![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 23.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Przygotowywuje na stronę system tworzenia avatarów dla uzytkowników. Avatary docelowo mają znajdować się w ramce w kształcie koła. W tym celu przygotowałem szablon >kilk<. Użytkownik przesyła na serwer swoje zdjęcie, które jest zamieniane na kwadrat o wymiarach 265x265. Następnie planowałem nałożyć na to zdjęcie mój szablon z przeźroczystością. Jednak element , ktory jest przeźroczysty w szablonie zamienia się na biały w obrazie wynikowym. Nie doszukałem się rozwiązania mojego problemu w google, wiec pisze tutaj. mój kod:
Niektóre wartości na sztywno, by łatwiej testować. Pozdrawiam, oskarro40 Edit: Tak to wyglada wynikowo: >klik< a chciałbym aby było tak: >klik< Przepraszam za spam... już rozwiazane:
Ten post edytował oskarro40 23.10.2013, 19:46:12 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 287 Pomógł: 10 Dołączył: 22.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cały proces musi odbywać się w dwóch etapach.
1. Musisz wczytać oba obrazki (ten, co przesłał użytkownik oraz Twój szablon za pomocą funkcji createimagefrompng orazm createimagefrom...). 2. Musisz zapisać oba obrazki do jednego w kolejności: najpierw avatar, później szablon Szablon musi być zrobiony w taki sposób, że obszar, w którym ma być widoczny avatar musi być przeźroczysty tzn. wycięty przeźroczysty okrąg na białym tle (lub innym kolorze tła). Kod pomocniczy:
Takie rozwiązanie powinno działać prawidłowo. Patrząc na Twój kod zauważyłem jeszcze, że używasz funkcji "imagepng" do zapisania obrazku "output.jpg", coś tu się chyba nie zgadza (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:53 |