![]() |
![]() |
-Gepetto- |
![]()
|
Goście ![]() |
Są sobie trzy tabele
sprz_pa - tabela ze sprzedażą. potrzebuję zebrać wartość sprzedaży z tej tabeli co robię tak:
Działa. Ponieważ chce wiedzieć co to za towar nazwa itd, a w tabeli sprz_pa mam tylko uniklany symbol towaru, dodaję do zapytania drugą tabelę. dbf_MT - która zawiera większość danych o towarze
działa. Ponieważ chcę też wiedzieć jaka jest cecha danego towaru dołączam kolejną tabelę symbolcecha - która zawiera symbol towaru zgodny z symbolem z tabel dbf_MT i sprz_pa oraz nr ID danej cechy. I tutaj zaczynają się schody. Kolejny LEFT JOIN, zmienia wynik sumy sprzedaży.
Pomimo, że jeszcze nie wybrałem ( WHERE ) danej cechy. Czy robię coś źle ? Dla czytelności zapytania pominąłem nazwy poszczególnych kolumn w SELECT ograniczając się tylko do SUM(sprz_pa.WART) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 46 Dołączył: 31.07.2009 Skąd: A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba nie do końca sam rozumiesz jakie wyniki osiągasz.
Sprawdź dwa pojęcia: - GROUP BY - DISTINCT albo obliczasz sumę całkowitej sprzedaży (dla wszystkich produktów, wiec nie sprawdzisz jaki to produkt), albo dla poszczególnych produktów (wtedy np GROUP BY produkt_id). Aby znaleźć odpowiedz na pytanie trzecie proponuje ci usunąć SUM(), daj porostu gwiazdkę z zapytania i sprawdzić ile rekordów generuje każde zapytanie i dlaczego tak się dzieje? Analizuj wyniki jakie otrzymujesz, to nie jest czarna magia. |
|
|
-Gepetto- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki za podpowiedzi.
Sprawdzanie sumy i listowanie odbywa się za pomocą dwóch zapytań, ale oba mają identyczne WHERE dlatego FROM wygląda jak wygląda. Z DISTINCT i GROUB BY troche kombinowałem, ale bez efektu... może przez późną godzinę. Chociaż prawdopodobniejsza jest moja niewiedza ![]() Może od początku jak wygląda cały główny kod. Na samym początku znajdują się filtry w postaci
Następnie na podstawie powyższych filtrów ustawiam klauzulę WHERE
kolejną częścią jest właśnie zapytanie o SUM(sprz_pa.WART), które obecnie wygląda tak
Pełne zapytanie dla powyższego wygląda tak: [codel]SELECT DISTINCT SUM(sprz_pa.WART) AS SumWart FROM sprz_pa LEFT JOIN dbf_MT ON sprz_pa.SYM = dbf_MT.SYM LEFT JOIN symbolcecha ON sprz_pa.SYM = symbolcecha.SYM WHERE (DAD >= '20131002') AND (DAD <= '20131002') AND sprz_pa.TYPD = 'P01'[/code] i nie działa poprawnie. Po odjęciu LEFT JOIN symbolcecha ON sprz_pa.SYM = symbolcecha.SYM zwraca poprawną wartość. kiedy wybieram filtr z cechą zapytanie wygląda tak: [codel]SELECT DISTINCT SUM(sprz_pa.WART) AS SumWart FROM sprz_pa LEFT JOIN dbf_MT ON sprz_pa.SYM = dbf_MT.SYM LEFT JOIN symbolcecha ON sprz_pa.SYM = symbolcecha.SYM WHERE (DAD >= '20131002') AND (DAD <= '20131002') AND (symbolcecha.cecha_id = 1) AND sprz_pa.TYPD = 'P01'[/code] i wydaje mi się, że zwraca poprawną wartość - ciężko mi to sprawdzić w tym momencie. Następnie listuję te pozycje za pomocą kolejnego zapytania, które obecnie wygląda tak:
i zakładając, że pierwsze zapytanie działa błędnie to i to nie będzie poprawne. Jeszcze się nim nie zajmowałem stąd różnice. Z ważnych informacji. Tabela
id | SYM | cecha_id jest tabelą wiele do wielu zatem symbole towaru się powielają ( oczywiście w takiej sytuacji z innym cecha_id ) warto wspomnieć że nie zawiera też wszystkich symboli z tabeli sprz_pa czy tabeli dbf_MT zawierającej wszystkie możliwe symbole (jest w trakcie uzupełniania więc docelowo będą wszystkie) Na razie tyle, muszę iść do pracy. Może coś mi wpadnie do głowy do wieczora. Dzięki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gospodin, pamiłuj, kto to pisał... DISTINCT + SUM ![]() Sumujesz z tabeli głównej (do niej wiążesz resztę), więc po co ci LEFT JOINy? Zwykłe JOINy wystarczą. Zresztą nie wiem, po co w ogóle te dodatkowe tabele ciągniesz, skoro sumujesz tylko z głównej... Wytłumaczeniem mogły by być warunki na nich, ale chyba tak nie jest - jeden warunek jest na główną, drugi (ten z DAD) nie wiadomo na co. A tabele są 3, więc przynajmniej jedna niepotrzebna. |
|
|
-Gepetto- |
![]()
|
Goście ![]() |
gospodin, pamiłuj, kto to pisał...
DISTINCT + SUM questionmark.gif? co to za głupota? Sumujesz z tabeli głównej (do niej wiążesz resztę), więc po co ci LEFT JOINy? Zwykłe JOINy wystarczą. Zresztą nie wiem, po co w ogóle te dodatkowe tabele ciągniesz, skoro sumujesz tylko z głównej... Wytłumaczeniem mogły by być warunki na nich, ale chyba tak nie jest - jeden warunek jest na główną, drugi (ten z DAD) nie wiadomo na co. A tabele są 3, więc przynajmniej jedna niepotrzebna. Tabela główna bazy, to dbf_MT która zawiera takie kolumny jak SYMBOL | NAZWA | CENA | STAN | GRUPA | VAT itd itp -- NIE ZAWIERA CECHY, która jest elementem filtru Tabela dodatkowa to tabela ze sprzedażą sprz_pa, która zawiera SYMBOL | GRUPA | NR DOKUMENTU | DAD ( DATA SPRZEDAŻY ) | CENA ( SPRZEDAŻY ) | ILOŚĆ (sprzedanych tutułów) | WARTOŚĆ | Trzecia tabela to tabela zawierająca ID | SYMBOL | CECHA_ID i - twoja racja - o ile do sprawdzenia wartości nie potrzebuję tabeli dbf_MT ( co chyba rozwiązuje problem pierwszego zapytania ) o tyle tabeli symbolcecha już tak, gdyż są kiedy wybiorę jako warunek CHECHĘ TOWARU ( CECHA_ID ) to w przypadku jej braku ( tabeli ) nie będe się miał do czego odwołać. Pozostaje zatem kwestia drugiego zapytania, które listuje sprzedaż i korzysta z wszystkich trzech tabel. DISTINCT SUM() powstało metodą prób i błędów i nie twierdze ze jest poprawne i ostateczne ![]() Sprawdzę nowe pomysły po pracy ![]() |
|
|
--Gepetto-- |
![]()
|
Goście ![]() |
ŹLE.
USUNIĘCIE tabeli dbf_MT nie rozwiązuje problemu, gdyż WARUNEK też korzysta z tej tabeli w przypadku filtru NAZWA
oraz STAN
te dane istnieją tylko w dbf_MT zatem muszę mieć trzy tabele. |
|
|
-Gepetto- |
![]()
|
Goście ![]() |
ok, doszedłem do wniosku, że zapytanie w postaci
nie wprowadza żadnego zamieszania i tabele łączą się tak jak tego chcę. natomiast w przypadku
pojawiają się dodatkowe rekordy które chciałbym pominąć. tabela symbolcecha zawiera kilka tych samych symboli z inną cechą ID | SYM | CECHA_ID 1 | 11111 | 1 2 | 11111 | 2 3 | 22222 | 1 4 | 22222 | 2 ... jeśli dobrze rozumiem z tego powodu po złączeniu tabel sprz_pa i symbolcecha otrzymuję tabelę powiększoną o te zduplikowane symbole z tabeli symbolcecha tak ? zatem pytanie brzmi jak wybrać z tabeli symbolcecha złączony? symbol.. da się tak? chyba że rozwiązałbym to za pomocą warunku: Kod IF ( filtr korzysta z tabeli SYMBOLCECHA ) { dołącz do zapoytania LEFT JOIN SYMBOLCECHA.. itd } wtedy z tabeli symbolcecha zostałyby wybrane tylko pozycje o danym cecha_id |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:24 |