![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 3 Dołączył: 30.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam kod na tworzenie drzewka np komentarzy itp:
Czy uważacie że przy większej bazie danych ten kod by się nie spisał? Bo działa w pętli? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Tu nie masz petli a rekurencje, czyli jeszcze gorzej.
Tak, ten kod jest kiepski. Przy np. 100 zaglebieniach masz 100 zapytan tylko po to by wyswietlic komentarze dla newsa. Strasznie nieoptymalne. To powinno byc realizowane tylko jednym zapytaniem. Poczytaj o jakis strukturach drzewiastych np. drzewka IP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 3 Dołączył: 30.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A coś takiego?:
W systemie szablonów wyświetlam w następujący sposób:
|
|
|
![]()
|
|
Wywaliles zapytanie z rekurencji, czyli masz o niebo lepiej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
@nospor
Niby tak ale gryzie mnie wyświetlanie tego w szablonach. Chciałbym zrobić to jak najładniej bo wychodzą teraz 4 pętle. Wiem jak użyć jednej ale to mi przysporzy kolejnego problemu, postaram się go rozwiązać sam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dobra dzięki za info o rekurencji i pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) @edit Niemogę sobie poradzić z tym problemem a za dużo godzin spędziłem nad tym więc napisze. Chciałbym zminimalizować kod w szablonach{twig} do wyświetlania np komentarzy z wyżej wymienionej funkcji tworzących drzewka:
Wiem że kod brzydki, za każdym razem gdy chce zejść w dół musze tworzyć nową pętle (IMG:style_emoticons/default/thumbsdownsmileyanim.gif) Ten post edytował snerf 31.03.2014, 14:04:46 |
|
|
![]()
|
|
Do wyswietlania tez musisz uzyc rekurencji.
Nie znam twig'a wiec nie wiem czy mozna w nim robic rekurencje. Osobiscie polecalbym ci przygotowac kod HTML w php i wynik przekazac do twig. Wowczas w php bez problemu zrobisz rekurencje do wyswietlania |
|
|
![]()
|
|
Bodajże rozwiązanie rekurencji w twigu:
Popróbuję chociaż za bardzo nwm jak się zabrać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 18:28 |