Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [Pilne] UPDATE kolumny, problemy z updatem kolumny...
Spirit86

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam następujący problem, chcę, aby SQL updatował następującą kolumnę, w następujący sposób
  1. UPDATE tabele SET costam=costam.'*costam_nowe' WHERE cosinnego='cosinnego'

costam nowe => dokleja do costam łancuch znaków "*costam_nowe"

--------------------
Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
rogrog

-----

widać że nigdy nie programowałeś w języku innym niż php...

w większości języków konkatenację robisz za pomocą operatora +, również w SQLu. Tylko w php jest kropka, a to dlatego że nie ma typów zmiennych smile.gif (no wiadomo że są, tylko ukryte...)

zamiast + możesz też użyć funkcji CONCAT: CONCAT(costam, 'tralala', cosinnego)

--------------------
+Quote Post
Spirit86

-----

wiesz, ze nie za bardzo mi to dizala próbowałem tak na samym początku, ale on traktuje łańuch jako liczbę, poza tym jest jeszcze inny problem, chcę, żeby dodawał *costam, wtedy i tylko wtedy, gdy wartość kolumny jest pusta smile.gif.

1. UPDATE tabele SET costam=IF(costam='') costam_nowe else costam.'*costam_nowe' WHERE cosinnego='cosinnego'

niestety, nie znam się za dobrze na SQL, operuje tylko na podstawowych funkcjach winksmiley.jpg

--------------------
Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
+Quote Post
spenalzo

-----

Co to jest za SQL, co wyżej podałeś? blink.gif

1. UPDATE tabele SET costam=CONCAT(costam,'costam_nowe') WHERE LENGTH(cosinnego) < 1

poprawi tylko te wiersze, gdzie 'cosinnego' jest puste ale nie jest NULL, w przypadku NULL poniższe
  1. UPDATE tabele SET costam=CONCAT(costam,'costam_nowe') WHERE cosinnego IS NULL

Ludzie, zanim zabierzecie sie za pisanie zapytań przeczytajcie PODSTAWY danego języka, w tym wypadku SQL, bo nad czym głowicie sie przez pare godzin, po chociaż pobieżnym przejrzeniu manuala zrobicie szybciej tiredsmiley.gif A ty nawet nie przezczytałeś powyższych postów bo nadal ten sam błąd... sadsmiley02.gif

--------------------

+Quote Post
Spirit86

-----

przeczytałem, spróbowałem, nie zadziałało, w poście nie poprawiłem, bo zapomiałem snitch.gif. Tak BTW to sprawdzałem w manualu, gdzie właśnie było napisane, aby użyc + i tak zrobiłem na samym poczaku lecz nie dizałało, więc postanowiłem napisać post, a to, że w poście jest kropka to efekt prób na serwie

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:34