![]() |
![]() |
-gierczan- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam mam problem z kodem w PHP. Robię grę na plikach (*.php) i chodzi o to iż znika mi sesja albo pliki nwm pomóżcie (IMG:style_emoticons/default/ohno-smiley.gif)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Note:
To use cookie-based sessions, session_start() must be called before outputing anything to the browser. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 16 Dołączył: 21.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jeśli sugestia kolegi nie jest zrozumiała to dodaj na początku pliku (przed html):
Kod <?php ob_start(); ?> Pozdrawiam Scalak Ten post edytował Scalak 22.12.2013, 01:04:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej miałem na myśli żeby DOCTYPE przenieść niżej (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
-gierczan- |
![]()
|
Goście ![]() |
Chodzi o to, że tworzy pliki staty_.php bez nicku
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 270 Pomógł: 184 Dołączył: 7.10.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-gierczan- |
![]()
|
Goście ![]() |
Okej juz naprawilem napisalem $SESSION zamiast $_SESSION
|
|
|
-gierczan- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 270 Pomógł: 184 Dołączył: 7.10.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jeszcze popraw kod ktory wstawiles (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
I radził bym poczytać jeszcze troche o walidacji formularzy bo mozna utworzyc konto o pustym nicku i hasle jak i rowniez moze takich kont byc XXXXX reszty nie chcialo mi sie testowac. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
-gierczan- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
-gierczan- |
![]()
|
Goście ![]() |
Okej dzisiaj dodam potworów kilka i git. Też dodam wymienianie expa na lvl. W razie sugestii piszcie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 27 Dołączył: 21.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Formularze sprawdzaj za pomocą wyrażeń regularnych i empty()
pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Podstawy_wyrażeń_regularnych edit: Zarejestrować się chyba nie da (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował kujol 24.12.2013, 15:20:24 |
|
|
-gierczan- |
![]()
|
Goście ![]() |
Okej naprawilem to ten kod przeszkadzal ale nie rozumiem tych regularnych dalbys gotowca?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 27 Dołączył: 21.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-gierczan- |
![]()
|
Goście ![]() |
cos nie dziala dalej konto utworzono pomyslnie
|
|
|
-gierczan- |
![]()
|
Goście ![]() |
A i mam pytanie bo zrobilem zabezpieczenie zeby nie robic konto o takich samych nickach:
I jak zrobic ze jak jest 1 wyswietla sie ze taki nick istnieje a jak 2 to ze taki email jest w uzyciu? |
|
|
-gierczan- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam hosting na cba wiec opoznienia sa albo kod nie dziala (nie dziala przez te powody). Co robic? Kod wyglada normalnie tak:
A po utworzzeniu takiego samego nicku:
|
|
|
-gierczan- |
![]()
|
Goście ![]() |
Okej poradzilem sobie jak bede potrzebowal pomocy napisze!
|
|
|
![]()
|
|
Walczyć też się nie da i dodał byś może jakiś ranking, bo co z tego że mam 100 exp, jeśli nie wiem który jestem (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
-gierczan- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ok dziś dodam wiecej potworow (dziłających) a to z rankingiem to nwm sortowanie bąbelkowe?
|
|
|
![]()
|
|
Np. sortowanie. A jesli chce Ci sie to mozesz napisac od nowa ten algorytm sortowania babelkowego.
|
|
|
-gierczan- |
![]()
|
Goście ![]() |
Okej dziala all bo bledy byly juz teraz potworki dodaje. Zapraszam do gry a postacie nie dzialaja bo usunalem. Robcie kont z normalnymi nickami a nie typu "Y" i "a" itp (IMG:style_emoticons/default/thumbsdownsmileyanim.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Masz niewystarczającą ilość złota
Dodano +1 many dla gracza kalkulator |
|
|
-gierczna- |
![]()
|
Goście ![]() |
Naprawione
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 3 Dołączył: 2.04.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ja ze swojej strony dodam, że gierka może być dobra, tylko zrób coś z tym, żeby po walce z wilkiem/misiem mógł być łatwy powrót a nie 100 kliknięć "Wróć" bo to odstrasza (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Z moich pomysłów(mam nadzieje, że pomogą): -Ranking -Widok swojego profilu(Avatar, jakiś swój opis, przedmioty które mógłbyś mieć) -Sklep z bronią -Skoro miasto, to jakieś możliwości kupna twojego domu w którym możesz odnawiać życie za przespanie się jakiś czas Taka mała kosmetyka: Żeby było górne menu, gdzie będzie to co masz na głównej(Twój nick, Energia, Mana, Złoto), a to menu pokazywało się niezależnie od twojego miejsca przebywania (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Takich tam pomysłów mam wiele jeszcze, ale nie chcę się narzucać (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
-gierczan- |
![]()
|
Goście ![]() |
Okej naprawiam gre narazie nic nie działa (IMG:style_emoticons/default/haha.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj też o SMARTY (system szablonów), żeby oddzielić kod PHP od HTML-a, to Ci pomoże w dalszej pracy. Zamiast na plikach, pracuj na bazie danych - MySQL to bardzo prosta, przydatna i, dla gier, priorytetowa sprawa.
Przydatne dla Ciebie będą funkcje i struktury: isset(); preg_match(); define(); include(); require() ~ require_once(); switch {} foreach {} Pamiętaj, że przy tworzeniu gry: 1. Każde dane, wysyłane przez użytkowników, muszą być filtrowane. Brak odpowiednich zapezpieczeń może doprowadzić do katastrofy. 2. Nie tworzy się gier na plikach. Jako początkujący, bez utartych ścieżek, zajmij się bazami danych. To Ci nie zaszkodzi, a już na pewno pomoże w dalszym rozwoju i ćwiczeniach, zarówno samego PHP, jak i tym, jak zarządzasz danymi. Pliki to ostateczność lub przemyślana strategia. 3. Stałe globalne trzyma się w jednym pliku, byś miał do nich bezpośredni dostęp, bez szukania. define(); jest w tym dość pomocne i poręczne. 4. Filtruj i weryfikuj nawet to, co silnik gry robi wewnętrznie. Bez ustalonych wzorów, jakakolwiek zmiana lub nieprzewidziana sytuacja może Ci narobić tylko szkód. Powodzenia! : ) |
|
|
-gierczan- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki.
To że na plikach raczej nie szkodzi za bardzo bo: - z plik korzysta tylko 1 user (pliki sa blokowane do zapisu), - sa w php (nie widac kodu). Baza danych tez dobre rozwiazanie. Wątpie by nastąpił atak a nawet jeśli by było $_GET to wystarczy:
|
|
|
-gierczan- |
![]()
|
Goście ![]() |
Jakis kacper sie zarejestrowal, dalem 1000 zlota za free 1 user (IMG:style_emoticons/default/haha.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
I leczenie nie działa (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
--Leszcz-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Co do sortowania bąbelkowe jak bd miał dużo graczy się nie sprawdza i jest wolne. Ja polecam qsort, albo sortowań z "dziel i zwycieżaj" raczej bym używał (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
-gierczan- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wiem leczenie nie działa dam wszystkim z 10k zycia na start narazie
|
|
|
![]()
|
|
Skończyło mi się już te życie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) zdobyłem 3307 złota, pokonałem bota ze 100 razy i co dalej?
Exp jak był 0 tak jest 0 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Te "walcz ludzie" to walka z innymi graczami? |
|
|
-gierczan- |
![]()
|
Goście ![]() |
ok naprawie
|
|
|
-gierczan- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ok leczenie działa a walka z ludźmi niedługo (gracze premium będą mieli listę graczy).
|
|
|
![]()
|
|
Cytat ok naprawie Chyba nie do końca, znów straciłem całe życie, mam ponad 6k złota i nadal 0 expa. Mówisz, że lista graczy będzie tylko dla posiadaczy premium? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) , z tego co zauważyłem ranking jest podstawową funkcją w każdych grach. Zadaj sobie 1 pytanie: po co ludzie grają w takie gry?, a no dla satysfakcji, zabawy itp. Ja będąc graczem chce widzieć jak moja pozycja w grze wzrasta, będąc tym faktem zadowolony, na grę poświęcam więcej czasu i tak to się kręci. Premium to mogą być jakieś bronie, większa moc itp. Za listę graczy nikt Ci chyba nie zapłaci prawdziwymi pieniędzmi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Z ciekawości można zapytać ilu masz ma dzień dzisiejszy zarejestrowanych, oraz grających graczy? Ten post edytował kujol 19.01.2014, 18:46:58 |
|
|
-gierczan- |
![]()
|
Goście ![]() |
sprawdze pisze na szybko nie patrze na orto.
Co do expa dziala razem z leczeniem. Dam Ci 10k expa za rekompensate. Masz racje ranking słabe ze sie placi moze symulowanie walk za premium? |
|
|
-gierczan- |
![]()
|
Goście ![]() |
na firefoxie nie dziala dobrze bo slashe podwaja z / na // jakies pomysly? (double slashes)
|
|
|
![]()
|
|
Ja bym zrobił najpierw grafikę, następnie napisał pod to skrypty i przetestował. Po tym puścił grę w obieg (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
-gierczan- |
![]()
|
Goście ![]() |
A tam sie w locie robi wersje beta. Co do rankingu to jak zrobic? (IMG:style_emoticons/default/arrowheadsmiley.png)
sorT? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ORDER BY/GROUP BY
|
|
|
-gierczan- |
![]()
|
Goście ![]() |
Co do leczenia klikamy:
Wylecz się >> Tak, ulecz mnie |
|
|
![]()
|
|
Zlicz wszystkich graczy i zrób numerki od 1 do tylu ilu jest graczy. Do numerków przypisuj posortowanych graczy. Jeśli gra jest oparta na plikach to musisz użyć jakiejś funkcji sortującej.
|
|
|
-gierczan- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |