![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 4 Dołączył: 7.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie mam mały problem z zendem... na początku dodam że totalnie raczkuje w temacie frameworków a przyszło mi dokonać małych zmian na stronie firmy... gdyż każda strona, podstrona itp ma ten sam tytuł "Sklep firmowy xyz". W panelu administracyjnym można określić tytuł, opis i słowa kluczowe dla sklepu niestety dzieje się to globalnie a nie dla np. strony głównej. Jeżeli jestem na stronie produktu xyz to chciałbym aby w tytule było "produkt xyz" a nie "Sklep firmowy xyz"...
tak wygląda layout.tpl
a tak menuloader
Jak zrobie coś takiego to dla stron które nie sa produktami robią się krzaki... bo pewnie $product->name ma wartość null? Z góry dziękuje wszystkim za pomoc i życzę miłego dnia (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogólnie założenie jest takie, że na każdej ze stron powinien być tytuł ustawiany a taki sam sposób. Tutaj przyjąłeś założenie, że masz tytuł w jakiejś dodatkowej klasie, która wczytuje go z jakichś ustawień. Taki obiekt powinien być uzupełniany danymi danej podstrony a jeśli nie daje ona swoich danych to powinno być stosowane to co jest domyślnie w konfiguracji. Wzbogać tą klasę o taką funkcjonalność jak ustawianie tytułu w akcji kontrolera i będzie dobrze.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 4 Dołączył: 7.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Super dzięki za odpowiedz z tym że jak napisałem raczkuje.. bardziej mi jest znane programowanie strukturalne teraz wchodzę na obiektowe a taki zend to już wyższa szkoła jazdy i go totalnie nie ogarniam... póki co zrobiłem coś takiego
tylko zależy mi jeszcze na opisach... Cytat Wzbogać tą klasę o taką funkcjonalność jak ustawianie tytułu w akcji kontrolera i będzie dobrze. mógłbym Cie prosić o jakis przykład? Z góry dziękuje |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W kawałku jaki zaprezentowałeś - z tą metodą getMetaInfo to co to za klasa do której należy ta metoda?
Czy jest dostępna w kontrolerze/akcji? Chodzi o to, że jeśli tak, to nic nie stoi na przeszkodzie dodać do niej metody przykładowo setTitle, w której ustawiasz tytuł. Tytuł tak ustawiony przekazujesz do jakiejś własności w tej klasie, która standardowo/domyślnie jest pusta. Przy metodzie getMetaInfo sprawdzasz czy jest to ustawione i jeśli tak to zwracasz tą zmienną title jeśli nie robisz to co dotychczas:
Chodzi mi tu o idee. Tak samo można postąpić dla innych pól meta nagłówka. Dzięki temu w kontrolerze możesz ustawiać łatwo tytuł. Pobrać go z bazy dla danego artykułu i ustawić. Ogólnie ja w Zendzie nie używam SMARTY i takie rzeczy załatwiam na helperach widoku z rodziny head*** (headTitle, headMeta, headScript itp) i obsługuje je odpowiednio w layoutach. Nie wiem jak to przełożyć na SMARTY w sumie więc nie chce pisać głupot. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:24 |