![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2013 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam ponownie.. Pisałem sobie sały skrypt do sklepu.. wszystko działa (chodzi mi o założone, zdjete) pieniądze są pobierane za kupienie jakiegoś przedmiotu..
No ale przedmiot nie wędruje do "przedmioty" - bazy danych, z "przedmioty_sklepy".. Nie wiem o co chodzi.. żadnego błędu nie ma ;/ Oto skrypcior:
na echo : 11 i 14 linijka INSERT INTO przedmioty ('wlasciciel','nazwa','atak','dex','typ','cash') VALUES ( ' 4 ' , ' szata rycerza ' , ' 2 ' , ' 15 ', ' 4 ' , ' 15 ') UPDATE users SET cash=cash-15 WHERE id=4 LIMIT 1 Ten post edytował awek520 22.05.2014, 11:18:59 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
W zaden sposob nie sprawdzasz, czy zapytania sie wykonaly poprawnie, to i bledow nie widzisz....
Tu masz napisane jak wyswietlac ewentualne bledy zapytan Temat: Jak poprawnie zada pytanie Kolejna sprawa: przestan walic spacje na poczatku i na koncu tekstow.... przeciez przez to zmieniasz wartosci wkladane do bazy :/ Nawet jak podajesz liczby to bierzesz je w tekst ze spacją na poczatku i na koncu. Paranoja jakas. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2013 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
No ok, sprawdzałem to i nie widzę tutaj żadnego błedu.. : / ale wydaje mi się że coś z tym zapytaniem do bazy w chwili kupienia jest.. ale wyświetla się dobrze
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
pokaz kod po poprawkach
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() A gdzie sprawdzanie bledow zapytan o czym pisalem na samym poczatku?? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Chodzi Ci np o:
? Dodalem też na początek: <?php error_reporting(E_ALL); ini_set('display_errors','1'); ?> No teraz coś wyszło.. Notice: Undefined index: id in C:\WebServ\httpd\sklep.php on line 55 Notice: Undefined variable: informacja in C:\WebServ\httpd\sklep.php on line 62 Ten post edytował awek520 22.05.2014, 11:50:53 |
|
|
![]()
|
|
No widzisz jak ladnie...
Dodatkowo miales wyswietlac bledy zapytan... w linku co ci podalem jest doslownie pare banalnych punktow :/ mysql_error() itp -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dodałem " or die('BŁĄD:'.mysql_error()); " na koniec mysql_query..
______________________________________________________ Zadnych innych błędów nie ma.. sprawdzałem, robiłem var_dump, echo i nic.. wszystko dobrze się wyświetla.. Tego pierwszego problemu już nie ma.. Zrobiłem tak:
No ale ciągle jest to: Notice: Undefined variable: informacja in C:\WebServ\httpd\sklep.php on line 60
No i dalej kupiony przedmiot nie zapisuje się w bazie.. a błędów nie ma żadnych.. Ten post edytował awek520 22.05.2014, 15:00:39 |
|
|
![]()
|
|
if(!empty($informacja)) echo $informacja;
Pokaz znowu kod po poprawkach, wlacznie z wyswietlaniem bledow bazy, czy oby na pewno dales poprawnie. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Na te sprzedaj_przedmiot nie patrz.. dopiero sie z tym bawie ![]() Ten post edytował awek520 22.05.2014, 15:40:44 |
|
|
![]()
|
|
Pry tym kawalku:
mysql_query("INSERT INTO przedmioty ('wlasciciel','nazwa','atak','dex','typ','cash') VALUES ('".$_SESSION['id']."','".$przedmiot['nazwa']."','".$przedmiot['atak']."','".$przedmiot['dex']."', '".$przedmiot['typ']."','".$przedmiot['cash']."')"); nie widze bys wyswietlal blad bazy.... a przeciez to ten kawalek ma powodowac, ze cos wskoczy do przedmiotow :/ -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
bład..
BŁĄD:You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ''wlasciciel','nazwa','atak','dex','typ','cash') VALUES ('1','szata rycerza',' at line 1 |
|
|
![]()
|
|
Brak slow..... tyle postow pisalem bys wlaczyl bledy dla zapytan, a ty robiles wszystko tylko nie wlaczales tam gdzie trzeba :/ Brak slow....
Nazw kolumn nie bierze sie w apostrofy. W apostrofy bierze sie teksty. Nazwy kolumn mozna co najwyzej wziac w kopniete apostrofy` lub w ogole olac apostrofy -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nie zauwazyłem tego.. : /
Teraz mam znów takie cos..BŁĄD:You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 3
|
|
|
![]()
|
|
Brakuje zamknietego nawiasu w zapytaniu.... Ogolnie, to wyswietlaj sobie jak wyglada wygenerowane zapytanie - wowczas sam bedziesz widzial tak banalne bledy. Wszystko to bylo opisane w linku, ktory dalem ci na samym poczatku
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ahh.. masakra ;/ takie błędy że szkoda gadac.. dziękuje Ci bardzo za pomoc.. będę się staral wyswietlac te błędy od teraz..
Dziękuje Ci bardzo |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:58 |