![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 5 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie bo i po co tracić tak dużą przestrzeń numeryczną ?
Jaki w tym cel i sens? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Inkrementacja oznacza zwiększanie o jeden, czas nie będzie Ci się zwiększał o jeden.
2. Użycie czasu jest w ogóle bardzo słabym pomysłem, bo niczym nadzwyczajnym nie będzie jak nagle pojawi się kilka rekordów w tej samej sekundzie. 3. Jak nie chcesz "normalnej" inkrementacji, skorzystaj z unikalnego, "losowego" ciągu, chociażby w formie UUID. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 5 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok mam jeszcze jedno pytanie czy jest prawdopodobne jeśli będę generował id jako czas uniksowy co pewien odstęp w czasie np. co 45 minut (godzina i data) to nie powtórzy mi się ten sam kod dwa razy ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie powtórzy się w bazie, bo przed zapisem wywali błąd, że primary key nie może się powtarzać. Nie czaję sensu używania czasu jako id zamiast dodać osobną kolumnę do tego, jeżeli potrzebujesz faktycznie do czegoś ten czas
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W teorii nie.
Timestamp jako ID to jest ZŁY pomysł. |
|
|
![]()
|
|
Chcę utworzyć koszyk produktów który będzie przechowywał ileś tam tysięcy produktów, a nie za bardzo umiem rozwiązać inkrementację w odstępie co więcej niż więcej niż jeden produkt który będzie odpowiadał numerowi zamówienia.
Nie przewidzę ile będzie produktów w zamówieniu dla nich chcę nadać to samo id z tym że nie umiem wystartować z kolejnym id dla następnego zamówienia. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamówienia powinieneś przechowywać w jednej tabeli (autonumeracja id_zamowienie), natomiast pozycje zamówienia (produkty) w odrębnej. Powiązanie poprzez id_zamowienie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:27 |