![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2002 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ktoś mógłby mi opisać lub dać gotowy skrypt do ZIPu i UNZIPu plików ?
Widziałem część tego skryptu w phpMyAdminie, ale jest tam ucięte i pomieszane z resztą. Poczytałem kilkadziesiąt artykułów, ale na żadnej nie jest to normalnie wyjaśnione :/ Za pomoc bardzo dziękuję ----- Markiz http://wk.prv.pl |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja znalazlem w manualu od razu (wiesz co to wyszukiwarka) ... poza tym na zend masz manuale jak tworzyc zipy
-------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a w phpMyAdmin masz zip.lib.php .. biblioteke i wszystkie klasy (nic poucinane:P)
-------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2002 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a w phpMyAdmin masz zip.lib.php .. biblioteke i wszystkie klasy (nic poucinane:P)
Przy tworzeniu pliku muszę wykorzystać to: $zipfile = new zipfile(); $zipfile -> addFile($dump_buffer, $filename . $extbis); echo $zipfile -> file(); No to powiedz mi co mam/mogę wprowadzić zamiast $dump_buffer ? Znaczy się co tam się wprowadza ? Albo jakbyś mógł to powiedz mi jeszcze jak to działa, znaczy się jak zaczynamy od góry... $zipfile = new zipfile(); tworzy ZIPa ale gdzie mogę dać nazwę tego ZIPa? $zipfile -> addFile($dump_buffer, $filename . $extbis); dodaje plik do ZIPa którego nazwy nie wiem gdzie wpisać echo $zipfile -> file(); tu już tylko wyświetlenie wyników... :/ Za pomoc Ci z góry dziękuję. -------------------- Markiz
wk.prv.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: miejscowosc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Albo jakbyś mógł to powiedz mi jeszcze jak to działa, znaczy się jak zaczynamy od góry...
$zipfile = new zipfile(); tworzy ZIPa ale gdzie mogę dać nazwę tego ZIPa? $zipfile -> addFile($dump_buffer, $filename . $extbis); dodaje plik do ZIPa którego nazwy nie wiem gdzie wpisać $filename to zmienna która przechowuje nazwę pliku do dodania do zipa. ![]() |
|
|
![]()
|
|
No to jeszcze został mi ten $dumb_buffer
![]() -------------------- Markiz
wk.prv.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: miejscowosc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat No to jeszcze został mi ten $dumb_buffer
![]() $dump_buffer tego nie jestem do konca pewien, ale wydaje mi sie ze jest to wielkość buforu (kompresji). ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2002 Skąd: jesteś? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$dump_buffer przechowuje tresc jaka ma byc umieszczona w pliku w spakowanych archiwum, czuyli krotko mowiac, to co chcesz spakowac, wrzucasz do $dump_buffer. Ocywiscie w ten sam sposob mozna spakowac kilka plikow na raz. wystarcz zmieniac nazwe pliku i zawartosc tej zmiennej.
|
|
|
![]()
|
|
A w takim razie co to jest $extbis?
Bo tego nie wiem. Podaj jakiś przykład ok? Bo tej (addFile) funkcji dokładnie nie znam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A w takim razie co to jest $extbis?
... Bo tej funkcji dokładnie nie znam. $extbis to nie funkcja :!: to jest zmienna :!: Radze zajrzec do jakiegos kursu o php |
|
|
![]()
|
|
Cytat Cytat A w takim razie co to jest $extbis?
... Bo tej funkcji dokładnie nie znam. $extbis to nie funkcja :!: to jest zmienna :!: Radze zajrzec do jakiegos kursu o php Wiem, że to nie funkcja, ale chodzi mi oto, że nie znam funkcji addFile wiem, że $extbis to parametr ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Wiem, że to nie funkcja, ale chodzi mi oto, że nie znam funkcji addFile wiem, że $extbis to parametr
![]() Ok sorry ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Czy ktoś mógłby mi opisać lub dać gotowy skrypt do ZIPu i UNZIPu plików ?
Widziałem część tego skryptu w phpMyAdminie, ale jest tam ucięte i pomieszane z resztą. Poczytałem kilkadziesiąt artykułów, ale na żadnej nie jest to normalnie wyjaśnione :/ Za pomoc bardzo dziękuję ----- Markiz http://wk.prv.pl Skrypt (służy do otwierania plików (archiwów *.zip)) (z manuala (http://pl.php.net/manual/pl/ref.zip.php)): Kod <?php
$zip = zip_open("/tmp/test2.zip"); if ($zip) { while ($zip_entry = zip_read($zip)) { echo "Name: " . zip_entry_name($zip_entry) . "n"; echo "Actual Filesize: " . zip_entry_filesize($zip_entry) . "n"; echo "Compressed Size: " . zip_entry_compressedsize($zip_entry) . "n"; echo "Compression Method: " . zip_entry_compressionmethod($zip_entry) . "n"; if (zip_entry_open($zip, $zip_entry, "r")) { echo "File Contents:n"; $buf = zip_entry_read($zip_entry, zip_entry_filesize($zip_entry)); echo "$bufn"; zip_entry_close($zip_entry); } echo "n"; } zip_close($zip); } ?> I znowu dopisek gajacy2 się sprawdza :!: Zanim zadasz jakieś pytanie zajrzyj do manuala http://pl.php.net/manual/pl/ |
|
|
![]()
|
|
Cytat I znowu dopisek gajacy2 się sprawdza :!:
Zanim zadasz jakieś pytanie zajrzyj do manualahttp://pl.php.net/manual/pl/ Co z tego, że masz dopisek, skoro czytać nie umiesz ?;/ Pytałem się o ZIPowanie plików, a ty mi otwieranie dajesz :/ Otwieranie to już tam se opanowałem, ale ZIP teraz :/ -------------------- Markiz
wk.prv.pl |
|
|
![]()
|
|
Cytat Już znalazłem odpowiedz na moje pytanie:
Na stronie http://www.zend.com/codex.php?id=696&single=1 -------------------- Markiz
wk.prv.pl |
|
|
![]()
|
|
Teraz wystarczy to jakoś przerobić, żeby można było dorzucać coś do tych plików i już bedzie zajebiście
![]() -------------------- Markiz
wk.prv.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystcy sie ciesza ze znalazles !!!
Ale jak juz dlales linka do tegfo skryptu to po co jeszcze wrzucasz ten kod na forum?? Zasmiecasz tylko baze. ![]() :!: :!: Link i przyklad w zupelnosci by wystarczyl :!: :!: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
sory, już poprawiłem i zostawiłem tylko linka
![]() ----- już się nie gniewasz ? ![]() -------------------- Markiz
wk.prv.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() ![]() -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2002 Skąd: Siemianowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc mam problem bo strony robilem w html'u a teraz chcialbym wstawic skrypt php mianowice system newso powiecie mi jak to zorbic? bede wdzieczny za pomoc
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Czesc mam problem bo strony robilem w html'u a teraz chcialbym wstawic skrypt php mianowice system newso powiecie mi jak to zorbic? bede wdzieczny za pomoc
Wiesz co to jest wyszukiwarka? To włącz ją (wyszukiwarkę) i wpisz to czego szukasz, bo ten problem był już omawiany i nie ma sensu wpisywać dwa razy tego samego (w dwóch tematach) ![]() |
|
|
![]()
|
|
A czy ktoś mi mógł powiedziec, w jaki sposób ja mogę coś dodać do ZIPa ?
![]() Bo stworzyć ZIPa (teraz widzę), żę to łatwa sprawa. Ale żeby coś dodać do ZIPa to znowóż dla mnie czarna magia :/ -------------------- Markiz
wk.prv.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 4 Dołączył: 29.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej. Nie zakładam nowego tematu, tylko postanowiłem napisać tutaj. Korzystam z biblioteki zip.lib.php do spakowania pewnej zawartości plików do zipa, po czym wysłania tego do użytkownika. Problem jest nie w samym wysyłaniu zip i jego tworzeniu, ale w dodawaniu zawartości do niego. Poniżej przesyłam ten skrypt:
Kod $zap = @mysql_query("SELECT * FROM `zdjecianazwy` WHERE `status`='1' AND `dzial`='".$zm3."';"); $ile = @mysql_num_rows($zap); if($ile>0) { $zipfile = new zipfile(); while($zap && $dane = @mysql_fetch_array($zap)) { $file = "./grafika/uploadZdjecia/".$dane['dzial']."/1_".$dane['nazwa'].""; if(file_exists($file)) { $zipfile -> addFile($file, "1_".$dane['nazwa'].""); } } echo $zipfile -> file(); } Pliki są dodane do zip-a, nazwy mają, rozszerzenie mając, ale nie mają właściwej zawartości. Otwieram obrazek, który zamiast mieć 7MB, ma kilka kilo i zamiast otwierać się wyskakuje błąd, jakby to nie był plik obrazka. Proszę o pomoc. Poprawiłem kod, teraz wszystko jest pakowane poprawnie, poza jedną rzeczą, która mi całą koncepcję niszczy. Aktualnie wygląda to tak: Kod $zap = @mysql_query("SELECT * FROM `zdjecianazwy` WHERE `status`='1' AND `dzial`='".$zm3."';"); $ile = @mysql_num_rows($zap); if($ile>0) { $zipfile = new zipfile(); while($zap && $dane = @mysql_fetch_array($zap)) { $file = "./grafika/uploadZdjecia/".$dane['dzial']."/1_".$dane['nazwa'].""; if(file_exists($file)) { if (is_file($file)) { $fp = fopen ($file, 'rb'); $date = fread($fp, filesize($file)); fclose ($fp); $zipfile -> addFile($date, "1_".$dane['nazwa'].""); } } } } echo $zipfile -> file(); } Spakowane pliki pobieram, jest wszystko ok, do momentu, gdy tworzony zip miałby wielkość ponad 30MB. Wówczas zamiast niego otrzymuję zipa 200Bajtowego, którego zresztą nie można otworzyć, gdyż wyskakuje błąd. Czy jest jakieś ograniczenie?? Albo czy można to zmienić?? Skąd się to bierze?? Czy może zależeć od serwera?? Póki co testuję to na localhost?? Nikt nie jest w stanie mi pomóż ![]() Hej. Mam dodatkową informację odnośnie mojego problemu. Wyrzucając nagłówki z klasy zip.lib.php plik oczywiście nie będzie wysłany, ale przy tym tworzonym zipie, który ma niewłaściwy rozmiar, teraz pojawił mi się następujący błąd: Kod Fatal error: Allowed memory size of 134217728 bytes exhausted (tried to allocate 38130122 bytes) in C:\wamp\www\AAA_morphing\include\zip.lib.php on line 242 Co to może dokładnie oznaczać?? Tekst rozumiem, ale nie wiem jak takiemu czemuś zaradzić. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 463 Pomógł: 49 Dołączył: 27.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=27883
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=66616 oto odpowiedz na twoje pytanie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 4 Dołączył: 29.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, do tego akurat już udało mi się dotrzeć. W każdym razie dzięki wielkie :]
Na serwerze miałem ustawione Kod memory_limit = 128M; Na home.pl mają 64MB. Pytanie, czy wstawiając przed kodem generującym zipa poniższy kod: Kod ni_set('memory_limit', '200M'); albo nawet Kod ni_set('memory_limit', '300M'); będzie działać poprawnie i przyniesie zamierzone efekty |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:40 |