![]() |
![]() |
--drwal-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam serdecznie...
Mam takie pytanie mianowicie jako że rozpocząłem niedawno naukę z php i MySql zwracam się do was zapytaniem... Wymyśliłęm sobie jakiś tam przykład mianowicie załóżmy mam w bazie użytkwonikó z całej Polski załóżmy 1000 i teraz mam o nich takie dane jak województwo i takie jak powiat. I chciałbym zrobić bardzo szybko statystyki mógłbym oczywiście napisać odpowiednie dla każdej opcj zapytanie typu:
ale nie było by to chyba zbyt efektywne i wydajne zresztą wypisanie wszystkich powiatów trochę by zajęło... I teraz moje pytanie jak najszybciej zrobić aby wypisało mi dla każdego województwa i dla każdego powiatu ilu jest użytkownikó w bazie... Nie wiem czy dobrze główkuję ale wymyśliłem coś takiego że najpierw należałoby zliczyć wartości unikalne np dla tabeli `wojewodztwo`
i upakować to do zmiennej np $wojewodztwo i potem chyba o ile dobrze rozumiem odtworzyć dane w pętli while (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
Czy ktoś mógłby mnie naprowadzić jak najlepiej zliczać takie statystyki (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 1 Dołączył: 2.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
--drwal-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Super o to mi chodziło (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) poszło od strzału (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) np dla miast (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) A jeszcze inna kwestia... teraz mi tak natchnęło taki hipotetyczny przykład. Mamy uczniów w klasie załóżmy jest ich 30. I mamy bazę ich ocen z każdego przedmiotu. I teraz chcę aby każdemu zliczyło ile ma 1 ile ma 2 ile 3 ile 4 itd... Przykładowe zapytanie dla oceny 4 dla konkretnego ucznia...
Czyli jesli z 3 przedmiotów ma ocenę 4 to pokaże mi że Jan Kowalski ma ocenę 4 z 3 przedmiotów. I pytanie czy to też można w jakiś sposób zautomatyzować tak jak w poprzednim przykłądzie poprzez GROUP BY (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
--drwal-- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 1 Dołączył: 2.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli przedmioty sa w tej samej tabeli, to daj jeszcze jakis AND przedmiot IN (wylicz przedmioty) i powinno dzialac - jesli dobrze rozumiem o co Ci chodzi... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
a i jeszcze jedno: dobra praktyka przy order by jest uzywanie numeru kolumny zamiast jej nazwy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) czyli zamiast
daj:
Ten post edytował amdziak 8.03.2014, 17:50:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
--drwal-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki o to mi chodziło (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) już zatrybiłem składnię (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 21:20 |