![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie.
Nie wiem jak zrobić jedną (wydaje się prostą) rzecz. Mianowicie utknąłem w xmlu. Mam plik feeds który wygląda tak:
I tutaj skryptem chcę wyciągać wszytkie "feed", parsować i dodawać do bazy:
I teraz nie umiem wziąć wszystkich "feed", biore tylko jedno. Czy pomoże mi ktoś wziąć wszystkie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bierzesz jedno bo tablicę musisz powiększać
nie $title = $matches->getElementsByTagName( "title" ); a $title[] = $matches->getElementsByTagName( "title" ); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Ja bym to zrobił z użyciem SimpleXML bo jak sama nazwa wskazuje jest prosty
To mi pomogło, ale dalej nie bierze mi wszystkich.
i teraz jak wyświetlę $idd, to pięknie wyrzuca mi wszystkie ścieżki do plików xml. Ale tu zaczyna się problem, bo chce te ścieżki do plików xml wrzucać tutaj:
I nie chce wziąć wszystkich "load($id)", bierze tylko jedną. Proszę o poradę, wskazówkę, jak to przeskoczyć. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 8 Dołączył: 22.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Pobiera jedną wartość bo $idd nie jest tablicą ![]() Zamień na:
i powinno być ok ![]() Dziękuje, ale nie działa, albo ja czegoś nie rozumiem. Moze pomoże ktoś? Dziękuje, ale nie działa, albo ja czegoś nie rozumiem. Moze pomoże ktoś? Czy mogę prosić o wyjaśnienie lub wskazanie kierunku? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak jak koledzy piszą $idd[] jest tablicą. wiesz co to jest tablica?
w tablicy elementy masz zapisane tak: $idd[0] $idd[1] $idd[2] itd. jaśniejsze? :-) |
|
|
![]()
|
|
tak jak koledzy piszą $idd[] jest tablicą. wiesz co to jest tablica? w tablicy elementy masz zapisane tak: $idd[0] $idd[1] $idd[2] itd. jaśniejsze? :-) Niestety nie, totalna czarna dziura. Rozumiem co do mnie piszesz, ale nie wiem jak z tego wybrnąć. Jak to zastosować? Prosze o troche cierpliwości i pomocy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Bujasz sie z tym banalnym problemem od paru dni... Weź wkoncu zapoznaj się z czymś takim jak TABLICE. Bez tego ani rusz.
http://pl1.php.net/manual/en/language.types.array.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat Bujasz sie z tym banalnym problemem od paru dni... Weź wkoncu zapoznaj się z czymś takim jak TABLICE. Bez tego ani rusz. http://pl1.php.net/manual/en/language.types.array.php Poczytam, obiecuje. Skoro jest taki banalny to proszę Cię o pomoc, jak to zastosować. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Albo mozesz zrobic jak ci pisano na samym poczatku:
Cytat Poczytam, obiecuje. Skoro jest taki banalny to proszę Cię o pomoc, jak to zastosować. To poczytaj. Potem zapytaj ponownie, bo jak zrobic, to juz dostales nie raz tu odpowiedź.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Albo mozesz zrobic jak ci pisano na samym poczatku:
To poczytaj. Potem zapytaj ponownie, bo jak zrobic, to juz dostales nie raz tu odpowiedź. OK. Spokojnie;) Nie chce od razu wrzucać danych do bazy. To co dostaje z $id = (string)$v['id']; muszę wrzucać do kolejnego parsera, bo są to ścieżki do plików xml. ($doc->load("$path1") ![]() Ten post edytował Frugo75 26.05.2014, 11:21:31 |
|
|
![]()
|
|
To dlatego masz to wrzucac do tablicy. Pisano ci juz to wielokrotnie, wielokrotnie też podano ci jak to wrzucać. jesli nadal nie ogarniasz, zaprzyjaźniej sie w koncu z TABLICAMI - linka ci podalem.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
To dlatego masz to wrzucac do tablicy. Pisano ci juz to wielokrotnie, wielokrotnie też podano ci jak to wrzucać. jesli nadal nie ogarniasz, zaprzyjaźniej sie w koncu z TABLICAMI - linka ci podalem. Dzięki za linka;) Łatwiej byłoby mi ogarnąć temat na tym przykładzie. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie watpie ze latwiej by ci bylo ogarnac, jakby ktos to zrobil za Ciebie. Ale za dwa dni bedziesz mial podobny problem i znowu klops... Ogarnij tablice, to bedziesz mial wiedze ogolną a nie tylko dla jednego przykladu
Powód edycji: [nospor]:
|
|
![]()
|
|
Nie watpie ze latwiej by ci bylo ogarnac, jakby ktos to zrobil za Ciebie. Ale za dwa dni bedziesz mial podobny problem i znowu klops... Ogarnij tablice, to nie bedziesz mial wiedze ogolną a nie tylko dla jednego przykladu Może i masz rację. Dzięki. No i prawie zrobiłem. Mam tak:
Ale jak wkładam to tutaj: $doc->load($idr); to mam: Warning: DOMDocument::load() [domdocument.load]: I/O warning : failed to load external entity "/74/2014-05-26/158813/158813.xml" in /mundial/news/index.php on line 56 /74/2014-05-26/158813/158813.xml - Czyli zła ścieżka do pliku przez slasha. Powiecie mi jak w pętli go wyrzucić? Jeśli zastosuje substr to znów mam jeden plik. |
|
|
![]()
|
|
Czemu dales foreach w foreach? Przeciez to nie ma sensu. Jedne foreach ma generowac twoją tablicę a drugi foreach ma iterowac po tej tablicy. Te foreach nie mają byc jeden w drugim.
Zas co do bledu, to wyraźnie ci napisano, ze nie moze odczytac /74/2014-05-26/158813/158813.xml Masz taki XML w ogole? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Czemu dales foreach w foreach? Przeciez to nie ma sensu. Jedne foreach ma generowac twoją tablicę a drugi foreach ma iterowac po tej tablicy. Te foreach nie mają byc jeden w drugim. ok Zaraz poprawię. Cytat Zas co do bledu, to wyraźnie ci napisano, ze nie moze odczytac /74/2014-05-26/158813/158813.xml Masz taki XML w ogole? Tak, istnieje, ale w ścieżce 74/2014-05-26/158813/158813.xml. Nie wiem jak usunac tego slasha przed 74. Jak juz pisałem substr nie daje rady. ok Zaraz poprawię. Tak, istnieje, ale w ścieżce 74/2014-05-26/158813/158813.xml. Nie wiem jak usunac tego slasha przed 74. Jak juz pisałem substr nie daje rady. Zrobiłem też tak i nadal nie działa. Jakby gdzies gubił pętlę.
I w $doc->load($rep) wstawia tylko jedną ścieżkę. Ma ktoś pomysł jak usunąć "/" bez utraty pętli? Ten post edytował Frugo75 26.05.2014, 14:45:59 |
|
|
![]()
|
|
Nadal masz petle w petli..... ltrim nie kasuje petli....
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Nic jej nie kasuje.... ciagle masz petle w petli.... miales to zmienic....
To jest petla w petli
A to nie jest petla w petli:
I tak wlasnie masz miec -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
[/php] I tak wlasnie masz miec Mam tak:
No i chyba działa;) Dzięki. Cytat No i chyba działa;) Dzięki. Teraz bierze ostatni... F**** |
|
|
![]()
|
|
Nie dość, że da się to załatwić w jednej pętli, to bierze ostatni, bo tylko wczytujesz w drugiej pętli jakiś dokument ale nic z nim nie robisz i wczytujesz w kólko wszystkie jakie są w tablicy
|
|
|
![]()
|
|
Nie dość, że da się to załatwić w jednej pętli, to bierze ostatni, bo tylko wczytujesz w drugiej pętli jakiś dokument ale nic z nim nie robisz i wczytujesz w kólko wszystkie jakie są w tablicy Wkleje całość:
|
|
|
![]()
|
|
W petli masz takie cos:
$feed = $doc->getElementsByTagName( "feed" ); i za kazdym razem w petli nadpisujesz ten $feed, przez co po zakonczeniu petli masz tylko ostatni $feed... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
W petli masz takie cos: $feed = $doc->getElementsByTagName( "feed" ); i za kazdym razem w petli nadpisujesz ten $feed, przez co po zakonczeniu petli masz tylko ostatni $feed... Kurde niestety nic to nie dało. Zamknąłem pętle wyżej i dalej to samo. Może to nie temat do przedszkola? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Może to nie temat do przedszkola? No nie, zarowno problem jak i wiedza autora jak najbardziej pasuje tam gdzie jest ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Ja nadal nie ogarniam, czemu sie uparles ze te sciezki mają być w tablicy. Z kodu co teraz pokazales widac jak wol, że mozna spokojnie zrobic to co ci proponowal raz Turson a potem ja po nim powtorzylem - czyli, że zapisywac od razu do bazy na bieżąco, wszystkie obliczenia i zapis robic w glownej petli na biezaco.
|
|
![]()
|
|
Ja nadal nie ogarniam, czemu sie uparles ze te sciezki mają być w tablicy. Z kodu co teraz pokazales widac jak wol, że mozna spokojnie zrobic to co ci proponowal raz Turson a potem ja po nim powtorzylem - czyli, że zapisywac od razu do bazy na bieżąco, wszystkie obliczenia i zapis robic w glownej petli na biezaco. Nie upieram się, tylko mam jakiś blackout i nie wiem jak to zrobić. |
|
|
![]()
|
|
Tak jak ci napisalismy podajac przykladowy kod - wszystko od razu na bieżącą w tej samej petli co pobierasz sciezki
I tak, upierales sie, bo kilkukrotnie ci na to zwracalismy uwage, a ty waliles ciagle swoje, ze tak nie moze byc bo cos tam..... potem pokazujesz caly kod i nagle sie okazuje, ze zadnego "bo cos tam " nie ma. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Tak jak ci napisalismy podajac przykladowy kod - wszystko od razu na bieżącą w tej samej petli co pobierasz sciezki I tak, upierales sie, bo kilkukrotnie ci na to zwracalismy uwage, a ty waliles ciagle swoje, ze tak nie moze byc bo cos tam..... potem pokazujesz caly kod i nagle sie okazuje, ze zadnego "bo cos tam " nie ma. Świetnie mobilizujesz do samodzielnej pracy. Wskaż mi tylko drogę, a nią pójdę. Rozumiem o co chodzi, tylko nie wiem, jak mam od razu wrzucać dane, tak jak podpowiedziałeś z Tursonem. |
|
|
![]()
|
|
Tworzysz tablicę $idd po to, żeby lecieć po niej potem foreachem i deklarujesz zmienną $feed, którą znowu traktujesz foreachem. Zauważ, że to bez sensu powtarzać to samo enty raz.
|
|
|
![]()
|
|
Tworzysz tablicę $idd po to, żeby lecieć po niej potem foreachem i deklarujesz zmienną $feed, którą znowu traktujesz foreachem. Zauważ, że to bez sensu powtarzać to samo enty raz. OK. Tylko to jest taki układ, że plik feed.xml pokazuje ścieżki do innych plików xml, które to właśnie pliki mają być wrzucane do bazy. A jak robię tak jak Wy podpowiadacie to mam bład: Warning: SimpleXMLElement::__construct() [simplexmlelement.--construct]: Entity: line 1: parser error : Start tag expected, '<' not found in /mundial/news/index.php on line 46 a kod mam taki
Ten post edytował Frugo75 26.05.2014, 21:46:56 |
|
|
![]()
|
|
Musisz wszystko robic na bieżaco
Tu naprawde nie ma zadnej filozofii -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Musisz wszystko robic na bieżaco [/php] Tu naprawde nie ma zadnej filozofii Dziękuje, jednak... wrzuca tylko jedną. Mam taki kod:
|
|
|
![]()
|
|
1) Łączenie z bazą ma być poza pętlami...
2) I co, wrzuca tylko jeden rekord i nie pluje żadnym błędem? 3) Wyswietlaj sobie stan danych zmiennych byś wiedział na jakim etapie jesteś w danej chwili. Może pobiera ci tylko jedną dane i dlatego tylko ją wrzuca. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
1) Łączenie z bazą ma być poza pętlami... 2) I co, wrzuca tylko jeden rekord i nie pluje żadnym błędem? 3) Wyswietlaj sobie stan danych zmiennych byś wiedział na jakim etapie jesteś w danej chwili. Może pobiera ci tylko jedną dane i dlatego tylko ją wrzuca. 1. ok 2. Wrzuca pierwszą z feeds.xml i info "Duplicate entry '158869' for key 'PRIMARY'" 3. Dobrze. Ale to wieczorkiem. |
|
|
![]()
|
|
Cytat 2. Wrzuca pierwszą z feeds.xml i info "Duplicate entry '158869' for key 'PRIMARY'" ![]() Naprawde nie mogles wczesniej samemu wpasc na to by podac nam blad, ktory rzuca ci baza?? No i juz wiesz czemu dodaje ci tylko jeden rekord. Bo baza rzuca blad i informuje cie co sie jej nie podoba -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Naprawde nie mogles wczesniej samemu wpasc na to by podac nam blad, ktory rzuca ci baza?? No i juz wiesz czemu dodaje ci tylko jeden rekord. Bo baza rzuca blad i informuje cie co sie jej nie podoba Nie do końca tak. Nawet jak mam czystą bazę i puszczam skrypt, to dodaje tylko jeden i dalej nie idzie. Czy nie powinno być tak, że skoro jest duplikat, to bierze następny? |
|
|
![]()
|
|
Nie, bo dales DIE a DIE konczy wykonywanie skryptu natychmiast :/
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:43 |