![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Edytuje silnik pewnej gry, jednak mam problem, nie mam pojęcia jak się za to zabrać (laik, dopiero się uczę). Chodzi konkretnie o plik, który odpowiada za tworzenie przedmiotu- w tym wypadku księżyca (gra kosmiczna), jest tutaj zawarty fragment, który odpowiada za wielkość księżyca, jednak chciałbym dodać linie, która mówi, że minimalny rozmiar księżyca to 1000, niezależnie od obliczeń(czyli nawet jeśli nie przekroczy progu liczby z obliczeń, który stwierdziłby, że może powstać księżyc z taką średnicą) i maksymalną wartość 9000. Mam nadzieje, że wyjaśniłem o co mi chodzi dość jasno. Czy jest to w ogóle możliwe? Liczę na Wasze sugestie.
fragment kodu z zawartym wzorem na tworzenie księżyca:
PS. W tym wypadku, fields nie ma nic do wielkości księżyca, to jest wartość, która określa ile można zbudować budynków na danym księżycu. Ten post edytował cascader 1.02.2014, 18:42:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Ale to jest tylko funkcja, a taki tekst powinieneś dać gdzieś, gdzie tę funkcję wywołujesz.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
myślałem, że mogę edytować to w tym pliku, bo ogółem z tego co wiem to on miał być odpowiedzialny za powstawanie księżyca, tym bardziej zmyliło mnie to, że jest tu wzór na wielkość księżyca, który mogę swobodnie edytować. No nic, to muszę poszukać kolejnego pliku jak dobrze zrozumiałem. (ponad 1000 plików, trochę tego jest)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
TotalCommander > Alt+F7 > "szukana sekwencja:" > "CreateOneMoonRecord".
|
|
|
![]()
|
|
z tym, że jest to nazwa pliku, a często mam nazwy np. GeneralFunctions czy vars, Game itd. Chyba, że ten program przeczesuje treści plików (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
z tym, że jest to nazwa pliku, a często mam nazwy np. GeneralFunctions czy vars, Game itd. Chyba, że ten program przeczesuje treści plików (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) To jest nazwa funkcji, odpowiedzialnej za Twój księżyc:
|
|
|
![]()
|
|
Mam kod, który był umieszczony w pliku odpowiedzialnym za kilka innych rzeczy, ale mam nadzieję, że to jest to czego szukałem. Wkleję może część kodu, bo ponad 600 linijek raczej mogłoby namieszać niż pomóc (chyba, że stwierdzicie, że cały plik wrzucić) :
Da radę coś z tym zrobić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
tak, w drugim pliku też to jest zawarte, jednak zamiast 200 jest tam 1000, mój błąd, wkleiłem ze starszego pliku przed zmianą.
w drugim pliku też jest te odniesienie co do tworzenia się księżyca. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej to drugie bo i tak rozmiar jest losowany jeżeli nie jest przekazany.
Po prostu po linii 18 (patrzę na pierwszy listing) dodaj warunek że jeżeli size większe od 1000 to size = 1000, jeżeli max ma też być to podobnie. |
|
|
![]()
|
|
To jest tak: Chcę, żeby minimalny księżyc jaki powstanie (jeśli powstanie) miał średnice 1000 jednostek, a maksymalny (po tym jak ze skryptu wyjdzie, że osiągnął wymagany do tego wynik) 9000 jednostek. Rozmiar księżyca nie jest losowy, W pewnych chwilach szansa na powstanie księżyca waha się od 1 do 20% (zależnie od sytuacji), a gdy już się trafi na to, że ma powstać to wielkość liczy się ze skryptu:
. I z tego skryptu, czasem tworzą się bardzo małe księżyce (np. 100 jednostek) lub bardzo duże (20.000 jednostek). I chcę to tak zrobić, że w momencie kiedy obliczenia wskażą, że księżyc ma powstać z rozmiarem mniejszym niż 999 jednostek to żeby mimo to powstał księżyc z rozmiarem 1000 jednostek. W drugą stronę podobnie, jeśli ma wyjść księżyc 15000 to zamiast tego ma powstać księżyc 9000 jednostek. |
|
|
![]()
|
|
No to w czym problem? Skoro:
To dodaj warunek na zasadzie:
Albo tak mądrzej:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 06:16 |