <li class="selected"><a id="test-menu-3" href="#">test3</a></li>, wtedy robi display:block; na <div id=test-3"> - reszta div'ów zmienia na display:none; jeżeli kliknę w inny <li> i doda class="selected", robi analogicznie jak powyżej... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co już napisałeś?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 1 Dołączył: 6.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
if ( $('.test li.selected a')) {
$(".tester").show(); } else { $(".tester").hide(); } $(".test li.selected a").click(function (e) { var className = $(this).attr("id"); $(".tester").each(function () { $(this).toggle($(this).hasClass(className)); }); e.preventDefault(); }); z tym, że mam problem z dynamicznym przydzielaniem po id z menu względem id z div'ów... Ktoś wie jak to zrobić? Na pewno coś takiego ktoś z Was kiedyś robił.... ew. może jakiś ktoś z Was zna szybki sposób, nawet nie muszą być użyte te klasy i id, ważne by działało...:-) Ten post edytował marcus755 18.07.2014, 15:37:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę chyba nieprecyzyjnie opisałeś. Click powinno być na każdym "a", a nie takim gdzie "li.selected". Ale w tym przypadku każdy "li" klikanego "a" dostawałby klasę "selected". Doprecyzuj. Ten post edytował trueblue 18.07.2014, 15:44:25 |
|
|
![]()
|
|
już mówię o co chodzi...
wchodzę na site, mam na "dzień dobry" zaszyty za pomocą jquey w <li> klasę selected, po pierwsze: jak zrobić, żeby dynamicznie w zależności w którym <li> bedzie klasa selected, przyporządkował mi selected, w tym przypadku jest w <li>, gdzie <a href="#" ... ma id="test-menu-2"> (czyli druga pozycja w menu), robi display: block dla <div class="tester" id="test-2">test-2</div>, a reszta div'ów jest ukryta (display:none;) po drugie gdy kliknę w któryś link w menu, dajmy na to: link id="test-menu-3" znajdujący się w <li>, wtedy dodaje mi selected do tego trzeciego <li> a ukrywa selected z tego poprzedniego, jednocześnie ukrywa poprzedniego div'a z id="test-2", a pokazuje div'a z id="test-3"... <ul> <li><a id="test-menu-1" href="#">test1</a></li> <li class="selected"><a id="test-menu-2" href="#">test2</a></li> <li><a id="test-menu-3" href="#">test3</a></li> </ul> <div class="test"> <div class="tester" id="test-1">test-1</div> </div> <div class="test"> <div class="tester" id="test-2">test-2</div> </div> <div class="test"> <div class="tester" id="test-3">test-3</div> </div> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwszy z małą modyfikacją, bo nie masz "li" poprzedzonych elementem z klasą "test".
Drugi:
Ten post edytował trueblue 18.07.2014, 16:10:57 |
|
|
![]()
|
|
Wielkie Dzięki - Mistrzu:-)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:35 |