![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czesc, chcialem napisac skrypt, ktory bo 3 tygodniach od wpisu usuwalby jakies tam rekordy z bazy MySQL - chodzi wylacznie o wybrane wiersze w tabeli. wszystko wiem jak zrobic, bo:
Oczywiscie zamiat wydrukowania usuwania bedzie to co trzeba ;-) chcialbym teraz od was dowiedziec sie jak zrobic, aby $stara_data byla taka, jaka byla 3 tygodnie wczesniej od $data, a takze jak przeprowadzic takie kasowanie ze wszystkie OD daty powiedzmy 25.10.2004 - 15.10.2004 czy ile tam tez 3 tygodnie by wynosily. no bo tutaj usunie tylko ta konkretna. jezeli mialbym pewnosc ze skrypt bedzie odpalany codziennie, to ok. ale takiej pewnosci miec nie moge ;-) chociaz jakby to dodac na stronie glownej.... ;]]]]] z gory dziekuje za pomoc ! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej
najlepiej to zrobić bezpośrednio w zapytaniu SQL, bez podawania daty z PHPa. btw nie powinieneś używać LIKE '%%' do daty, jak już to =. LIKE jest do tekstu... na dole forum masz link do manuala MySql zainteresuj się: - operatorem BETWEEN - funkcą NOW() - konstrukcjami z INTERVAL ta wiedza powinna Ci wystarczyć do tego zadania ![]() pozdrawiam rogrog -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował Vertical 25.10.2004, 19:04:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 276 Pomógł: 3 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dziekuje wszystkim za odpowiedzi !
odnosnie skryptu Verticala (nie usuwa ![]() DELETE FROM $rodzaj WHERE data = date(Y-m-d, strtotime(-21 days)) ($rodzaj zamienilem oczywiscie) i nie chodzi. wywala mi cos takiego: Cytat Error SQL-query : DELETE FROM zamienie WHERE DATA = date( Y - m - d, strtotime( - 21days ) ) MySQL said: #1064 - You have an error in your SQL syntax. Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '( Y - m - d, strtotime( -21days ) )' at line 1 a jezeli chodzi o odp. Aztecha to tez sie pluje: Cytat #1064 - You have an error in your SQL syntax. Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'WEEKS' at line 1 zastanawiam sie czy to nie jest problem tego, ze kolumna 'data' jest ustawiona jako TEXT , a wartosc podawana jest ze skryptu... chociaz problemow przeciez raczej byc nie powinno bo format daty ten sam, tzn np. 2004.10.26 ... a moze nie ten sam i trzeba odwrocic kolejnoscia lata/miesiace czy jakos :? ? wiem ze durne bo moglem inaczej zrobic ale wolalbym teraz nie zamieniac typu zmiennych, chociaz jezeli nie bedzie innego wyjscia... :/ Ten post edytował venom-ek 25.10.2004, 19:33:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 276 Pomógł: 3 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi sie ze Y-m-d musisz wziasc w apostrofy 'Y-m-d'
|
|
|
![]()
|
|
zanim jeszcze cokolwiek wyskoczy, tzn blad wlacza mi sie okienko JavaScript :-)
undefined: (....i cale zapytanie...) |
|
|
![]()
|
|
No jeśli chodzi o JavaScript to ja noga więc Ci nie pomogę - sry, ale przykład z BETWEEN powinien ma 100% działać
|
|
|
![]()
|
|
no to ja juz nie wiem...
![]() zamienilem nawet typ na datetime i to samo ![]() |
|
|
![]()
|
|
wpisz zamiast twojego SELECT
całość wygląda tak:
(*) wtedy za każdym wywołaniem skryptu będzie ci usuwał z bazy niepotrzebne dane |
|
|
![]()
|
|
ale ja wiem ;]
i wiem ze to powinno dzialac ale z *jakis* przyczyn nie dziala... a ja nie jestem w stanie rozgryzc z jakich ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
(*) sprawdz jak radzi rogrog jaki masz ostatni error
(*) czy inne zapytania wykonuja sie poprawnie (*) czy aby masz na pewno uprawnienia do tej bazy? |
|
|
![]()
|
|
no przeciez chlopaki pisalem
![]() Cytat You have an error in your SQL syntax. Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'WHERE data BETWEEN NOW() and NOW() - INTERVAL 3 WEEKS' at line baza dziala jak nalezy - inne zapytania poprawnie sa wykonywane, a uprawnienia mam napewno ![]() Ten post edytował venom-ek 26.10.2004, 18:03:38 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:08 |