![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2011 Skąd: Moon Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam ponownie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Panowie, może po raz kolejny zadam "debilne" pytanie ale: Czy możliwym jest zmienić długość \t - tab ? Potrzebuję przy generowaniu zestawień aby w pliku tekstowym kolejne rekordy były układane równo w kolumnach. Stosując poprostu "\t" w efekcie kolejny element w zależności od długości poprzedniego jest lub nie ułożony równo w kolumnie. Mam nadzieję, że wiecei o co mi chodzi.
jesli ilosc znakow w rekordzie jest niewielka nie ma problemu, natomiast jeśli jeden ma np 10 znakow a drugi 5 to często mamy taki efekt:
i robi sie bałagan. ( o kurcze, w edytorze widac, po zapisaniu posta nie) klapa (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Jest na to jakiś patent ? Oczywiście ten problem dotyczny chyba tylko kiedy chce zrobić zapis do pliku tekstowego bez zadnych znacznikow formatowania. Mogę co prawda powalczyć i wprowadzić elementy formatowania ale .... wolałbym cztsty tekst tab'ami. Pozdrawiam phpamator Dzięki wszystkim za pomoc ... wydatną ... Skorzystałem z tagów HTML'owych i pięknie buduje mi się tabela. można sobie zaimportować do dowolnej aplikacji (Excell) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował phpamator 23.11.2013, 21:54:52 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę późno, wiem, ale odpowiem.
Nie da się zmienić szerokości tabów, bo tabulator to nic innego jak... znak. Ich reprezentacja graficzna to już działka klienta (np. edytora tekstu). Zwykle w takich sytuacjach zamienia się je na spacje. W tym celu najlepiej najpierw zebrać wszystkie dane np. do tablicy, następnie dla każdej kolumny określić maksymalną liczbę znaków i na jej podstawie do każdego wpisu w kolumnie dodać odpowiednio brakującą liczbę spacji. Jeśli Tobie zależało tylko na tym, żeby dało się wklejać do Excela, to tabele HTML są fajnym pomysłem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2011 Skąd: Moon Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dzięki, tak właśnie zdecydowałem.
Przetestowałem i wszystko jest na tyle dobrze , że tak właśnie zostawię. Raport generowany będzie z użyciem tagów HTML i po sprawie. Wszystko poukładałem w odpowiednio określonej szerokości polach tabeli. opatrzyłem nagłówkiem, tytuł generowany jest ze zmiennych więc bardzo ładnie widać co to i po co a i przy okazji jest uniwersalne. Myślałem, żeby użyć XML ale doszedłem do wniosku że niepotrzebnie skomplikuję sobie sprawę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdro |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:00 |