![]() |
![]() |
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, czy mogę prosić o pomoc, czy można wyświetlać komunikaty o wysłaniu maila lub o błędzie w tym samym formularzu a nie na nowej pustej stronie ?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Formularz musi przekierowywać na siebie, czyli umieść kod w jednym pliku. Najprościej.
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wielkie dzięki, wyświetla poprawnie.
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam jeszcze jeden problem umieściłem formularz w szablonie strony, jeśli mail zostanie wysłany poprawnie wyświetla się prawidłowo zielony komunikat. Natomiast w przypadku braku wypełnienia jakiegoś pola wyświetla się komunikat ale jednocześnie znika tło szablonu i dolny pasek. O o co chodzi ? proszę o pomoc.
szablon z formularzem (IMG:https://www.dropbox.com/s/p9wzl1tsgszoimd/1.gif) 1 po naciśnięciu przycisku wyślij w formularzu w przypadku braku wypełnionych pól (IMG:https://www.dropbox.com/s/xb33ko1p0j6kcuh/2.gif) 2 Wszystkie pliki można pobrać z: https://www.dropbox.com/sh/e1ly1rhq9o9y14o/...e6bG6pZNZB1ouma
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 594 Pomógł: 122 Dołączył: 17.07.2005 Skąd: P-na Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skoro zabijasz skrypt w połowie strony to co się dziwisz że Ci całości nie wyświetla, wyświetl komunikat o błędzie ale zrezygnuj z zabijania skrypt tylko przerób sobie warunek na wysyłanie maila
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
Funkcja wykonuję się do końca, w każdym wariancie oprócz komunikatu o błędzie wyświetla do tego komunikat o spełnieniu warunku. Który warunek ? jak przerobić żeby nie pokazywał zawsze informacji o spełnieniu warunków.
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dopisałem na końcu warunek że jeśli nie ma błędów to wyświetlany jest nowy komunikat. Ale teraz dostaję maile nawet jeśli jest błędnie wypełniony formularz. Proszę o pomoc w czym jest problem ?
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dlaczego pomimo niespełnienia warunku maile są wysyłane. Komunikaty wyświetlają się prawidłowo ale maile zawsze dochodzą, nawet puste dlaczego (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) pomocy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 479 Pomógł: 97 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: php.net :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ponieważ mimo, że formularz ma błędy, pozwalasz na wysłanie..
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dziękuję bardzo teraz działa prawidłowo
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
Chciałem jeszcze dodać możliwość wysyłania plików, plik uploduje się na serwer ale się nie wysyła. w jaki sposób wysłać plik razem z wiadomością (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) a po wysłaniu usunąć z serwera (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
Użyłem phpmailer, załączniki są dostarczane. W jaki sposób przerobić kod żeby cała wiadomość razem z załącznikiem była wysyłana przez phpmailer. W tej chwili otrzymuję dwie wiadomości jedna z załącznikiem, druga z treścią formularza jak to połączyć (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo wysyłasz 2 razy. Raz phpmailerem a raz mail()
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
dlaczego wyskakuje błąd po ustawieniu
jak wpiszę swojego maila to go dostaje wiadomość ale wtedy nie mam malia odbiorcy z formularza. Usunąłem mail(), jak przypisać sprawdzanie poszczególnych pół formularza do phpmailer (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
Co jest błędnego w takim zapisie (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
Chciałbym widzieć maila odbiorcy jak dostaję wiadomość. Proszę o pomoc. |
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ok poradziłem sobie z widocznością maila z formularza. Ale mam jeszcze jeden problem. Po wciśnięciu wyślij kasowane są wszystkie wprowadzone dane do formularza, chcą je zachować zrobiłem tak
Tylko że w ten sposób nawet po poprawnym wysłaniu dane pozostają w polach formularza. Jak po poprawnym wysłaniu formularza wyczyścić go ? |
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nikt nie podpowie jak to osiągnąć (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 594 Pomógł: 122 Dołączył: 17.07.2005 Skąd: P-na Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dodaj sobie warunek żeby nie wyświetlało danych jeśli formularz został poprawnie obsłużony, ew. dobrą praktyką jest przeładowanie strony aby unikać ponownego wysyłania danych jeśli użytkownik odświeży stronę
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jak odświeżysz stronę to formularz przesle się ponownie
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
czy teraz będzie zabezpieczone przed odświeżaniem ? niestety formularz nie jest czyszczony po wysłaniu.
|
|
|
![]()
|
|
Jeżeli died oznacza po prostu przerwanie wykonywanie skryptu, to przekierowanie nie nastąpi nigdy. Ale koncepcja dobra
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dziękuję, zabezpieczenie działa. Jak rozwiązać problem czyszczenia formularza po wysłaniu ?
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
Chyba wszystko działa, dziękuję za pomoc.
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
Jeszcze jednak jest mały mankament, a mianowicie teraz nie wyświetla komunikatu o poprawnym wysłaniu maila. Jak po przekierowaniu wyświetlić komunikat o wysłaniu wiadomości ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Zapisz komunikat do sesji, na stronie na ktorą przekierowales sprawdzaj czy jest w sesji. Jesli jest, do go wyswietl i skasuj z sesji
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
coś w tym stylu ?, wszystko jest na jednej stronie i przekierowanie jest na tą samą stronę
zapisuję do sesji
odczytuję i kasuję |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Tak, cos w tym stylu
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie wiem za bardzo czy źle wstawiłem kod sesji, czy złym miejscu. mogę prosić jeszcze o jakąś podpowiedź?
cały formularz
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
Co zrobić aby po odświeżeniu pozostawał komunikat o wysłaniu maila ?
|
|
|
-byervie has- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie trzymac go w sesji.
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
sesja miała właśnie służyć do wyświetlenia komunikatu, jak ją podtrzymać po odświeżeniu ?
|
|
|
-gosc- |
![]()
|
Goście ![]() |
to nie usuwaj tej sesji session_destroyem() moze pomoze
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
nie pomogło
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
W jaki inny sposób wyświetlić komunikat po odświeżeniu strony ?
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
Próbuje cały czas rozwiązać problem wyświetlania komunikatu.
Na początku skryptu php dodaję
po drodze mam walidację formularza, wysyłam za pomocą phpmailer. Mam na końcu warunek do wysyłki
Jeśli błąd to komunikat Errorinfo, jeśli powodzenie to czyszczę nagłówki i wczytuję sesję.
Na końcu sposób wyświetlania. Coś jednak sknociłem bo czyści wszystko i nie pokazuje komunikatu. Mogę prosić o podpowiedź co zrobiłem źle? |
|
|
![]()
|
|
zła kolejność zamiast unset($_SESSION['message']); daj $_SESSION['message'] = null; i zamiast if(isset($_SESSION['message'])){ daj if(isset($_SESSION['message']) && (!empty($_SESSION['message'])){ Ten post edytował Turson 14.06.2014, 16:16:28 |
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
teraz komunikat się pojawia ale znika po odświeżeniu.
|
|
|
![]()
|
|
Chyba ma zniknąć przecież po wyświetleniu się, co nie?
Nie rozumiem tej części co to ma niby robić tak naprawdę? Jeżeli chcesz zabezpieczyć stronę przed odświeżeniem przez przekierowanie, a po nim wyświetlić komunikat to powinno być tak: - zapisujesz komunikat w sesji - odświeżasz stronę/przekierowujesz na tę samą - sprawdzasz czy jest komunikat w sesji i jak jest to wyświetlasz go i usuwasz z sesji |
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
Tak, chcę wyświetlić komunikat po odświeżeniu. Zapisuję do sesji. Jeśli mail jest wysyłany odświeżam, następne sprawdzam czy jest komunikat w sesji i wyświetlam sesję. Tylko sesja się nie wyświetla.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
naprawdę wielkie dzięki za pomoc ale nadal nie wyświetla komunikatu
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
jak wstawię na początku skryptu to pokazuje null cały czas,
jak po session_start(); daję var_dump($_SESSION); to pokazuje array(1) { ["message"]=> string(7) "Message" } |
|
|
![]()
|
|
Aaaa session_start(); powinno być na samym początku nie objęte w żadne warunki (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
-kk- |
![]()
|
Goście ![]() |
niestety efekt jest jak poprzednio
|
|
|
![]() ![]() |