![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cześć//
mam dane przechowywyane w tablicach, każda ma inne pola. Ponieważ są to produkty - monitory, drukarki utp około 15 tabel, nie chce pisać wyświetlania dla każdej z nich. Czy ktoś wie, jak napisać funkcje, której przekazujemy w parametrze nazwe konkretny rekord tablicy (i jej nazwe jeśli trzeba) i która sama policzy ile jest kolumn w tablicy, i zrobi echo po każdej kolumnie z jednego rekordu - tego w argumencie. W monitorach jest np kolumna przekątna i chce żeby funkcja pobrałą nazwe kolumny - przekątna i wyświetliła zawartość pola w rekordzie, np 17 cali. Jak wy wyświetlacie informacje o produktach z różnych kategorii? Przecież ilość pól do wyświetlenie zmienia się, a jeśli tabel jest 30, to chyba nie obsługujecie 30 wyświetleń? DZIKI Ten post edytował herbatniczek 23.10.2004, 19:57:57 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
foreach" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
i aby zobaczyć strukturę tablicy print_r" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mógłbyś prosze sprecyzować? bo walcze z tym ale nic nie drukuje na ekranie
mam tablice mysql monitory
teraz mam konkretny rekord i konkretny monitor. nie podam ile i jakie pola ma tabela monitor. można teraz jakoś wydrukować dane monitora, w pętli - nazwę kolumny i wartość pola w rekordzie? oczywiście tak aby kod działał na różnych tabelach, dlatego w pętli. Kod [B]coś mam foreach($rekord_opisu as $klucz=>$w){ echo $w;} to dopiero początek, tzn $klucz zawiera nazwy kolumn, ale i tak sie kiełbasi. samo echo $w; wyśiwetla zawartosć rekordu, ale podwójnie każdą daną... czemu/. Ten post edytował herbatniczek 23.10.2004, 21:24:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
używaj BB CODE!! (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/mad.gif)
dag podał ci rozwiązanie...
|
|
|
![]()
|
|
tak, spoko coś się ruszyło, ale powyższy kod wstawiłem niezmieniony i jest to samo - wyświetla mi podwójnie zawartość rekordu. jest coś w stylu
Kod Monitory LCD 127'' Monitory LCD 127'' 1280 x 1024 px 1280 x 1024 px 450:1 450:1 zamiast <td> używam <br> Ten post edytował herbatniczek 23.10.2004, 21:20:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(herbatniczek @ 2004-10-23 22:20:05) wyświetla mi podwójnie zawartość rekordu no więc albo coś schrzaniłeś gdzie indziej, albo coś źle zmieniłeś w kodzie albo masz podwójnie wpisane w bazie, bo kod jest ok |
|
|
![]()
|
|
zadziałało:
Kod if (!is_int($key)){ //i tu dopiero echo } a swoją drogą, przy tym rozwiązaniu nazwy kolumn będą ze spacjami, i polskimi znakami, np. 'Przekątna obrazu' - czy taka nazwa dla kolumny jest z teorii mysql poprawna? Ten post edytował herbatniczek 24.10.2004, 10:06:03 |
|
|
![]()
|
|
raczej tak, tylko musisz mieć ustawione odpowiednie kodowanie w configu mysql (raczej masz) i pamiętać o zamykaniu nazw kolumn w apostrofy `tabela`.`pole tralala ąśżćół`
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 04:46 |