![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 3 Dołączył: 3.04.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
witam
poszukuję skryptu, który miałby następujące działanie: użytkownik wpisuje w wyszukiwarkę interesujące go miasto - jeśli nie ma tego miasta w mojej bazie danych, zostaje mu wyświetlone najbliższe z tych w mojej bazie danych istnieje takie rozwiązanie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 27 Dołączył: 16.04.2008 Skąd: Bakutilu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teoretycznie możesz zrobić to tak:
1. W bazie danych masz miasta + ich współrzędne gps 2. Jeżeli użytkownik wpisuje miasto którego nie masz odpytujesz googla jakie to miasto ma współrzędne 3. Wyszukujesz na podstawie uzyskanych współrzędnych z google najbliższego miasta ze swojej bazy. Lepiej jednak zrobić to tak, abyś w bazie miał wszystkie miasta wraz z współrzędnymi i dać im status odpowiadający za to czy ma być wyszukane czy też ma być tylko jako punkt wyjściowy do obsługiwanego najbliższego miasta. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 3 Dołączył: 3.04.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
skąd mogę pobrać dane gps miast w Polsce?
chociaż przypuśćmy, że jakoś je zdobędę, to w jaki sposób porównywać do czego jest najbliżej? przy 100 000 rekordach? jeżdżenie po całej bazie przecież nie wypali Ten post edytował El Nino9 14.10.2013, 14:52:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 27 Dołączył: 16.04.2008 Skąd: Bakutilu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
100 000 dla bazy to nie tak dużo.
Co do bazy możesz sobie zrobić sam, możesz kupić albo poszukać darmowych też takie są. Zapytaj googla. Tu masz coś np. http://download.geonames.org/export/zip/ Zapytanie do mysql znajdziesz w google. Trochę poszukaj wszystko jest. Ten post edytował styryl 14.10.2013, 16:18:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 28.09.2025 - 13:41 |