![]() |
![]() |
-xlambertx- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam serdecznie, mam takie pytanie:
do tej pory na stronie po kliknięciu na znajdujące się w headerze flagi wyświetlane było tłumaczenie na temat firmy w odpowiednim języku. Wygląda to następująco:
tak miało być i do tej pory wystarczało, ale teraz chciałbym aby tłumaczone było także menu górne i boczne. Górne wygląda tak:
natomiast kategorie w menu bocznym są już czerpane z bazy danych:
Chciałbym aby po kliknięciu na odpowiednią flagę wyświetlane było menu górne i boczne w odpowiednim języku. Jak się do tego zabrać? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 4 Dołączył: 1.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj.
1) menu górne Ja bym wprowadził tablicę lub zmiene i w zależności od wybranej wersji językowej przypisać odpowiednie wartości, np.
wyświetlenie tych informacji, tak jak Ty to masz, tylko zmieniasz statyczne napisy na zmienne: 2) menu boczne dodaj kolumnę z nazwami z obcym języku, lub kilka kolumn jak języków masz więcej; w zależności od wybranej wersji językowej ifem użyj innego zapytania, np.
dodaj zmienną np. $nazwa i pod nią podstawiaj wybraną z bazy nazwę w odpowiednim języku, np. $nazwa = $row['title_DE']; wówczas będziesz mógł zastąpić wyświetlanie danych które robisz np. tutaj:
uniwersalnym wyświetlaniem typu:
Mam nadzieję, że trochę naprowadziłem w odpowiednim kierunku. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 17.06.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielki dzięki, posiedzę i podłubię. Jeżeli będę miał jakieś problemy to będę dopytywał.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 49 Dołączył: 29.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodam jeszcze, że zaproponowane wersje zapytania można zapisać tak (z wykorzystaniem aliasów):
Wtedy nie trzeba będzie w ogóle modyfikować kodu PHP odpowiedzialnego za wyświetlanie. BTW, "UK" to nie jest nazwa języka - chyba, że chodziło o ukraiński :) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 17.06.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rzeczywiście chodzi o język ukraiński, a do tego białoruski i rosyjski będzie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ten post edytował xlambertx 18.06.2014, 13:40:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 4 Dołączył: 1.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wtedy nie trzeba będzie w ogóle modyfikować kodu PHP odpowiedzialnego za wyświetlanie. BTW, "UK" to nie jest nazwa języka - chyba, że chodziło o ukraiński (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) O aliasach nie pomyśałem, rzeczywiście ułatwią sprawę. Tak, tak, jak najbardziej miałem na myśli ukraiński (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomysł aby trzymać tłumaczenia w dodatkowej kolumnie jest bynajmniej mało optymalny i elegancki.
Rozwiązanie: Tworzysz dodatkową tabelę np. products_langs i przenosisz do niej wszystkie elementy produktu które mają być tłumaczone. Dodatkowo dodajesz kolumnę odpowiedzialną za język czyli masz np: Kod product_id | title | description | smth_else | lang Wyciąganie danych:
Dzięki temu masz nieograniczoną ilość języków a rozwiązanie jest niezwykle proste i wydajne. |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki, powiedz mi jeszcze w którym miejscu powinienem wstawić odwołanie do bay danych i czy przy falagach też powinno zostać coś dopisane żeby wyło wiadomo, że odwołanie dotyczy containera?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Eeee... To jest zapytanie które "dobiera" Ci tłumaczenie do contentu. Musisz sobie gdzieś zapisywać wybrany język i przekazywać do zapytania.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 06:55 |