![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, na wstępie chcę powiedzieć, że dopiero raczkuję w tematyce php i mysql, więc proszę aby ewentualnie odpowiedzi były jasne i precyzyjne.
Chciałbym się dowiedzieć, czy istnieje możliwość wprowadzenia ograniczenia hostów jakie mogą się połączyć na danego użytkownika w mysql? Dokładniej mówiąc, chodzi o to, iż posiadam bazę danych i kilka serwerów gier. Chciałbym żeby z bazą nie mógł się nikt połączyć poza tymi serwerami. Serwery łączą się oczywiście na innym użytkowniku niż 'root'. Mam nadzieję, że wyraziłem się w miarę jasno i treściwie. W google jakoś nie mogłem tego wyszukać. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. W MySQL tworząc użytkownika podajesz mu host z jakiego może się połączyć (lub tzw. "wildcard" - bez ograniczeń). https://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/adding-users.html
2. Filtrujesz port bazy danych (domyślnie w MySQL jest to 3306/TCP) w systemowym firewallu puszczając ruch tylko "z" i "do" wybranych hostów (w linuxie za pomocą iptables) 3. Jeżeli wszystkie serwery są w zaufanej sieci lokalnej można też zwrócić uwagę na opcję bind-address |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:45 |