|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 1 Dołączył: 15.11.2004 Skąd: Mikołów Ostrzeżenie: (0%)
|
Hej.
Łączę się do bazy Oracle używając:
Od razu po połączeniu ustawiam:
Dalej chcę mieć możliwość usunięcia rekordu z bazy korzystając z AJAX-a w JQuery. Wywołuję funkcję: która wygląda tak:
W jQ_ajax.php mam: Niestety loguje mi się (funkcją log_me) wpis o treści: Cytat $_SESSION["ora"] = 0 Nie wiem, czemu połączenie do bazy znikło.Proszę o wskazówki... Z góry dziękuję. Ten post edytował Blackhole 28.06.2014, 09:25:36 |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%)
|
Zakładam, że funkcja oci_pconnect() zwraca resource, a tego nie przypiszesz do sesji. W sesji można trzymać wszystko, oprócz resource (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Musisz za każdym razem łączyć się z bazą danych gdy masz request. Najlepiej napisz sobie jakąś klasę, która będzie przechowywała ten resource połączenia z bazą danych. Albo chociaż plik, w którym będzie wykonywane połączenie i za każdym razem ładuj go poprzez require w plikach, gdzie wykonujesz akcje. W tedy będziesz miał dostęp do zmiennej $conn wszedzie, gdzie będziesz chciał. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
@Blackhole - a jaki jest sens rozdzielania tego? Przez ajax odwołaj się normalnie do pliku który operuje na bazie, tak jak byś to robił w zwykłym PHP, później sprawdź tylko czy zapytanie przyszło przez AJAX i zwróć np. json.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 1 Dołączył: 15.11.2004 Skąd: Mikołów Ostrzeżenie: (0%)
|
Dzięki za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Nie wiedziałem, że resource jest takie specyficzne, że nie może być trzymane w sesji. Znacie może powód tego?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
http://php.net/manual/en/intro.session.php
Ładna kolorowa ramka |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 21:13 |