![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 1 Dołączył: 25.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam formularz w html (index.php):
jak widać korzystam tu z javy script w którym jest(register_form.js) który wysyła metodą post dane do fast_register.php:
oraz (fast_register.php):
W tym formularzu jeżeli ktoś nie wpiszę nicku i emaila to wyskakuje w miejscu "register_error" odpowiednia wiadomość która jest zapisana w pliku js. Jednak ja chciałbym sprawdzić czy w bazie danych np nie istnieje już użytkownik o podanym nicku w $_POST['fast_register_nick']; i wypisanie błędu w miejscu "register_error". Nie mam pojęcia jak to zrobić. pomógłby ktoś? Jeśli ktoś chce zobaczyć jak to wygląda to mogę podać linka do dema. I mam jeszcze jeden problem z tym. Ta szybka rejestracja ogólnie działa, ale dodaje mi 2 wpisy do bazy danych z rejestracją uzytkownika;/ Ten post edytował goukan 3.12.2013, 13:40:51 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 354 Pomógł: 100 Dołączył: 14.11.2013 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W fast_register.php dajesz najpierw sprawdzenie czy user o danym nicku juz istnieje.
Jesli tak, to jako odpowiedz ajax, dajesz info o tym, jesli nie - to skrypt wykonuje sie dalej, czyli dodajesz usera do bazy. Daj link do demka, moze byc na PW. Ten post edytował werdan 3.12.2013, 13:41:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 1 Dołączył: 25.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozumiem że mam zrobić mniej więcej tak:
jeśli użytkownik nie istnieje { zarejestruj } else { odpowiedź ajax } ale jak zrobić taką odpowiedź ajax która zwróci mi do pliku index.php w miejsce "register_error" odpowiedni tekst |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 354 Pomógł: 100 Dołączył: 14.11.2013 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w fast_register.php robisz:
jesli (user istnieje) to a w register_form.js
|
|
|
![]()
|
|
jak wklejam twojąfunkcję succes to po wpisaniu w formularzu danych i kliknięciu "rejestruj" nic się nie robi ;/
|
|
|
![]()
|
|
Coś sie pojawia na konsoli? Co wraca ajaxem?
|
|
|
![]()
|
|
kompletnie nic nie zwraca. nawet nie da się wcisnąć buttona wysyłającego formularz.
|
|
|
![]()
|
|
Skoro wczesniej działo, a teraz nie, a tym bardziej ze nie zmieniałes nic w obsłudze clicka tego buttona - to powinien byc bład na consoli. Daj obecny kod.
|
|
|
![]()
|
|
fast_register.php
register_form.js
i jak zamieniam funkcję success na twoją to nie chce się nawet wcisnąć button w celu wysłania formularza, a jak jest tak jak w tej chwili to formularz wysyła, tworzy się konto jeśli nie ma takiej nazwy w bazie danych, ale jak jest to powinno wysyłać ten json_decode i chyba wysyła bo do bazy danych nic się nie dodaje. |
|
|
![]()
|
|
Daj tak jak było
i dopisz tu argument funkcji:
Zapomniałem o tym. |
|
|
![]()
|
|
tak też robiłem i ciągle to samo ;/
|
|
|
![]()
|
|
To debuguj! (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Powstawiaj console.log() i patrz co sie tam dzieje.
Wklej co ci wyszlo. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 21:32 |