![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam stronkę. Do tej strony mam kilka skryptów. Jeden slider na górze. Na każdej podstronie te same skrypty, więc jeden plik js. Teraz chcę na jednej z podstron zrobić drugi slider na dole. W tym samym pliku js wszystko się kłóci ze sobą. W osobnych również się kłóci. Ten, który jest podlinkowany niżej działa, a ten nad nim już nie. Jak umieścić w sekcji head pliki js aby się nie gryzły? Drugie pytanie: Jak w skryptach lub CSS odwoływać się do różnych input, img itd jeśli jest ich dużo na stronie?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ad. 1.
Nazwy funkcji, zmiennych, obiektów tworzyć z innym przedrostkiem np. ss_ dla skryptySzablony.js a s_ dla skrypty.js. Ad. 2. Może za pomocą klas? Albo klas elementów nadrzędnych? itp. itd. możliwości jest wiele. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm.. no tak, ale nazwy funkcji mam zupełnie inne dla tych dwóch plików. W jednym pliku znajdują się inne funkcje a w drugim inne. Co wtedy da mi przedrostek?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nic. A konsola co Ci zwraca?
|
|
|
![]()
|
|
ReferenceError: body is not defined skryptySzablony.js:15
TypeError: imie is null to drugie wiem do czego ale z tym pierwszym mam problem i nie wiem jak to zrobic.. |
|
|
![]()
|
|
A podzielisz się tymi dwoma plikami?
Jesteś pewny, że osobno działają poprawnie? (Konsola wtedy nic nie wyrzuca?) |
|
|
![]()
|
|
1. plik skrypty.js
2. plik skryptySzablony.js
|
|
|
![]()
|
|
Może spróbuj tak:
1. To co masz w window.onload w 1 pliku (skrypty.js) wrzuć do jakieś funkcji np. window_onload_skrypty() 2. Wywal window.onload z tych dwóch plików 3. Dodaj nad samym znacznikiem (na "dole" strony) </body> znaczniki <script type="text/javascript></script> w a nich:
Zanim wczyta się okno (window.onload) 2 pliki zostaną wczytane, a co za tym idzie ten który się wczyta później - podmieni funkcję window.onload. (Przynajmniej tak mi się wydaje (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ) Tutaj masz przykład: http://jsfiddle.net/qH78W/ Według twojego skryptu powinno się wyświetlić najpierw 1 a potem 2. Natomiast wyświetla się samo 2 A co za tym idzie wykona sie tylko ostatnio zdefiniowana funkcja window.onload. Ten post edytował markuz 14.07.2014, 13:52:02 |
|
|
![]()
|
|
Hmm.. teraz jest tak, że kolejność w head nie ma znaczenia i skrypty.js się wczytują bez problemu, a skryptySzablony nie wczytują się w ogóle. Konsola nie wywala teraz błędu. Może to wina samego skryptu
|
|
|
![]()
|
|
Używaj console.log(), na przykładzie twojego skryptu:
Powinno zwrócić tablicę z przynajmniej 4 elementami (w skrypcie odnosisz się do img[1] chociaż img[0] to pierwszy element - celowo?) |
|
|
![]()
|
|
celowo. Ponieważ mam na stronie już jeden element img na górze przy pierwszym slajderze. Kiedy wpiszę 1 to skrypt działa przy tym na dole a gdy wpiszę 0 to przy tym u góry.
|
|
|
![]()
|
|
Co zwróciła konsola? 4 elementy?
Co chcesz osiągnąć za pomocą drugiego skryptu? Już w jednym z pierwszych postów napisałeś, ze funkcje się nie powtarzają a mimo tego window.onload jakoś się powtarzał - czyż nie? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jak będę Ci podawać fragment kodu następnym razem (albo ktokolwiek inny z tego forum) z console.log() w środku - to chce abyś przekazał dalej co zwróciło console.log() bo bez tego nie dojdziemy do niczego. Ten post edytował markuz 14.07.2014, 14:07:07 |
|
|
![]()
|
|
Konsola już nic nie zwraca. Dopiero zaczynam z JS i może to jakaś pierdoła.
Chciałem po prostu zrobić drugi slajder na dole strony. To wszystko (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) A tu mi nagle wszystko szaleje. Dobra.. już mam. Przyczyną jednak było name.. Było niepotrzebną wartościa i to mi zaburzało cały kod. Nie miałem pojęcia, że to aż tak istotne. Dziękuję za pomoc i zaangażowanie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:28 |