Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> zapytanie insert
twoakina

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
mam problem ponieważ nie wiem jak mam dodać rekordy do bazy po spełnieniu warunku.
Przykładowa tabela np. auto
Kod
marka        czesc            ilosc
opel        koło_B            4
opel        kierownica        1
skoda        znaczek            1
skoda        kierownica        1
skoda        kolo_Z            4
audi        kolo_Z            4
audi        siedzenie        2

(To nie jest tabela z bazy tak z pamieci napisałem strukturę)
Nie mam problemu zeby dodac nowa czesc do danej marki przy pomocy insert into ... , normalnie robie to przy pomocy "INSERT into auto (...) VALUES (...);" Ale jak mam 50 marek samochodów a chce wprowadzić jakąś część do marek spełniających jakiś szczególny warunek wspólny dla kilku marek to muszę to robić recznie np felga X pasuje do koła Z koncernu VW (czyli do skody i audi ale nie pasuje do opla).Kombinowałem z
insert into
select...
where czesc=kolo_Z
czyli potrzebuje zapytania które doda mi felge_x do marek gdzie występuje kolo_Z

Ten post edytował Kshyhoo 20.01.2014, 21:37:37
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 5)
nospor

Grupa: Moderatorzy

Moze napisz tak bardziej opisowo o co ci chodzi, bo nie wiem jak inni, ale ja nie mam bladego pojecia co chcesz zrobic
+Quote Post
Kshyhoo

Grupa: Opiekunowie

A ja chyba wiem, co co chodzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Chce dodać rekord, jeżeli pozycja kierownica przyjmie wartość 1.
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

Nie kierownica rowna 1, tylko ogolnie kierownica.
Tak czy siak, trzeba opisac problem. Skad te dane, czy to jakis import czy moze zwykle wykonywanie zapytan w php? Jak php to poprostu zwykly IF w php. Ale z tego opisu nic nie wynika.

edit:
@twoakina jesli odpowiadasz na czyjes pytania, to pisz ODPOWIEDŹ a nie edytujesz pierwszego posta w temacie.... Raz, ze glupiow wowczas wygladaja posty poprzednikow a dwa, ze poprzednicy wogole nie wiedza ze cos edytowales.... W temat wszedlem czystym przypadkiem.
Gdy dodajesz ODPOWIEDŹ to wszyscy co brali udzial w dyskusji wiedza, ze cos napisales nowego. Nie boj sie, tu nikt nie rozlicza z ilosci postow, nie musisz ponosic dodatkowych oplat za kazde kolejne 10 postow. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Zas co do tematu:
no to pobierz najpierw marki, ktore mają kolo_z i potem do tych marek dodaj felge_x
+Quote Post
daggoth

-----

Jeżeli robisz to w PHP proponuję zrobić fetch_assoc z zapytania SELECT * FROM `auto` WHERE `czesc`='koloB' OR `czesc`='felgaZ'
i w pętli dla pobranej marki zrobić inserta (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

coś takiego
  1. while ($q=mysql_fetch_assoc(mysql_query("SELECT * FROM `auto` WHERE `czesc`='koloB' OR `czesc`='felgaZ'")))
  2. {
  3. mysql_query("UPDATE auta SET ilosc=ilosc+1 WHERE `marka`='".$q['marka']."'");
  4. }

Oczywiście zamiast update możne insert (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Z warunkami można kombinować do woli, dając OR (logiczne LUB <<alternatywa>>) bądź AND (logidzne I <<koniunkcja>>)
+Quote Post
twoakina

-----

OK.
A jak będzie wyglądać zapytanie nie w php tylko SQL (bezpośrednio w w bazie)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.12.2025 - 04:52