![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 9 Dołączył: 14.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Mam tabele, w ktorej mam i kwoty i data (miedzy innymi). Jesli chce zsumowac cala kolumne, to robie po prostu: Kod $sql= mysql_query("SELECT SUM(kwota) FROM `finanse`"); $e = $mysql_fetch_assoc(['SUM(kwota)']); echo $e; I to ladnie sie wykonuje. Natomiast jesli poszerze zapytanie o date: Kod $sql = mysql_query("SELECT SUM(kwota),`date` FROM `finanse` WHERE `date` BETWEEN '$from' AND '$to'"); to wywala: Warning: mysql_fetch_assoc() expects parameter 1 to be resource Zmieniajac zapytanie na: Kod $sql = mysql_query("SELECT SUM(kwota),`date` FROM `finanse` GROUP BY `date` BETWEEN '$from' AND '$to'"); jest to samo... Albo mam jakas juz zacme, albo zmeczenie, albo po prostu juz nic nie wiem. Mozecie spojrzec na to swierzym okiem i powiedziec co jest nie tak? Dodam tylko, ze zmienne $from i $to pobierane sa z formularza i przekonwertowane do formatu uzytego w bazie. Z gory dziekuje. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ciezko zrobic tak:
echo "SELECT SUM(kwota),`date` FROM `finanse` where `date` BETWEEN '$from' AND '$to'"; By zobaczyc czy na pewno wynikowe zapytanie jest poprawne? Dodatkowo nalezy wyswietlic blad bazy, by zobaczyc o czym ona cie informuje. Tu masz napisane jak: Temat: Jak poprawnie zada pytanie
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ma być użyte WHERE. Sprawdź dokładnie co masz w zmiennych $from i $to.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No i najwazniejsze....
$e = $mysql_fetch_assoc(['SUM(kwota)']); Tem kod to w ogole nie ma prawa dzialac. No ale zakladam, ze to taki "skrot myslowy" na potrzeby postu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 9 Dołączył: 14.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze!Jestem w ciezkim szoku za szybkosc! Chlopaki, dziekuje!
Tem kod to w ogole nie ma prawa dzialac. No ale zakladam, ze to taki "skrot myslowy" na potrzeby postu. Dokladnie, w pliku mam to ladniej zapisane, ale tutaj z pospiechu machnalem, coby bylo wiadome o co chodzilo. Zrobilem zapytanie z die... tyle myslenia i az wstyd sie przyznac.. literowka w nazwie kolumny... Chyba trzeba isc spac, moze wtedy zapomne, zeby sie ze wstydu zapasc pod ziemie.. Dziekuje! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 09:47 |