![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Proszę was o pomoc. A mianowicie. Jak używać tej pseudo Biblioteki (Klasy). Coś już zrobiłem, ale nie mogę użyć takich znaczników: <?php, lub ?> I ogólnie nie wiem jak sformatować wygląd. Najlepiej w css (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Kod <?php include('geshi.php'); //include do skryptu :P $language = 'php'; // język kodu ob_start(); // tworzymy zmienną przechowującą kod do pokolorowania ?> //Tutaj kod, który ma być pokolorowany <?php $source = ob_get_contents();// Cały powyższy kod znajduje się w zmiennej $source ob_end_clean();//zamykamy zmienną przechowującą kod i czyścimy $geshi = new GeSHi($source, $language);// Tworzymy nowy obiekt klasy $geshi->enable_line_numbers(GESHI_FANCY_LINE_NUMBERS); // Numerowanie wierszy //$geshi->set_overall_id('php'); // id = "php" (do css) //$geshi->get_stylesheet(); // Pobiera styl z stylu css zewnętrznego echo $geshi->parse_code();// Wyświetlamy ?> Ten css to tylko background (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Pomocy! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Przecież w dokumentacji wszystko jest ładnie opisane. Wiem, bo sam korzystałem. Znaczniki <?php lub ?> można używać, ale muszą być użyte wewnątrz znaczników PRE, służących do umieszczania kodu...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <?php include('geshi.php'); //include do skryptu :P $language = 'php'; // język kodu ob_start(); // tworzymy zmienną przechowującą kod do pokolorowania ?> <pre> <?php // lol dddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd ddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd include(); ?> </pre><?php $source = ob_get_contents();// Cały powyższy kod znajduje się w zmiennej $source ob_end_clean();//zamykamy zmienną przechowującą kod i czyścimy $geshi = new GeSHi($source, $language);// Tworzymy nowy obiekt klasy $geshi->enable_line_numbers(GESHI_FANCY_LINE_NUMBERS); // Numerowanie wierszy $geshi->set_overall_id('php'); // id = "php" (do css) $geshi->get_stylesheet(); // Pobiera styl z stylu css zewnętrznego echo $geshi->parse_code();// Wyświetlamy ?> I chce wykonać include itp... A dokumentację czytałem, ale z angielskiego kiepski jestem (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Złe podejście.
|
|
|
![]()
|
|
Jak na razie dziękuję. Sprawdzę to (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Edit: Jest tutaj jakiś błąd : $search = array("\\", """, "'", "\", """, "'", "<", ">", "&"); $replace = array("\\\\", "\"", "'", "\\", "\"", "\'", "<", ">", "&"); Problem z " ' (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Zastosowałem większość, ale ... Bo tak trochę się pogubiłem. A rzadko się gubię (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Sam zrobiłem w 100% www.skryptowanie.xaa.pl A i skąd mam wiedzieć jaką klasę, lub id mam użyć w css, aby zrobić styl do kodu? I jeszcze jedno. Mi kod który ma być pokolorowany wykonuje się jeżeli dodam <?php ... ?> (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Ten post edytował TheBlackJJoker 1.02.2014, 19:19:22 |
|
|
![]()
|
|
Parser Forum podmienia znaki. Spróbuję jeszcze raz:
W górnym rzędzie usuń spacje pomiędzy &# a liczbami. Co do CSS, można tak: załóżmy, że masz klasę "artykul", to dajesz tak:
Czyli styl zostanie zastosowany dla elementów PRE zawartych w klasie "artykul". Jeżeli będziesz miał tak:
kod PHP się nie wykona. Jeżeli masz z tym problem, możesz zamieniać znaki specjalne na encje. |
|
|
![]()
|
|
Okey. A jak zrobić border pomiędzy kodem a numerem lini?
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem, jak wyświetlasz, czy w tabelce, czy w DIVach... zobacz w źródle strony i ten element daj jako border.
|
|
|
![]()
|
|
ja. yyy
echo $geshi->parse_code();// Wyświetlamy Nie dodaje divu. Ale ogólnie jest to w divie treść (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
nie działa (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Nadal wykonuje kod który jest do pokolorowania (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
Kod <?php
include('geshi.php'); //include do skryptu :P $language = 'php'; // język kodu function zmien($match) { $search = array("\\", """, "'", "\", """, "'", "<", ">", "&"); $replace = array("\\\\", "\"", "'", "\\", "\"", "\'", "<", ">", "&"); $match = str_replace($search, $replace, $match); $mode = ''; $geshi = new GeSHi($match[3], $match[1]); ob_start(); // tworzymy zmienną przechowującą kod do pokolorowania ?> <?php // lol dddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd ddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd include(); ?><?php $source = ob_get_contents();// Cały powyższy kod znajduje się w zmiennej $source ob_end_clean();//zamykamy zmienną przechowującą kod i czyścimy $geshi = new GeSHi($source, $language);// Tworzymy nowy obiekt klasy $geshi->enable_line_numbers(GESHI_FANCY_LINE_NUMBERS, 2); // Numerowanie wierszy $geshi->set_overall_id('php'); // id = "php" (do css) $geshi->get_stylesheet(); // Pobiera styl z stylu css zewnętrznego $geshi->enable_keyword_links(false);// wyłączenie aktywnych linków $geshi->set_header_content('<LANGUAGE>');//tekst na górze $geshi->set_footer_content('Wygenerowano w: <TIME> Szybkość: <SPEED> Wersja GeShi: <VERSION>'); // Tekst na dole $geshi->set_encoding('UTF-8');// kodowanie $geshi->error();// błędy echo $geshi->parse_code();// Wyświetlamy } $source = preg_replace_callback("/<pre(?:lang=[\"']([\w-]*)[\"']|line=[\"'](\d*)[\"']|\s)+>(.*)<\/pre>\s*/siU", 'zmien', $source); ?> |
|
|
![]()
|
|
No wybacz, wrzuciłem Ci gotowca a Ty wklejasz mi jakieś wypociny i narzekasz, że nie działa. Powodzenia.
|
|
|
![]()
|
|
Dobra. Zrobiłem lekko inaczej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Bo z pliku (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Z pliku jest all okey (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A i jeszcze jedno. Jak skasowałem te liczby wierszy to nie działa formatowanie wierszy. Jak zrobić padding tylko dla "tego kodu"? Aby nie obejmowało to Header i footer? Ten post edytował TheBlackJJoker 2.02.2014, 00:50:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:57 |