![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 1 Dołączył: 19.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, chcę wyciągnąć ID, jaki będzie miał następny rekord po dodaniu go do bazy danych.
Przykładowa tabela:
Aby pobrać ostatnie ID, robię zapytanie:
W tym przypadku problemu nie ma bo następne id użytkownika będzie zawsze wynikiem tego zapytania + 1. Gorzej jak usuwam użytkownika, np ostatniego. Wtedy wartość się nie zgadza, bo autoindex będzie zawsze dodawał +1 do id, niezależnie od usuwania rekordów. Potrzebuję wartości autoindex z tabeli, jak ją pobrać? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Dodajesz jeden i masz. Inny sposób:
Auto increment zawsze jest o 1 większe... Chyba, że chcesz dokładać informacje w miejsce usuniętych rekordów (co nie jest wskazane). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 1 Dołączył: 19.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodajesz jeden i masz. Hmm nie do końca zrozumiałeś dokładnie ten sposób napisałem w 1 poście, że jest nieskuteczny w przypadku gdy usunę ostatni rekord. Auto increment zawsze jest o 1 większe... Chyba, że chcesz dokładać informacje w miejsce usuniętych rekordów (co nie jest wskazane). Nie chcę, ale jak usunę ostatni rekord to zapytanie
nie będzie dobrze wskazywać ostatniego ID (nawet z +1) , bo AUTOINDEX rośnie niezależnie czy usuniemy wpis czy nie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Ten post edytował reyne 4.01.2014, 14:17:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Po co dodajesz bezsensowne przedrostki "user_" do nazw kolumn tabeli user?
2. ID pobierasz dopiero po dodaniu rekordu: http://www.php.net/manual/en/pdo.lastinsertid.php |
|
|
![]()
|
|
1. Po co dodajesz bezsensowne przedrostki "user_" do nazw kolumn tabeli user? Tak mi jest czytelniej 2. ID pobierasz dopiero po dodaniu rekordu: http://www.php.net/manual/en/pdo.lastinsertid.php Wiem, ale ja na potrzeby aplikacji muszę mieć te id przed dodaniem rekordu niestety (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Ten post edytował reyne 4.01.2014, 14:20:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
nie będzie dobrze wskazywać ostatniego ID (nawet z +1) , bo AUTOINDEX rośnie niezależnie czy usuniemy wpis czy nie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . No co Ty opowiadasz? Sprawdź, ale z ustawionym auto increment. |
|
|
![]()
|
|
Mam ustawione, podałem skład tabeli na początku.
W PHP My Admin jest takie ładne pole Następne AUTOINDEX, nie da się jakoś jego wartości pobrać? (IMG:http://s29.postimg.org/vfkwzusnb/phpmy.jpg) Mam ! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ten post edytował reyne 4.01.2014, 14:24:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:25 |