![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 1 Dołączył: 29.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam elementarne pytanie. Chciałbym mianowicie mając listę wyników z zapytania select z bazy MySQL, po kliknięciu linku... id .... ... ..... link 1 .... ... ..... link 2 .... ... ..... link itd. ...przypisać zmiennej (załóżmy X) wartość pola id i przesłać zmienną X do strony która jest zawarta w linku. (samo przesłanie będę robił za pomocą zmiennej ale chodzi mi o to żeby przypisać wartość pola do zmiennej x) Pozdrawiam z góry dzięki za wskazówki ![]() -------------------- najprostsze rzeczy są najmniej oczywiste
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A może tak:
-------------------- Pozdr
Bartek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 1 Dołączył: 29.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat (samo przesłanie będę robił za pomocą zmiennej ale chodzi mi o to żeby przypisać wartość pola do zmiennej x) za pomocą sesji a nie zmiennej sorki za pomyłkę -------------------- najprostsze rzeczy są najmniej oczywiste
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
jeśli możesz, to podaj selecta .
-------------------- Pozdr
Bartek |
|
|
![]() ![]()
|
|
Kod $wynik = mysql_query("SELECT id, m_wylotu, m_przylotu, link, przewoznik, logo FROM lot"); //wyświetlam na ekran a potem while($rekordy=mysql_fetch_array($wynik)) { $id = $rekordy[0]; $m_wylotu = $rekordy[1]; $m_przylotu = rekordy[2]; $link = $rekordy[3]; $przewoznik = $rekordy[4]; $logo = $rekordy[5]; } to jest w uproszczeniu kodzik Pozdrawiam Ten post edytował Thuunder 24.11.2004, 11:40:33 -------------------- najprostsze rzeczy są najmniej oczywiste
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale aby wybrac odpowiednia zmienna i przypisac ja do sesji (bo wlasnie wybor bedzie zalezal od osoby ktora oglada strone) to juz w tym momence musi byc przeslana ta zmienna w linku a dopiero pozniej mozna ja przypisac do zmiennej sesyjnej.
moze tak: tworzysz linki link1?zmienna=1 link2?zmienna=2 link3?zmienna=3 Klient wybiera jeden link, naciska i potem w nastepnym pliku przypisujesz ta zmienna do zmiennej sesyjnej i przekierowujesz klienta za pomoca header do konkretnej strony header('Location: strona.php'); Tylko po co takie kombinacje? -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
Cytat Tylko po co takie kombinacje? Chodzi o to,że robię stronę opartą o klasy i jak przesyłam nazwę strony w linku to jak chcę jeszcze przesłać id pozycji z listy to nie mogę. Próbowałem różnymi sposobami post get (globals=on), ale nie idzie. Dlatego pomyślałem o sesjach i przed otwarciem strony chciałbym mieć zaznaczone która pozycja została wybrana(pobrać id). Może jest jeszcze prostszy sposób, ale jeszcze na niego nie wpadłem Pozdrawiam ![]() Ten post edytował Thuunder 24.11.2004, 19:25:25 -------------------- najprostsze rzeczy są najmniej oczywiste
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:02 |