![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2003 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem co jest nie tak z tym zapytaniem:
<?php $adduser = "INSERT INTO pmx_users (`id_usera`, `imie`, `nazwisko`, `pesel`, `telefon`, `gsm`, `email`, `login`, `pass`) VALUES ('', '".$imie."', '".$nazwisko."', '".$pesel."', '".$telefon."', '".$gsm."', '".$email.", '".$login."', '".$passcode."')"; include("conn.php"); $wynik = mysql_query($adduser); echo adduser; ?> echo wyświetla mi ładnie wszystko więc nie gubię danych z formularza, tylko zapytanie nie wstawia do bazy. albo jestem tak zmęczony że nie widzę problemu albo nie wiem co... plz help.... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a sprróbuj dodać do mysql_query() zmienna z connection... aha i jeszcze możesz pokazać conn.php (kod), może być bez haseł
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
$wynik = mysql_query($adduser) OR die ("Błędne zapytanie $adduser");
A następnie to zapytanie do phpMyADMIN - i zobacz, gdzie są błędy. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2003 Skąd: Chorzow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakladam ze user_id jest typu int primary key auto_increment, jesli tak to w insercie musisz to pole ustawic na NULL (bez cudzyslowu!), albo nie podac tej kolumny w ogole.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2003 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbowałem zapytanie z NULL do pola id, które oczywiscie jest auto_inc i nic nie pomogło
CHYLE CZOŁO PRZED DevY jego metoda rzeczywiście pomogła ![]() '".$email." hehe dzieki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Czasami, żeby nie mieć porblemów z nadmiarem średników, zamiast pisać tak jak ty, można pisać np. tak
[php:1:c4dc9212db]<?php $pyt=" ... WHERE `id` ='$id' AND `nazwa`='$nazwa' "; ?>[/php:1:c4dc9212db] Co prawda nie można wtedy używać apostofów np. przy podawaniu zmiennych w tablicach (co jest niezalecane) ale w większości przypadków taki zapis jest znacznie czytelniejszy. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
[php:1:6b2a9adc91]<?php
$pyt= sprintf(" ... WHERE `id` ='%s' AND `nazwa`='%s' ", $id, $nazwa); ?>[/php:1:6b2a9adc91]Najczytelniejsze. ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat (...)[php:1:2b3d17b1ed]<?php
$pyt=" ... WHERE `id` ='$id' AND `nazwa`='$nazwa' "; ?>[/php:1:2b3d17b1ed] Co prawda nie można wtedy używać apostofów np. przy podawaniu zmiennych w tablicach (...) [php:1:2b3d17b1ed]<?php $pyt=" ... WHERE `id` ='$id' AND `nazwa`='{$nazwa[id_indexu]}' "; ?>[/php:1:2b3d17b1ed] nie podaje sie w "..." cudzyslowia podajac index tablicy (jak wyzej) { } - pozwalaja na umieszczanie w " zmiennych nawet dotyczacych classy np: [php:1:2b3d17b1ed]" ... cos tam {$this->cos} "[/php:1:2b3d17b1ed] Ale czytelniej nie jest ![]() P.S. Moze komus sie to przyda |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki - nigdy nie spotkałem się z takim zapisem (a dokładniej nie wpadłem na to, by tak go wykorzystać) Więc wielkie dzieki
![]() Cytat("seth) Ale czytelniej nie jest
Wydaje mi się, że jest. Znaczenie łatwiej odczytać zapis '{$zmienna niż '".$zmienna Więc dzięki :wink: -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 10:24 |