Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [inne]ilość wyświetleń na dany artykuł
olszam

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jakie rozwiązanie byłoby dobre jeśli chodzi o ilość wyświetleń na dany artykuł, bo myślałem nad czymś takim by po wejściu na artykuł zwiększyć wartość wyświetlania o +1 i przechować ip dla danej osoby w ciastkach na 24h i żeby w ciągu 24h nie dało się zwiększać wartości o +1 czy lepiej to w bazie sqlite przechowywać ip i id artykułu i na podstawie tego sprawdzić czy ma dodać ilość wyświetleń o +1 czy nie? Szczerze to nie wiem jak inni robią by te wyświetlania były w miarę uczciwe. Jeśli są jakieś lepsze rozwiązania to chętnie przeczytam je tylko bez gotowców czy typowych liczników bo chcę sam to napisać od zera (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
phpion

Grupa: Moderatorzy

Wyświetlenie to wyświetlenie, nieważne czy wyświetlę dany artykuł 3x dziennie - powinno zliczać każde wyświetlenie. Nie bawiłbym się w IP czy inne metody rozpoznania użytkownika bo każda z nich będzie obarczona błędem. Chyba, że artykuł może wyświetlić tylko osoba zalogowana - wówczas identyfikujesz użytkownika po jego ID.
+Quote Post
olszam

-----

no w sumie też racja bo myślałem by jakoś to zabezpieczyć przed ludźmi którzy chcą nawalać mi wyświetlania np 1 osoba zrobi 500 wyświetleń do 1 artykułu na dzień, ale teraz to wątpię czy taka osoba się znajdzie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
glh

-----

Zawsze można ustawiać ciastko czytającym - że już przeczytali i wówczas nie zwiększać licznika.
+Quote Post
markonix

-----

Cytat(olszam @ 18.11.2013, 18:34:46 ) *
zabezpieczyć przed ludźmi którzy chcą nawalać mi wyświetlania np 1 osoba zrobi 500 wyświetleń do 1 artykułu na dzień

Na prawdę ludzie mają ciekawsze rzeczy do roboty (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Już dawno zauważyłem, że takie liczniki na forach, portalach ogłoszeniowych liczą normalnie każde wyświetlenie i nic się złego nie dzieje.
Troszkę inna sprawa, że na np. na forum suma wyświetleń pokazywana jest z opóźnieniem.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:39