|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Tworzę obecnie strone klanową, wraz z systemem logowania, własnym forum itp. jednocześnie ucząc się samemu PHP, MySQL itd. Na stronie index.php mam kod, który wyświetla/ładuje (include) linki z menu lub z tych właśnie podstron. Obecnie załadowany link wygląda tak: www.strona.pl/index.php?inc=podstrona To ładuje mi plik podstrona z folderu inc. Jeżeli chce zrobić odwołanie do innego folderu, a często chce aby nie robić sobie kilkanastu+ plików w jednym miejscu (odzielnie pliki logowania, odzielnie forum, odzielnie działy) muszę robić nową funkcje if(isset){}. Kod który mam na stronie index.php wygląda tak:
Wydaje mi się, że stworzony powyżej kod można skrócić i zoptymalizować. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 18 Dołączył: 2.09.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Można skrócić zapis, ale z optymalizacją nie ma to wiele wspólnego. Wielkich różnic nie zauważysz.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Użyj switch, a w opcji default dołącz stronę która będzie wyświetlana w przypadku nie podania podstrony w inc
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%)
|
Tyle że switch będzie działać podobnie, prawda? Chodzi mi o to, że gdy klikne link index.php?nowy_folder=jakiś_plik abym nie musiał dodawać kolejnej instrukcji dla nowy_folder.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 44 Dołączył: 18.05.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Czy zrobisz to na IF czy SWITCH, nie ma różnicy, ważna jest logika skryptu. Przeanalizuj poniższy kod:
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Zrób sobie tablicę kluczy (folderów) które są dozwolone (potem tylko dodasz do tej tablicy kolejny klucz)i uogólnij całość do sprawdzenia czy podany parametr znajduje się w tablicy. Jeżeli jest to sprawdzaj czy taki folder istnieje i czy istnieje plik w tym folderze i w końcu dołączaj go.
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 19:28 |