![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 205 Pomógł: 43 Dołączył: 5.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Pracuję nad stroną Polde Sp z o.o.. Prosiłbym o ocenę strony pod względem graficznym.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na smartfonie, na przegladarkach (dolphin, firefox) rozjedza sie w kazda mozliwa strone. Jednak tym sie nie kieruj.
Ja widze logo, zdjecie i to wszystko, szalu nie robi, oby trescia firma nadrobila. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 205 Pomógł: 43 Dołączył: 5.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie, z góry chciałem zaznaczyć, że strona nie jest kierowana na urządzenia mobilne.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 8 Dołączył: 7.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tym brakiem mobilnej to trochę tak, jakby otworzyć sklep i nie wpuszczać do niego nikogo przed "trzydziestką"...
Fakt- szału nie ma ale tragedii na pewno też nie ma - podejrzewam że klienci firmy nie będą nakierowani na "bajery cuda robiące", nie będą też patrzyli czy strona odpowiada obecnym trendom - a ten układ dobrze przykuwa uwagę do treści. Moim zdaniem "wpasował się" w tematykę bardzo dobrze. Mnie osobiście nieco "niepokoi" w odbiorze menu na podstronach - ja pewnie zrobiłabym wysuwanie go dopiero po kliknięciu w daną kategorię, bo robi takie wrażenie że wszystko "rozpływa się" pod kursorem - przez wzgląd na treść strony oraz rodzaj firmy, zdaje się, że im wrażenie będzie stabilniejsze, tym lepiej. Po kliknięciu w opcję wyboru języka nic się nie dzieje. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zbyt wyraziste tło - obraz powinien być rozjaśniony, rozmazany bądź inny efekt.
Nie podobają mi się te boxy na stronie głównej, mają jakiś konkretny cel? Reszta taka na poziomie "ujdzie".. |
|
|
![]()
|
|
Z tym brakiem mobilnej to trochę tak, jakby otworzyć sklep i nie wpuszczać do niego nikogo przed "trzydziestką"... Po pierwsze - to nie jest sklep, po drugie, wychodząc z założenia, że każdy przed trzydziestką używa urządzeń mobilnych jest chyba jakąś niedorzecznością. Po trzecie - nawet jeśli, to wydaje mi się, że zleceniodawca nie zażyczył sobie wersji mobilnej ze względu na charakter branży. Fakt - tło też mi się nie podoba ale to życzenie zleceniodawcy. Próbowałem zaprezentować takie w odcieniach szarości ale się nie spodobało. Rozjaśnione wygląda jeszcze gorzej. Co do rozmytego mam złe przeczucia. Myślałem jeszcze o przeplataniu tła jakimś deseniem. Jakieś inne pomysły? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Po pierwsze - to nie jest sklep Typ witryny nie ma nic do rzeczy. To czy jest to sklep czy nie, nie zwalnia Cię z tego, aby strona wyświwtlała sie pod karzdym użądzeniem. Cytat wychodząc z założenia, że każdy przed trzydziestką używa urządzeń mobilnych jest chyba jakąś niedorzecznością. Nie ważny jest wiek odwiedzającego. Chodzi o to, że każdy ma mieć konfort wyglądnego oglądania witryny, bez względu na urządzenie/przeglądarkę. Cytat Po trzecie - nawet jeśli, to wydaje mi się, że zleceniodawca nie zażyczył sobie wersji mobilnej ze względu na charakter branży. Wersja moblina, u porządnego developera, nie jest żadnym bonusem, który można sobie zarzyczyć. Jest standardem. Mamy 2014 rok, nim się obejrzymy to będzie 2015. Ponad 20% ruchu internetowego to urządzenia mobilne. Strona responsywna to już standard, i to nie od dawna. Nie ma tu znaczenia branża - każda marka musi być profesjonalna, mieć profesjonalną(czyli także responsywną) stronę. Pytasz o opinie to je dostajesz, dlaczego bronisz się przed krytyką? Krytykę się tylko przyjmuję, nie mów czy się z nią zgadzasz czy nie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ponad 20% ruchu internetowego to urządzenia mobilne. Dane z dupy, tak jak i Twoja polszczyzna, a przypuszczam, że i wiedza. Jeśli na daną stronę 5-7% odwiedzających to mobilki to jest spoko... To nie USA, to je nasza Polsza. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Dane z dupy (...) Nie, bo z internetu. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) http://marketingland.com/mobile-close-to-2...-globally-58015 http://www.cisco.com/c/en/us/solutions/col...c11-520862.html Cytat (...) tak jak i Twoja polszczyzna (...) Ja mam problemy z polszczyzną, a Ty z wyszukiwaniem informacji w internecie. Cytat (...) a przypuszczam, że i wiedza. Jeśli na daną stronę 5-7% odwiedzających to mobilki to jest spoko... To nie USA, to je nasza Polsza. Tak, w "Polszy" to pewnie norma. Twoja wiedza na podobnej "normie" się kończy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zależy od typu strony, na jednej będzie te 20% mobile, na innej max 5%. Statystycznie jak Ty jesz klopsy, a ja kapustę, to razem jemy gołąbki - tak samo ma się to do % mobile (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
@JacekJagiello
Powiem prosto: nie prawda. Poza tym nie oczekuję tutaj Twojej opinii na temat tego czy mobilna ma isnieć czy nie. Zaznaczyłem w temacie wyraźnie, że proszę o opinie na temat grafiki, a nie funkcjonalności. Zaznaczyłem jasno, że mobilne odpadają, aby nikt się nie wypowiadał oglądając stronę z małego ekranu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ponieważ mój av automatycznie banuje xaa.pl to nie mogę ocenić tego co tam wytworzyłeś, ale jak już zauważono chodzi o to, że strona powinna być kierowana do każdego odbiorcy który się trafi, a nie Ty jesteś mobile to Ty sie nie liczysz, pamiętaj że mobile to nie tylko smartfony, to są tablety, fablety i inne... A żyjemy w czasach gdzie częściej sie własnie po nie sięga niż 2/3 lata temu, kiedy chcemy coś na szybko sprawdzić, czy znaleźć i trafiając do Ciebie na tą stronę, po której nie będzie się dało nawigować klient po prostu na wstępie sie rozmyśli i pójdzie do konkurencji.. Dużo znanych Polskich i nie tylko firm o tym się przekonało, że własnie poprawa mobilności jest gwarancją sukcesu... Tylko ja wiadomo rynek nakręca $ więc, na twoim miejscu nie tak jak mówicie wcisnąć mu to czego klient nie chciał i za te same pieniądze, ale zasugerować, że jakby strona była bardziej responsywana to zwiększy sie grono odbiorców, a co za tym wzrośnie zainteresowanie przekładające się na większy zysk. Dobry marketing podstawa sukcesu (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Okej, jeśli nie prosiłeś ocenę funkcjonalności - to zwracam honor. Jednak pamiętaj, że grafika to nie jedyny ważny element strony.
Cytat Jeżeli klient nie chciał mobilnej strony to o co się czepiasz? Dla mnie jednak podejście typu "skoro nie trzeba, to co to robić?" ani trochę nie jest profesjonalne. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dla mnie jednak podejście typu "skoro nie trzeba, to co to robić?" ani trochę nie jest profesjonalne. W takim razie dostajesz duży projekt do zrobienia i dorabiasz masę innych funkcjonalności, bo twierdzisz, że powinny być? I zamiast wyjść Ci z projektu 25 zł za godzinę, to wyjdzie 10 zł. Robisz to, za co Ci płacą, to co masz w specyfikacji - to jest profesjonalizm! |
|
|
![]()
|
|
Cytat W takim razie dostajesz duży projekt do zrobienia i dorabiasz masę innych funkcjonalności, bo twierdzisz, że powinny być? Nie mówiłem, że trzeba robić coś ponad specyfikację. Może dam przykład. Dostaję zlecenie "Stwórz szablon strony w HTML i CSS". Więc robie tylko to ale trzymając się najnowszych standardów - czyli strona responsywna, wyświetlajaca się poprawnie pod popularnymi przeglądarkami. Nie piszę kodu JS, nie tworzę z szablonu motyw pod Wordpress, bo to nie jest w specyfikacji. Jeśli w specyfikacji pisze strona HTML/CSS to też robię tylko to, ale tak jak na to przystało w dzisiejszych czasach. Uczmy się fachowej roboty. Cytat Robisz to, za co Ci płacą, to co masz w specyfikacji - to jest profesjonalizm! Otóż to! Ale robisz to najlepiej jak możesz. A ponieważ jesteś profesjonalistą, to robisz to według najnowszych standardów. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 270 Pomógł: 184 Dołączył: 7.10.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zależy w jakich warunkach to robisz, bo jeśli chodzi o prace w firmie to sie z Toba nie zgodze bo za responsywnosc strony sa dodatkowe koszta i musi to byc uwzglednione w projekcie. A jesli robisz to freelancersko to mozesz sobie na to pozwolic.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otóż to! Ale robisz to najlepiej jak możesz. A ponieważ jesteś profesjonalistą, to robisz to według najnowszych standardów. Klient chce prostą stronę wizytówkę, ale ty robisz mu jeszcze autorskiego CMSa, bo to profesjonalne (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Weź pod uwagę, że ustawienie responsywności to dodatkowy czas a czas=koszty. Klient nasz pan, nie chciał i zapłacił, to nie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Więc robie tylko to ale trzymając się najnowszych standardów - czyli strona responsywna, wyświetlajaca się poprawnie pod popularnymi przeglądarkami. Responsywność to w ogóle odrębna rzecz. Dostajesz np. plik PSD do pocięcia (zwykła stronka o szerokości na ekran min. 1024px) i jesteś w stanie poświęcić czas na zrobienie do tego według własnego pomysłu wersji responsywnej? Jeśli tak, to jak będę miał coś do cięcia to zgłoszę się do Ciebie, zrobisz mi to w normalnej cenie, a ja skasuje stawkę podwójną. "Wyświetlająca się poprawnie pod popularnymi przeglądarkami" - owszem, na to trzeba zwracać uwagę. Ale też bez przesaday. Nikomu kodując stronę nie będę patrzył na IE 7 (o niższych nie wspominam nawet), ale również IE 8 za jakiś czas pójdzie w odstawkę - nie obsługuje CSS 3! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 10:31 |