![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 517 Pomógł: 1 Dołączył: 25.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam tabelę w bazie MySQL 'owoce', zasilona jes danymi np: jabłko polskie jabłko włoskie jabłko niemieckie wyciągnięcie z bazy danych o owocach działa ok:
jednak w skrypcie mam jeszcze zmienne które są wykorzystwane w innych miejscach np: $jp - jabłko polskie $jw - jabłko włoskie $jn - jabłko niemieckie potrzebuję wyciągnąć z bazy wszystkie jabłka które spełniają swój warunek:
dane wyświetlam w formie selcta dziękuje za wszelkie porady. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wystarczy np. tak:
lub gdy nie wiesz dokładnie jakie znaki będą to bardziej rozbudowane z wykorzystaniem OR'a, np.: Tych OR'ów możesz tutaj wsadzić kilka. Np. gdy nie wiesz czy będzie jabłko czy jablko to zrób Kod 'jab%ko polskie'
Ten post edytował in5ane 10.07.2014, 00:46:18 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 517 Pomógł: 1 Dołączył: 25.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapytanie z warunkiem WHERE wiem jak napisać, chodzi mi o to że w skrypcie sprawdzam wcześniej inne zależności do tego celu wykożystuję zmienne np
$jp; $jw; i teraz mając już informację że np. $jp czyli jabłko polskie ma stan zerowy to nie chcę go pokazywać w select-ie. W bazie nie mam informacji o stanach jabłek, dlatego najpierw musze to wyliczyć. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
select name, count(name) from owoce group by name
To zapytanie zwroci ci ile masz danych owocow. Zapisz to sobie do tablicy czy do zmiennych - jak ci wygodniej - i bedziesz mial wszystko co ci potrzeba |
|
|
![]()
|
|
kurczę jakoś tego nie widzę: select $jp, $jw from owoce ?
skąd zapytanie będzie wiedziało że $jw oznacza jabłko włoskie? |
|
|
![]()
|
|
Podalem ci pelne, poprawne zapytanie.... Zapytania masz nie zmieniac.... Masz je wykonac w php i odebrac z niego wyniki, jak z kazdego innego zapytania. I wyniki te masz se zapisac gdzie chcesz
|
|
|
![]() ![]()
|
|
no to jednak się nie rozumiemy, pewnie napisałem niejasno.
mam tablicę owoce z polami: id_owoc | nazwa 1 | jabłko polskie 2 | jabłko włoskie 3 | jabłko niemieckie wyciągnięcie nazwa z bazy - pestka
w innej tabeli mam przychody i rozchody wyliczam sobie z niej czy dane jabłko ma dodatni stan magazynowy, na potrzeby tego wyliczenia poszczególne jabłka oznaczam zmiennymi: $jp; $jw; $jn; podczas wystawiania dokumentu, w tabelce obok pokazuję co można sprzedać (bo ma stan magazynowy dodatni), jednak chciałbym aby w liście pokazywać wyłącznie te jabłka które są na stanie. na logikę powinienem zapytać:
ale tak mi nie zadziała |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Takich rzeczy nie robi się w PHP, tylko w zapytaniu. Podaj mi strukturę tej drugiej tabeli z przychodami i rozchodami, to napisze Ci całe zapytanie.
@edit: i podaj, jak liczysz te przychody i rozchody oraz stan magazynowy, bo może to coś bardziej skomplikowanego. @edit: ewentualnie może coś takiego Ci pomoże, ale nie jestem pewny, czy to zadziała, musiałbym sprawdzić, bo nie pamiętam dokładnie warunków w SQL: Od razu wstawiłem Ci zmienne do tego zapytania Ten post edytował in5ane 10.07.2014, 08:33:15 |
|
|
![]()
|
|
niestety wynik jest pusty, a warunki napewno są spełnione
|
|
|
![]()
|
|
@insane z lekka przekombinowal
Jesli dany warunek jest spelniony, dodaj do where poprostu kolejny warunek i juz. Podobny schemat budowania dynamicznie WHERE maszz opisany tutaj http://nospor.pl/wyszukiwarka-zapytanie-za...d-warunkow.html tylko zamiast AND masz dac OR i po sprawie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 19:26 |