|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam;p
potrzebuję pomocy w jaki sposób mogę zmienić obrazek w php po kliknięciu, piszę oprogramowanie pod mikrokontroler, którym steruję poprzez http, na mikrokontrolerze jest plik xml gdzie sa zapisane wartości poszczególnych przekaźników za pomocą php pobieram wartości tych przekaźników i chialbym by w zależności od tego czy jest stan 0 czy 1 były różne obrazki..wiem jak odczytac plik xml oraz jak robić to zadanie w tle za pomocą AJAX, ale nie wiem jak w php zamieniać obrazki. Zaraz pewie zaostanę obrzucany posatmi ze zrób to w JavaScript - wiem jak to zrobić w javascript potrzebuję tego w php |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że |
W PHP jedynie po stronie serwera... Sam sobie odpowiedziałeś (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Sama podmiana wyświetlenia obrazków, to zwykła instrukcja warunkowa przecież.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeśli strona sprawdza stany to znaczy, że się odświeża co jakiś czas. Zatem, jeśli masz stan np. 0 to dajesz klasę CSSa "stan0" a w niej masz ustawione, który obrazek ma się pokazać. Jak strona się przeładuje i stan będzie 1, to klasa w CSSie będzie np. "stan1" a w niej też odpowiednio ustawione, jaki obrazek ma się pokazać.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
zgadza sie to co zostało opisane powyżej udało mi się zrobić aczkolwiek jezeli strona jest odświeżana np co 5 sec to domyślnie ustawiony jest obrazek ze stan jest na 1 czyli obrazek zielony a jak jest 0 to obrazek czerwony i po odświeżeniu na momęt pokazuje sie obrazek zielony a dopiero potem czerwony jeżeli jest stan 0. Próbowałem również obiektowi img przypisać we właściwości src="" ale wtedy po odświeżeniu pokazuje się chwilowo "obrazek ze nie ma załadowanego obrazka" i dopiero potem obrazek zielony lub czerwony
jezeli ktoś jest w stanie mi pomóc to proszę o kawałek kodu w php, który w zależności od wartości 0 lub jeden bedzie zmieniał obrazek |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%)
|
...jezeli strona jest odświeżana np co 5 sec to domyślnie ustawiony jest obrazek Po co domyślnie ustawiony obrazek? Nie możesz na początku skryptu pobrać danych i dalej "generować" wyświetlania i użyć instrukcji if i w zależności czy jest 0, czy 1 nadać polu z obrazkiem odpowiednią klasę CSS? Strikte, w samym PHP nie obsłużysz kliknięcia bez formularza i przeładowania strony. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 19:27 |