![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 22.08.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Pszukuję pomocy w temacie zdalnego sterowania poprzez www. Mam program napisany w Pythonie, który steruje mi wyjścia w Raspberry. Teraz chciałbym móc uruchamiać program napisany w Pythonie z poziomu www. Czy możecie mi pomóc, jak zaimplementować kod z Pythona do PHP, aby można było sterować obiektami. Tak aby, te dwie metody sterowania lokalne (kod Pythona), oraz zdalne (www/php) razem ze sobą współpracowały. Za każdą wskazówkę będę wdzieczny. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
-------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 22.08.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odp, ale to nie działa.
Sprawdziłem z poziomu php, kim jestem:
Kod się wykonał wyświetlił mi www-data, więc postanowiłem nadać mu uprawnienia. Dodałem www-data do pliku /etc/sudoers, www-data ALL=NOPASSWORD: ALL. Ta metoda też nie zadziałała, a i jeszcze mi zamieszała w systemie, musiałem przywracać plik. Bo system odmówił wykonywania poleceń. Jedyne co mogę wykonać przy pomocy, funkcji exec, to drobne polecenia Linux'a. natomiast odpalenie prostego sktyptu, który włącza diodę, nie działa.
Również opcja bez sudo, też nie działa. Sprawdziłem inną funkcję z poziomu php
Działa, wykonuje się poprawnie. Proszę dalej serdecznie o pomoc jak możn połączyć pythona z php, aby funkcje działały. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
spróbuj passthru, system
-------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 23.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja bym proponował zrobić to przez xml_rpc
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 22 Dołączył: 16.09.2010 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj użyć biblioteki ssh2, w ten sposób nie masz problemu z uprawnieniami.
Jeste możliwość przekazywania zmiennych pomiędzy jezykami. Odczytać zmienną z poziomu php i wysłać do pythona i odwrotnie? najłatwiej to chyba użyć shell variable i przekazać sobie z PHP przez ssh2, kombinacji co do komunikacji masz mnóstwo wystarczy tylko trochę poczytać i pomyśleć. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 24 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Rokitno Szlacheckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kombinujecie... jedynie @tczajka napisał(a) coś porządnego, ja w RPi mam całą komunikację między procesami opartą o TCP (localhost), żadne uprawnienia nie są sprawdzane i wszystko działa (Serwer grafiki dla HD44780, Odczyt temperatury nie wymaga specjalnych uprawnień), całość co prawda pcham albo tekstem albo JSON (już nie pamiętam).
Obsługa TCP(/HTTP) Serwer jest prosta i wbudowana w pytona |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:05 |