![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 18 Dołączył: 30.01.2014 Skąd: <?=$_GET['city']?> Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak mogę pominąć foldery wyświetlane z glob()? żeby sam plik był.
Mógłbym np. substr ale nie chce, jest coś szybszego? jakaś oficjalna funkcja co pomija foldery? Ten post edytował ZaXaZ 21.04.2014, 20:19:55 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie || Generator #RRGGBB || Kurs: php, mysql <> html & css || Hosting || Validator: html, css || Narzędzia dla programistów |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 799 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Google się kłania: http://stackoverflow.com/questions/1408437...glob-only-files
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 18 Dołączył: 30.01.2014 Skąd: <?=$_GET['city']?> Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Google się kłania: http://stackoverflow.com/questions/1408437...glob-only-files wybacz, ale nie zrozumiałes :/... wiem jak mogę wyświetlać pliki o danym rozszerzeniu z danego folderu. ale funkcja wyświetla też folder jaki jest podany a ja chce zeby to np. tak działało że glob("folder/folder2/folder3/*.jpg") a to wyświetla zamiast plik1.jpg plik2.jpg plik3.jpg itd to folder/folder2/folder3/plik1.jpg folder/folder2/folder3/plik2.jpg folder/folder2/folder3/plik3.jpg lub coś źle robię. -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie || Generator #RRGGBB || Kurs: php, mysql <> html & css || Hosting || Validator: html, css || Narzędzia dla programistów |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 799 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Źle zrozumiałem, bo wyglądało jakbyś chciał zwracać tylko pliki a nie foldery, i w linku jest rozwiązanie.
Jednak nadal nie rozumiem, bo w pierwszym poście piszesz, że chcesz pomijać foldery (w ścieżce jak rozumiem), a w powyższym jakoby Ci brakowało pełnej ścieżki. Doklej ją po prostu do wyszukanych plików. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Źle zrozumiałem, bo wyglądało jakbyś chciał zwracać tylko pliki a nie foldery, i w linku jest rozwiązanie. Jednak nadal nie rozumiem, bo w pierwszym poście piszesz, że chcesz pomijać foldery (w ścieżce jak rozumiem), a w powyższym jakoby Ci brakowało pełnej ścieżki. Doklej ją po prostu do wyszukanych plików. Przyznaje, są dni gdy jestem śpiący i nie umiem się wysłowić ![]() no to jeszcze raz, szczegółowo i w skrócie: podaje w glob ścieżkę do pliku, (działa) jednak poza nazwą pliku wyświetla przed ścieżkę a ja chce żeby były same pliki, i też nie chce przez substr chyba że to będzie najszybsze... -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie || Generator #RRGGBB || Kurs: php, mysql <> html & css || Hosting || Validator: html, css || Narzędzia dla programistów |
|
|
![]()
|
|
Zmień katalog chdir'em i wtedy użyj glob().
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zmień katalog chdir'em i wtedy użyj glob(). coś chyba źle robię
Kod Warning: chdir(): Not a directory (errno 20) edit: jak dałem chdir pod $katalog nadal błąd ale inny, tak jak na dole pisałem działa tak jak chciałem, jednak nie wiem czy to najszybsze. wpadłem na inny pomysł, tylko nie wiem czy szybszy od substr: str_replace('folder/folder1', '', $pliki); Ten post edytował ZaXaZ 21.04.2014, 23:20:32 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie || Generator #RRGGBB || Kurs: php, mysql <> html & css || Hosting || Validator: html, css || Narzędzia dla programistów |
|
|
![]()
|
|
chdir przed wywołaniem glob(). Na: folder/folder2/folder3/
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
chdir przed wywołaniem glob(). Na: folder/folder2/folder3/ czyli mam stworzyć pustą zmienna ("") lub z ścieżką? ("folder/folder2"), piszę tak dlatego że dałem cały skrypt... a po modydikacji tak by wyglądało:
i to już nic nie zwraca, a mi chodzi o efekt jak to. Tylko szybszy jeśli istnieje:
@up napisał równo ze mną, zaraz sprawdze czy działa i jak tak to czy szybsze. Ten post edytował ZaXaZ 22.04.2014, 08:36:15 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie || Generator #RRGGBB || Kurs: php, mysql <> html & css || Hosting || Validator: html, css || Narzędzia dla programistów |
|
|
![]()
|
|
Jeśli zmieniłeś katalog, to szukasz względem niego, więc:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jeśli zmieniłeś katalog, to szukasz względem niego, więc:
ale ja to samo mam przecież tylko z podanymi folderami... tylko że z str_replace + foreach (tak jak u góry w moim poscie) -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie || Generator #RRGGBB || Kurs: php, mysql <> html & css || Hosting || Validator: html, css || Narzędzia dla programistów |
|
|
![]()
|
|
Myślałem, że szukasz szybciej działającego rozwiązania.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Myślałem, że szukasz szybciej działającego rozwiązania. no bo szukam, ale ma działać tak jak moje tylko że lepiej: moje działa tak że wyświetla wszystkie pliki php wraz z ścieżką która została pobrana, następnie zamienia wyswietlana ścieżkę na nic '' tylko że ja chce coś szybszego a to co napisałeś działa jak moje (tylko że nie można zejść folder ani dwa niżej bo nie został podany; edit: oraz wyświetli z ścieżką pliki a chce bez. Ten post edytował ZaXaZ 22.04.2014, 09:37:12 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie || Generator #RRGGBB || Kurs: php, mysql <> html & css || Hosting || Validator: html, css || Narzędzia dla programistów |
|
|
![]()
|
|
glob nie działa rekurencyjnie i nie zagłębi się w podkatalogi.
A jeśli chcesz wyświetlać tylko nazwy plików z danego katalogu, to już wcześniej podałem Ci rozwiązanie:
wyświetli tylko pliki php, bez pełnej ścieżki, tylko z katalogu /katalog, bez zagłębiania się. -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
glob nie działa rekurencyjnie i nie zagłębi się w podkatalogi. A jeśli chcesz wyświetlać tylko nazwy plików z danego katalogu, to już wcześniej podałem Ci rozwiązanie:
wyświetli tylko pliki php, bez pełnej ścieżki, tylko z katalogu /katalog, bez zagłębiania się. pisałem przecież że działa... ale wyświetla mi tak: folder/folder2/plik.php folder/folder2/plik2.php proszę, jak możesz przetestuj mój skrypt... bo zapewniam cię że działa. tylko że ja chce żeby szybciej działało. -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie || Generator #RRGGBB || Kurs: php, mysql <> html & css || Hosting || Validator: html, css || Narzędzia dla programistów |
|
|
![]()
|
|
A co podałeś jako parametr w chdir?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
A co podałeś jako parametr w chdir? wcześniej jak testowalem to folder/folder2 ale jakiś tam błąd wyrzucalo -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie || Generator #RRGGBB || Kurs: php, mysql <> html & css || Hosting || Validator: html, css || Narzędzia dla programistów |
|
|
![]()
|
|
W katalogu gdzie jest skrypt, jest również katalog /folder, a w nim /folder2.
W /folder/folder2 jest plik test.php
Wynik: test.php -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2019 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie, mam pewien problem z funkcją glob. Na razie pracuję na serwerze lokalnym. Chciałabym napisać kod, który:
1) wyszuka wszystkie pliki z rozszerzeniem .txt ze wskazanego katalogu 2) sprawdzi czy wśród tych plików jest już taki który ma nazwę taką samą jak wartość przesłana za pomocą $_POST 3) jeśli nazwa jest taka sama, wyświetli komunikat, że taki użytkownik już istnieje, a jeśli nie ma wśród wyszukanych plików takiej nazwy, jak w $_POST, to zapisze nowy plik .txt o nazwie z $_POST Na razie wkleję tylko kod, który ma opisywać punkt 1) czyli ma pokazywać wszystkie pliki z domyślnego katalogu public, jednak niestety nie działa (pokazuje błąd). Co jest w nim nie tak?
Ten post edytował MS500 29.05.2019, 12:40:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 22:07 |