![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam swoją domenę pl i net. Mam też adresy mail'owe na tych stronach (nie pamiętam już jakich użyłem aliasów dotychczas, więc na wszelki wypadek mam catch all) co kosztuje mnie mniej więcej 10-15 maili ze spamem dziennie. Zastanawiam się nad patentami ochrony przed spamerami. Przyszło mi dzisiaj do głowy używanie kodu ASCII, tj. zamiast @ używanie @ ale obawiam się, że jeśli mi to przyszło do gowy, to spamerom przeczesującym net w poszukiwaniu ofiar też mogło przyjść. Nie chciałbym jednocześnie rezygnować z 'mailto:', tzn. deaktywować linków i wstawiać np. @ w formie pliku graficznego.
Czy ktoś zna dobrze budowy spamerskich narzędzi i może podopowiedzieć jak się przed tym zabezpieczyć? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
może jakiś JS, który onClick zamieniałby np. # na @ ? a w treści strony:
Pozatym, polecam zapoznanie się z http://smarty.php.net/manual/en/language.function.mailto.php i odpowiednim modyfikatorem w pakiecie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może używać obrazków a w linkach nie stosować bezpośrednio mailto: tylko jakąś funkcję javascriptową? I dopiero ta funkcja będzie zawierała mailto.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2003 Skąd: Mikołów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz: Tu.
Może się przyda. |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja akurat czesto uzywam smarty i jest tam opcja przy wypisywaniu maila zeby kodowal z JS, powyzej jest rezultat. Tylko czy roboty sa tez zaopatrzone w odkodowanie tego czy nie ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
odnośnik umieścić we flash-u. Wątpię, żeby jakikolwiek robot to odkodował.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja to kiedyś robiłem tak, że adres e-mail był w postaci zasieczkowanej, bez żadnego <script>, onclick czy jakichkolwiek zdarzeń i javascriptów. Ale na onload była funkcja, która robiła getElementByTagName, znajdywała wszystkie adresy e-mail i odsieczkowywała. Skutek: po załadowaniu strony wszystkie adresy wyglądają normalnie i użytkownik nawet nie zauważy że coś było nie tak.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 12:08 |