![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 4 Dołączył: 7.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie, na podstawie jednego z kursów php udało mi się zrobić prosty panel logowania jednak ma on swoje wady które chciałbym wyeliminować... A więc... stworzyłem plik index.php w którym mamy formularz oraz prostą instrukcje warunkową. Po jej spełnieniu przenosi mnie na content.php. Zrobiłem również plik logout który ma za zadanie przenieść mnie do index.php. Fajnie że się loguje i wylogowuje jednak do panelu można się dostać np podając w adresie /content.php... Chiałbym to jakoś zabezpieczyć tak żeby jedyną droga dostania się było podanie prawidłowego loginu i hasła oraz przydało by się jakies ograniczenie czasowe - np po 5 minutach admin sam się wylogowuje. Dodam tylko że dopiero raczkuje w php ale chętnie się uczę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Proszę Was o jakieś pomysły, przykłady, rozwiązania... Z góry dziekuje i życze wszystkim zdrowych i spokojnych świąt (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
index.php
content.php
logout.php
Ps. jeżeli widzicie jakieś rażące babole bezpieczeństwa itp to bardzo proszę o uwagi Ten post edytował d4ng 22.12.2013, 09:47:23 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Linijki 11-14
Ten post edytował Damonsson 22.12.2013, 11:29:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 4 Dołączył: 7.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
heh no jasne (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ale pytanie czy możemy to jeszcze jakoś dopracować? myślę tu o jakimś time out? oraz czy na pewno nie da się wejść na strone bez loginu i hasła? Co np. z atakiem przez wpisanie odpowiedniego kodu php w formularz? Czym mogę to jakoś zabezpieczyć? Ps. aby google nie indexował tej strony wystarczy stworzyć robots.txt ale czy warto zrobić coś jeszcze? Jeszcze raz dziękuje za pomoc i czekam na Wasze pomysły (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Session timeout http://stackoverflow.com/questions/3068744...session-timeout
Zawsze się da wejść. Tutaj możesz być narażony na brute-force i ewentualnie http://en.wikipedia.org/wiki/Timing_attack Ale jeśli nie trzymasz tam nagich zdjęć żony, to komu by się chciało? Przy porównywaniu Stringów używaj ===, a nie == Ten post edytował Damonsson 22.12.2013, 12:55:58 |
|
|
![]()
|
|
Super (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) wracając tylko do tematu poruszania sie po stronie to mam plik np db.php w którym przechowuje $sql_conn = mysql_connect(); itp i do niego też mogę wejść przez przeglądarkę.. oczywiście jest pustra strona, ale nie chciałbym aby strona się wyświetlała... czy teraz dla każdej podstrony mam zastosować
czy mogę to jakoś inaczej ograniczyć ? oraz czy są poprawnie osadzone... i ma to ręce i nogi czy coś byś zmienił? Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
W folderze, gdzie masz wrażliwe pliki możesz zrobić .htaccess i deny from all - poczytaj sobie o tym, co i jak.
No skoro bawisz się w strukturalne php, to może być. Ale przyszłościowo to MVC, OOP PHP, PDO i te sprawy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 19:45 |