![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, potrzebuje zrobić skrypt php, który będzie miał za zadanie wylosować 6 liczb i porównać z liczbami podanymi przez użytkownika a na koniec będzie musial wyświetlić ile liczb zostało trafionych. Coś tam mi się udało napisać ale niestety nie działa, nie mam pojęcia w czym jest błąd dlatego też piszę tutaj.
Oto ten skrypcik:
Będę wdzięczny, jeżeli komuś uda się to poprawić, dodatkowo dodam, że lekcje php zacząłem niedawno dlatego też ten skrypt jest napisany w bardzo prymitywny sposób ![]() Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Włącz raportowanie błędów, a zobaczysz, że problem jest ze zmienną $i, a raczej stałą "i", której przypadkiem używasz.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 1 Dołączył: 12.01.2009 Skąd: Kanapa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem to troche nie tak zrobione, bo w drugiej petli masz $los[i] a to "i" to skąd niby ma być ? I tak jak napisał kolega musisz mieć $i a nie samo i bo to bedzie traktowane jako stała i tymsamym zwraca bzdury.
I raporotwanie błędów tu nic nie da.. Dam Ci gotowca a co mam dobry dzień ![]()
A no i czemu ta druga petla for (foreach) jest poza tym switchem.. tez nie wiem.. ![]() Ten post edytował Mayka 10.03.2014, 21:07:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wszystko fajnie śmiga, dzięki wielkie za pomoc
![]() A jeszcze mam jedno pytanie, jak zabezpieczyć to losowanie przed wylosowywaniem tych samych liczb kilka razy ? Kiedyś kiedyś pamiętam pisałem coś takiego jeszcze w turbo pascalu ale za nic nie mogę sobie znaleźć na dysku tego programu. Obstawiam, że trzeba to zrobić if'em, który będzie sprawdzał wylosowaną liczbę i jeżeli jej nie ma jeszcze to zapisze do tablicy i puści pętlę dalej i wylosuje kolejną liczbę tak aby na końcu wylosowanych liczb było 6. Czy jeżeli w tym ifie zrobię taki myk, że jeżeli liczba jest już w tablicy to wtedy od zmiennej sterującej pętlą zostanie odjęte 1 czyli pętla powinna wykonać się dodatkowy jeden raz. Można to jakoś lepiej rozwiązać ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 1 Dołączył: 12.01.2009 Skąd: Kanapa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Losowanie bez powtórzeń:
oczywiście w $wylosowane masz tablice z liczbami, teraz musisz te 2 skrypty zgarnac do jednego i bedzie hulać ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 22 Dołączył: 10.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można również użyć wbudowanych w php funkcji. Na ile takie losowanie jest rzeczywiście losowe to nie wiem.
|
|
|
![]()
|
|
Wykorzystam ten skrypt na losowanie bez powtórzeń, który podał Mayka. Jak to połączyć to pewnie ogarnę, jeśli nie to będę pisał
![]() A na razie dziękuje wam wszystkim za pomoc ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:56 |